B. Michalčík: Talianska veľkonočná Colomba

Rovnako ako na Slovensku a iných krajinách, aj Taliani majú svoje veľkonočné tradície. Dobré jedlo k Talianom patrí a inak to nie je ani na Veľkú noc. Jedným z nich je tradičná talianska veľkonočná dobrota v tvare holubice opradená legendami - Colomba, alebo Colomba di Pasqua (veľkonočná holubica). Je to nadýchaný ľahký koláč, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je kandizované ovocie a mandle. A pretože Braňo pôsobil počas svojej kariéry šéfkuchára aj v Taliansku, tento skvelý koláč mu neunikol.
Na taliansku Colombu budeme potrebovať:
- 800 g hladkej múky
- 220 g práškového cukru
- 42 g čerstvého droždia
- 220 g masla
- 3 dcl mlieka 3,5 %
- 6 vajec
- 2 žĺtka
- kôra z 1 pomaranča
- 100 g kandizovaného ovocia
- 100 g mandľových lupienkov (alebo nasekané mandle)
- 1 žĺtko na potretie
Postup:
Z polovice múky, cukru, teplého mlieka a droždia spravíme kvások a necháme ho vykysnúť cca 40 min. Potom pridáme ostatné suroviny (okrem mandlí), maslo musí byť roztopené, ale nie vriace. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinku.
Nakysnuté cesto jemne preložíme do vymastenej formy (tradičnej v tvare holubice, alebo obdĺžnikovej, bábovkovej, klasickej tortovej, alebo ako použil Braňo - niekoľko menších, pričom odporúča kovovú, nie silikónovú). Potrieme žĺtkom a posypeme mandľami a necháme ešte cca 20 min kysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 10 minút, následne stiahneme na 160 °C a dopekáme 40 minút. Potom otvoríme dvierka a ešte 5 minút necháme v rúre. Až potom vytiahneme a poprášime práškovým cukrom.
Dobrú chuť a príjemné veľkonočné sviatky vám želáme!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.