B. Michalčík: Ako vyrobiť domáce droždie

V obchodoch sa minulo droždie a regále po ňom zívajú prázdnotou? Alebo sa do obchodu nemáte ako vybrať? Ak aj tak túžite po nadýchaných domácich rožkoch, chlebe alebo pizzi, riešenie je jednoduché. Vyrobte si domáce droždie! Skvelé na jeho príprave je to, že musíte otvoriť pivo. A samozrejme, škoda by bola potom ho nedopiť. :)
Braňo Michalčík, po vzore svojej babičky, pripravuje droždie doma takto:
Na domáce droždie podľa receptu starých mám budeme potrebovať:
- 400 g zemiakov
- 40 g cukor
- 4 pl lyžice piva 12° (najlepšie nepasterizované)
- 1 dcl vody
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme, nastrúhame na jemno alebo pretlačíme na kašu. Z cukru a vody uvaríme hustý sirup. Nalejeme ho do kaše, zamiešame, prikryjeme fóliou a necháme cez noc na linke odstáť.
Ráno pridáme do zmesi pivo, premiešame, prikryjeme fóliou (alebo použijeme nádobu s krytom) a necháme opäť na linke pracovať aspoň 3 dni. Počas tohto obdobia zmes nemiešame, len necháme pracovať. Zvolíme nádobu, ktorá má objem aspoň raz taký, ako je objem zmesi.
Po 72 hodinách by mala zmes voňať sladko po pive, mala by byť trocha nadýchaná a v strede by mala mať bublinky ako kysnuté cesto. Ak je to tak, droždie máme hotové a môžeme ho použiť. Z domáceho droždia použite na pečenie väčšie množstvo, ako ste zvyknutí pri bežnom droždí, ktoré kupujete. A to 80 g na kilo múky.
Zvyšné droždie dáme do uzatvorenej nádoby a skladujeme v chlade. Takto vydrží niekoľko dní pripravené na použitie. Prípadne ho môžete uskladniť v mrazničke: Nagramážovať, dať do sáčku a zamraziť. Večer pred použitím vybrať a nechať rozmraziť na linke.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: istockphoto.com
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.