Rastislav Krcho: Špeciality na grile s whiskey marinádou

Receptov na gril nikdy nie je dosť. :) Tieto dva recepty od Rasťa "Johnyho" Krcha z Experience agency nie sú len také hocijaké. Ozvláštnenie kvalitnou whiskey dodá grilovanému mäsku zaujímavú chuť, ktorá vás isto osloví. Vyskúšajte nové špeciality na grile s použitím zaujímavej marinády. Zaobstarajte si bravčovú panenku, bravčové pliecko, spomínanú whiskey a najmä - kvalitný gril. Rasťo griluje už len na keramickom grile Kamado Joe.
Grilovaná bravčová panenka s whiskey BBQ glazúrou
Budeme potrebovať:
- 2 – 3 kg Bravčová panenka
Marináda:
- 4 lyžice oleja
- 200 ml whiskey
- 200 ml kečup
- 1 pl jablčný ocot - podľa chuti
- 4 pl med
- 4 pl sójová omáčka
- 4 čl Worcesterskej omáčky
- 1 čl sriracha omáčky - podľa chuti
- 1 pl hrubozrnnej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ, Korenie, Údená mletá paprika, Štipka mletej škorice
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame v miske do jednej hmoty. Panenku očistíme, osušíme a potrieme pripravenou marinádou. Zatiahneme na grile na priamom ohni, bez keramického rozptyľovača tepla. Takto zatiahnutú panenku presunieme na kraj grilu, kde je keramický rozptyľovač tepla a pečieme dovtedy, kým vnútorná teplota mäsa nie je minimálne 56 °C (meriame vpichovým teplomerom). Po dosiahnutí teploty pridáme do grilu štiepky a krátko (cca 5 - 10 minút) zaúdime. Hotovú panenku nakrájame a podávame s ľubovoľnou prílohou.
Pomaly pečené bravčové pliecko s (medovou) whisky
Budeme potrebovať:
- 2 - 4 kg Bravčové pliecko
Marináda:
- 4 lyžice oleja
- 200 ml medová whiskey
- 0,33 l čierne pivo
- 200 ml kečupu
- 4 pl hnedý cukor
- 4 pl sójová omáčka
- 4 čl Worcesterskej omáčky
- 1 pl hrubozrnnej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- Čerstvý tymián
- Čerstvý rozmarín
- Soľ, Korenie, Mletá rasca, Údená mletá paprika
- 2 ks cibuľa a syr Cheddar na záver
Postup:
Spojením uvedených surovín si pripravíme marinádu. Pliecko očistíme, osušíme a potrieme pripravenou marinádou, dobre v masírujeme do mäsa. Takto pripravené mäso necháme odležať (najlepšie cez noc). Odležané mäso vložíme spolu aj s marinádou do keramickej misy na pečenie, pridáme cibuľu a dáme piecť do grilu. Počas pečenia sa snažíme udržiavať maximálnu teplotu 150 °C, pečieme cca 3 – 4 hodiny. Upečené mäso vidličkami natrháme priamo v nádobe a výpeku, v ktorom sa pieklo, pridáme nastrúhaný syr cheddar premiešame a môžeme podávať. Najlepšie v žemli, na spôsob hamburgeru.
Dobrú chuť!
Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a eventovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.
Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom. Okrem vlastnej agentúry založil aj talianske bistro, pripravoval catering vo vlaku pre hokejistov počas MS 2019 v ľadovom hokeji na Slovensku, stal sa oficiálnym partnerom MS 2019 v synchronizovanom plávaní. Viedol tiež tím kuchárov na najväčšom filmovom cateringu na Slovensku v ťažkých podmienkach. Je aj tvorcom myšlienky Kamado Joe na cestách a mnohých iných projektov.
Johny je šikovný mladý muž, ktorý sa v živote vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. A vychádza mu to. :) Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) Držíme palce!
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: istockphoto.com, Michal Babinčák, archív R. K.
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.