Recept na domáci hamburger z trhaného bravčového mäsa

RECEPT NA GRILOVANIE, S KTORÝM ZAŽIARITE!
S týmto receptom budete na najbližšej grilovačke šéfkuchárom. A to doslova – zostavil ho pre vás totiž skutočný šéfkuchár Michal Antol. Poďte si s nami vyskúšať grilovaný recept, ktorý vašich hostí očarí :)
Na prípravu bravčového trhaného burgeru s pečenými zemiakmi potrebujeme:
- 1 ks bravčové koleno čerstvé (cca 1 kg bez kosti)
- bravčová masť
- 4 ks domáca žemľa
- 150 g kvalitný syr cheddar
- 150 g prerastená slanina nakrájaná na plátky
- sterilizovaná uhorka
- šalát (príp. ďalšia zelenina podľa chuti, napríklad paradajky)
- Viedenská cibuľa - 1 veľká cibuľa, 100 ml mlieko, múka, olej na vyprážanie
- 500 ml domáca BBQ omáčka - 250 g trstinový cukor, 5 kg sterilizované drvené paradajky (pomodoro), 250 ml Coca Cola, 100 ml Worchester omáčka, 1 pol. lyžica chilli, pár kvapiek jablkového octu
- Zemiaky, maslo, bylinková soľ
Postup:
Domáca BBQ omáčka: Trstinový cukor rozpustíme na karamel. Pridáme drvené paradajky a varíme, pokiaľ sa karamel nerozpustí. Potom pridáme Coca Colu, Worchester omáčku, chilli a jablkový ocot. Všetko prevaríme a rozmixujeme na omáčku.
Mäso: Bravčové koleno dobre nasolíme a necháme odpočinúť na 12 hodín. Potom koleno konfitujeme 20 hodín pri teplote 80 stupňov celé ponorené v bravčovej masti. Uvarené koleno natrháme na väčšie kusy. Mäso zmiešame s BBQ omáčkou a dáme do grilu na kovovú misku. V grile sa mäsko pekne prevonia a vyredukuje sa prebytočná šťava. Grilujeme cca 15 minút.
Viedenská cibuľa: Cibuľu nakrájame na tenké krúžky a namočíme aspoň na hodinu do mlieka. Potom ju vyberieme, dobre osušíme, obalíme v múke a sprudka opražíme.
Zemiaky: Uvarené zemiaky položíme na rošt na 5-7 minút, aby chytili voňu a farbu po rozpálenom uhlí. Vyberieme z grilu a dochutíme maslom a bylinkovou soľou.
Príprava burgru: Domácu žemľu prekrojíme na polovicu a opečieme na grile z každej strany. Na žemľu dáme mäso s BBQ omáčkou, syr cheddar a plátok slaniny a dáme zapekať na gril. Po rozpustení syra burger dozdobíme viedenskou cibuľou, plátkami uhorky a šalátom. Podávame s pečenými zemiakmi.
Dobrú chuť! ;)
Tento recept pre vás pripravil Michal Antol. Vo svojej reštaurácii pripravuje grilované jedlá na keramickom grile Kamado Joe na drevené uhlie.
Michal Antol je rodák z Banskej Bystrice a tu aj v súčasnosti pôsobí vo svojej reštaurácii Grill Bar Podlavice. Kuchárčina mu bola súdená, už ako 13 ročný získaval skúsenosti v rodinnom penzióne v Nízkych Tatrách. Neskôr, po skončení školy, pracoval v Hoteli Lux v B. Bystrici, kde mu cenné skúsenosti odovzdal výborný šéfkuchár Vladimír Rybár. Tie po čase zužitkoval a obohatil v zahraničí - v Štokholme (Švédsko), Londýne (UK) a Mníchove (Nemecko). Až sa nakoniec vrátil späť do svojho rodného mesta a otvoril si vlastnú reštauráciu.
Nie náhodou je to reštaurácia zameraná na grilované jedlá. Grilovanie je jeho vášňou. Baví ho skúšať nové jedlá z grilu - grilovaná zelenina, ryby, marinované mäsá, ... Plány do budúcna sú jasné: pracovať na nových jedlách v lístku a zameriavať sa na grilované a údené ryby, a sušené a odležané mäsá.
Svoje skúsenosti chce odovzdávať ďalej, a to najmä svojim dvom synom. Verí, že aj z nich budú výborní kuchári :) Jeho vzorom a inšpirátorom je špičkový šéfkuchár Peter Kulhány. Váži si na ňom to, že je to profesionál srdcom i dušou. Má nevídaný zápal v tom, čo robí a je veľký perfekcionista. Jednoducho všetko musí byť vždy TIP-TOP. A také budú aj Miškove recepty, na ktoré sa nesmierne tešíme :)
Ak sa Vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi. Aké sú Vaše obľúbené recepty na grilovačku? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto zdroj: archív M. A.