• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Grilovanie - ako urobiť z bežnej grilovačky výnimočnú

Skutočnosť, že grilovačky sa tešia veľkej obľube, nie je náhodná. Grilovanie v sebe totiž spája pôžitok z chutného jedla, stretnutia priateľov a príjemného prostredia. Avšak hlavný podiel na tom, či bude grilovačka len jednou z mnohých, alebo sa stane výnimočným zážitkom, má kuchár - hostiteľ. On vytvára tie správne chute a v konečnom dôsledku aj správnu atmosféru. Ako ju dosiahnuť?

Grilovačka nemusí byť len o dyme, klobáskach, pive a hlasnej hudbe. :) Čo tak skúsiť niečo nové, zaujímavé, z čoho budú vaši priatelia (alebo zákazníci vo vašej reštaurácii) milo prekvapení? 

TAJOMSTVO JE V DETAILOCH

Na to, aby bol výsledok výnimočný, stačí zmeniť len málo. Vyskúšajte napríklad pri grilovaní vašich obľúbených pochúťok použiť aromatické štiepky z ovocných stromov. Budete prekvapení, ako skvele zmenia výslednú chuť a arómu celého jedla. 

Zorganizujte grilovanie vo večerných hodinách a na mieste konania rozstavte lampáše, fakle, alebo ešte dychberúcejšie - efektné a bezpečné prenosné ohniská. To dodá celej grilovačke nádych luxusu a jedinečnosti. Ohniská okrem výsledného efektu zabezpečia aj teplo, príp. môžete celoročne použiť rovno tepelný žiarič.

Ak máte obavy z komárov a iného hmyzu, rozmiestnite v okolí repelentné sviečky, alebo v rámci „retro žartíku“, rozdajte hosťom mucholapky. :) Vďaka nim sa aj nepríjemné odháňanie hmyzu zmení na zábavu.

Myslite aj na pohodlné sedenie, či spoločenské hry, ktoré zabavia hostí (a najmä deti) počas prípravy jedla.

PRIPRAVTE NEZABUDNUTEĽNÉ JEDLO

Azda to najdôležitejšie, čo si každý z grilovačky odnesie v spomienkach, je jedlo. Očarte hostí niečím novým, čo ste im ešte nepripravili. Klobásky a špekáčiky už poznajú, vyskúšajte nové recepty. 

V kvalitnom grile môžete upiecť chlieb, žemle, dokonca aj pizzu. Mäso môžete údiť, čo znamená, že ho grilujete 10 - 12 hodín pri nízkej teplote 80 °C. Pripravte zeleninu na grile (kukuricu, cuketu, papriku, cibuľu, cesnak, špargľu, ... ale aj huby) a zemiaky v alobale. Vyskúšajte nové marinády na mäso (pred grilovaním marinádu z mäsa vytrite), či grilujte steaky z kvalitného hovädzieho mäsa úplne bez marinády. 

Prekvapiť môžete aj burgerom s trhaným bravčovým mäsom alebo grilovanými rybami. Aby vám ryby pri grilovaní neprihoreli, môžete použiť cédrovú dosku. Namočíte ju na 20 minút do vody, potom osušíte, položíte na ňu rybu a grilujete. Vďaka teplote sa odparuje voda, ktorá zároveň rybu údi. Grilovať môžete aj syr, vyskúšajte napríklad oštiepok. Alebo ovocie (krátko), či dokonca tofu.

POSTARAJTE SA AJ O SEBA

Keď sa postaráte o výnimočnosť pre hostí, zamerajte sa na pohodu pre seba. Chutné jedlá vznikajú len tam, kde sa robia s láskou. Urobíte preto dobre, keď budete používať veci, ktoré vám grilovanie spríjemnia. Čo k nim patrí? 

Najmä pri väčšej spoločnosti, sú to určite kvalitné grilovacie rošty s rúčkami, ktoré uľahčujú manipuláciu. Zídu sa vám aj špeciálne tvarované rošty na grilovanie rýb. A neprehliadnite ani rošty, s ktorými bude grilovanie zdravšie. Tuk z mäsa totiž vďaka nim nekvapká do ohňa, ale je odvádzaný mimo ohnisko.

Profesionálni kuchári ocenia kompletnú sadu grilovacieho náradia, sviatočným „grilovačom“ postačia základné nástroje: kliešte, vidlica a obracačka. Nechcete sa predsa popáliť! :)

Nemenej dôležité je aj poriadne sa rozpáliť. Alebo aspoň gril. :) Zaobstarajte si kvalitné uhlie a brikety, pomôžte si podpaľačmi a zápalkami

A napokon je tu vec, ktorú možno považujete za zbytočnú, no raz vám môže zachrániť kožu (alebo aspoň čisté oblečenie) :) - kvalitná a pevná zástera. Tá skutočnému gril majstrovi nesmie chýbať! Odporúčame túto - poriadne ohnivú.

A samozrejme – gril. Ak chcete vytvoriť naozaj dobré jedlo, musíte mať aj naozaj dobrý gril. To neznamená najdrahší, ale správny PRE VÁS. Ako ho vybrať a na čo všetko si dať pri výbere grilu pozor, vám povieme v tomto článku

Všetko potrebné na skvelú grilovačku nájdete v našom obchode tu.

Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi. Ako robíte Vašu grilovačku výnimočnou Vy? Podeľte sa s nami s Vašimi tipmi v komentároch pod článkom.

Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved

Autor: profikuchar.sk

Obrázky zdroj: istockphoto.com

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info