Raňajky kráľov s Petrom Vargom: Vajíčka Benedikt

Vajíčka Benedikt sú obľúbenou súčasťou raňajkového menu reštaurácií a bistier. Šéfkuchár Peťo Varga ich pripravuje veľmi rád a s noblesou jemu vlastnou. Ak sa zajtra ráno neponáhľate a chceli by ste si začiatok dňa skutočne vychutnať, pripravte si túto pochúťku. Toast, šunka, špenát, stratené vajíčko a holandská omáčka, to budú vaše nové raňajky kráľov.
Šéfkuchár hviezd Peťo Varga používa nože IVO.
Na vajíčka Benedikt budeme potrebovať:
Toast, šunka, vajcia
Holandská omáčka:
- 150 gramov masla
- 2 veľké žĺtka
- 1 PL vody
- 2 PL citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Špenát:
- 300 g čerstvý baby špenát
- 50 g masla
- 10 g cesnak
- olej, soľ a korenie, muškátový orech
Postup:
Vajcia: Príprava stratených vajíčok môže byť zložitá, ale Peťo ich pripravuje úplne jednoducho. Vyklepne ich do fólie potretej olejom a zaviaže ako batôžtek. Vloží do vriacej vody. Po rozstrihnutí fólie vajíčko stačí prerezať a žĺtko sa krásne roztečie.
Peťo nosí rondon Ottavio Jeans a používa nože IVO.
Holandská omáčka: Maslo roztopíme tak, aby malo 100 °C. Žĺtka vyšľaháme metličkou, pridáme vodu a citrónovú šťavu a stále miešame. Potom po lyžiciach začneme pridávať maslo. Stále šľaháme, potrebujeme dostať hustejšiu konzistenciu. Na záver ochutíme soľou a korením.
Špenát: Na panvici rozohreje trochu oleja a maslo. Pridáme na tenučko nakrájané strúčiky cesnaku. Pražíme krátko, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Špenát prepláchneme pod studenou vodou, pridáme na panvicu a poriadne premiešame a poobalujeme horúcim maslom, cca 1 minútu. Na záver osolíme, okoreníme, príp. nastrúhame trochu muškátového orecha.
Šunka: Na olivovom oleji opražíme šunku z oboch strán do chrumkava.
Toast: Na suchej panvici opečieme toasty z oboch strán do zlata.
Servírovanie:
Na toast položíme šunku, potom špenát, vajíčko a nakoniec polejeme holandskou omáčkou. Môžeme posypať nasekanou pažitkou alebo chrumkavou cibuľkou.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: Dušan Křístek
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.