• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Rastislav Krcho: Špeciality na grile s whiskey marinádou

Receptov na gril nikdy nie je dosť. :) Tieto dva recepty od Rasťa "Johnyho" Krcha z Experience agency nie sú len také hocijaké. Ozvláštnenie kvalitnou whiskey dodá grilovanému mäsku zaujímavú chuť, ktorá vás isto osloví. Vyskúšajte nové špeciality na grile s použitím zaujímavej marinády. Zaobstarajte si bravčovú panenku, bravčové pliecko, spomínanú whiskey a najmä - kvalitný gril. Rasťo griluje už len na keramickom grile Kamado Joe

Grilovaná bravčová panenka s whiskey BBQ glazúrou

Bravčová panenka

Budeme potrebovať:

  • 2 – 3 kg Bravčová panenka

Marináda:

  • 4 lyžice oleja
  • 200 ml whiskey
  • 200 ml kečup
  • 1 pl jablčný ocot - podľa chuti
  • 4 pl med
  • 4 pl sójová omáčka
  • 4 čl Worcesterskej omáčky
  • 1 čl sriracha omáčky - podľa chuti
  • 1 pl hrubozrnnej horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ, Korenie, Údená mletá paprika, Štipka mletej škorice

Bravčová panenka na grile

Postup: 

Všetky ingrediencie zmiešame v miske do jednej hmoty. Panenku očistíme, osušíme a potrieme pripravenou marinádou. Zatiahneme na grile na priamom ohni, bez keramického rozptyľovača tepla. Takto zatiahnutú panenku presunieme na kraj grilu, kde je keramický rozptyľovač tepla a pečieme dovtedy, kým vnútorná teplota mäsa nie je minimálne 56 °C (meriame vpichovým teplomerom). Po dosiahnutí teploty pridáme do grilu štiepky a krátko (cca 5 - 10 minút) zaúdime. Hotovú panenku nakrájame a podávame s ľubovoľnou prílohou. 

Grilovanie

Pomaly pečené bravčové pliecko s (medovou) whisky

Bravčové pliecko

Budeme potrebovať:

  • 2 - 4 kg Bravčové pliecko

Marináda:

  • 4 lyžice oleja
  • 200 ml medová whiskey
  • 0,33 l čierne pivo
  • 200 ml kečupu
  • 4 pl hnedý cukor
  • 4 pl sójová omáčka
  • 4 čl Worcesterskej omáčky
  • 1 pl hrubozrnnej horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • Čerstvý tymián
  • Čerstvý rozmarín
  • Soľ, Korenie, Mletá rasca, Údená mletá paprika
  • 2 ks cibuľa a syr Cheddar na záver

Bravčové pliecko na grile

Postup: 

Spojením uvedených surovín si pripravíme marinádu. Pliecko očistíme, osušíme a potrieme pripravenou marinádou, dobre v masírujeme do mäsa. Takto pripravené mäso necháme odležať (najlepšie cez noc). Odležané mäso vložíme spolu aj s marinádou do keramickej misy na pečenie, pridáme cibuľu a dáme piecť do grilu. Počas pečenia sa snažíme udržiavať maximálnu teplotu 150 °C, pečieme cca 3 – 4 hodiny. Upečené mäso vidličkami natrháme priamo v nádobe a výpeku, v ktorom sa pieklo, pridáme nastrúhaný syr cheddar premiešame a môžeme podávať. Najlepšie v žemli, na spôsob hamburgeru. 

Dobrú chuť!

Rastislav Krcho Rastislav Krcho

Rastislav Krcho, alebo JOHNY :), v súčasnosti pôsobí v cateringovej a eventovej agentúre Experience Agency, ktorej je zakladateľom aj majiteľom. Ako hovorí, gastronómii sa učí celý život, pretože gastronómia stále napreduje a trendy sa menia. Prvé skúsenosti s varením mal už v detstve, kedy rodine pripravil jablká v župane. A mali úspech :) To ho povzbudilo, takisto ako jeho učitelia Peter Dudáš, či Peter Šmigovský. Počas svojej kariéry pracoval napríklad v hoteli Carlton či hoteli Arcadia v Bratislave. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a začal podnikať.

Organizovanie eventov a cateringov je jeho prácou, ale aj hobby. Robí vysnívanú prácu, ktorá ho napĺňa. Najradšej varí z čerstvých kvalitných surovín, najlepšie slovenských. Inšpirujú ho osobnosti ako Heston Blumenthal pre jeho úžasnú molekulárnu gastronómiu, Jamie Oliver pre jeho jednoduchosť a taliansku kuchyňu a Peter Krištofovič, ktorý je úspešným podnikateľom a motivátorom. Okrem vlastnej agentúry založil aj talianske bistro, pripravoval catering vo vlaku pre hokejistov počas MS 2019 v ľadovom hokeji na Slovensku, stal sa oficiálnym partnerom MS 2019 v synchronizovanom plávaní. Viedol tiež tím kuchárov na najväčšom filmovom cateringu na Slovensku v ťažkých podmienkach. Je aj tvorcom myšlienky Kamado Joe na cestách a mnohých iných projektov.

Johny je šikovný mladý muž, ktorý sa v živote vyhýba slovám ako nie, nedá sa, neviem. A vychádza mu to. :) Túži po zdraví a šťastnej rodine, ale tiež by chcel vidieť tučniaky na Antarktíde :) Držíme palce!

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: istockphoto.com, Michal Babinčák, archív R. K.

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info