B. Michalčík: Tradičná veľkonočná tvarohová paska

Domáca sladká paska, či pascha, je rozšírená najmä na východnom Slovensku, kde neodmysliteľne patrí k veľkonočnému stolu. Je to natoľko dôležitá súčasť tradície, že sa dáva aj posvätiť v chráme a odzrkadľuje, aká bude v tom roku úroda. Ak sa totiž skutočne vydarí, môže sa gazdiná tešiť na úrodný rok. Šéfkuchár Braňo pochádza práve z východného Slovenska, preto jeho recept na veľkonočnú pasku bude zaručené skvelý.
Na veľkonočnú pasku budeme potrebovať:
Cesto:
- 1 kg polohrubej múky
- 140 g cukru
- 4 dcl mlieka
- 1 ks droždie
- 2 vajcia
- 2 žĺtka
- 200 g masla (nechať povoliť)
- štipka soli
- Plus 2 žĺtka na potretie
Plnka:
- 300 g hrudkového tvarohu
- 200 g jemného roztierateľného tvarohu
- 100 g hrozienok
- 2 ks vanilkový cukor
- 50 g práškového cukru
- trocha citrónovej kôry
- 2 žĺtka
Postup:
Z polovice teplého mlieka, polovice cukru a kocky droždia pripravíme kvások a necháme ho chvíľu podkysnúť. Ostatné suroviny na cesto dáme do misky, pridáme hotový kvások a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme hodinku vykysnúť.
Všetky suroviny na plnku dobre premiešame. Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké diely. Jemne natiahneme rukami (nevaľkáme) a rozdelíme rovnomerne plnku na každé natiahnutné cesto. Braňo jednu pasku jemne stočil a vložil do bábovkovej formy (alebo tortovej formy s dutým stredom) a z druhej pripravil bochník tak, že spojil kraje v strede a vložil do klasickej tortovej formy. Formy pred vložením cesta vymastíme, pred vložením do rúry potrieme obe pasky žĺtkom a necháme podkysnúť.
Pečieme na 170 °C 40 - 50 minút (môžete obidve pasky vložiť do rúry naraz) a po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.
TIP: Na východe sa k paske podáva údené, syrek, klobása, šunka, chren, vajce a pod. Ak ste z východu, dobre to poznáte, a ak nie a veľmi sa vám to ku sladkému pečivu nehodí, nevadí, nenúťte sa. :) Paska sa podľa tradície podávala po 40 dňovom pôste, preto sa niet čo čudovať tejto kombinácii. :)
Dobrú chuť a príjemné veľkonočné sviatky vám želáme!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školských jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.