B. Michalčík: Domáce maslové rožky

Máte chuť na čerstvé domáce rožky, voňavé, chutné, chrumkavé a neodolateľné? Hmmmm, mňam! Braňo Michalčík pre vás pripravil niekoľko múčnych receptov. Okrem receptu na rožky vás čaká aj recept na domáci zemiakový chlieb, hamburgerové žemle, naan, ciabattu, ale aj vianočku. V receptoch Braňo použil droždie, ale ak ste zdatní kváskovači, neváhajte a použite kvások. A ak ste v obchode našli po droždí len vyprázdnené regále, čoskoro zverejníme aj recept na domáce droždie. Sledujte nás! :)
Na domáce maslové rožky (24 ks) budeme potrebovať:
- 1 kg hladká múka extra špeciál
- 400 ml vlažná prevarená voda
- 200 ml plnotučné mlieko
- 200 g rozpustené maslo
- 1 kocka droždia (alebo 16 g sušené droždie)
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžičky soli
- príp. 1 vajce
- podľa chuti semienka, rascu, pesto, syr, ...
Postup:
Zmiešame teplé mlieko, droždie a cukor a spravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste (radiatore) nakysnúť a napeniť cca 20 - 30 minút. Potom pridáme múku, vodu, 1/3 masla a vypracujeme hladké cesto (ručne alebo pomocou kuchynského stroja) a miesime dovtedy, kým sa cesto nespojí a neodlepuje od misky. Prikryjeme fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, opäť premiesime a spracujeme na bochníky. Bochník rozvaľkáme do tvaru pizze, ktorý narežeme na 6 rovnakých trojuholníkov, potrieme jemne maslom a zrolujeme do tvaru rožka. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme 40 minút kysnúť. Potom fóliu odstránime, potrieme vajíčkom alebo vodou (vodu dáme do rozprašovača) a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C 15 minút do zlatista.
TIPY:
- Pred zrolovaním môžeme rožky po potretí maslom posypať sézamovými, ľanovými alebo chia semienkami, príp. rascou alebo syrom, a tak zrolovať.
- Namiesto masla môžeme použiť napríklad pesto z medvedieho cesnaku.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.