POŠÍROVANIE – ani najjemnejšie potraviny sa nerozpadnú a ostanú šťavnaté a chutné

Opäť je tu ďalší diel z nášho seriálu o varení, kde vám predstavujeme jednu zo známych kuchárskych techník. Hoci vám niektoré môžu byť povedomé, iné budú úplnou novinkou. Vnímajte seriál ako inšpiráciu na to, aby ste vyskúšali niečo nové a vaša kuchyňa tak nikdy nebola nudná! :)
Čo je to POŠÍROVANIE?
Pošírovanie (z fr. pocher) je často zamieňané s obyčajným varením vo vode. Jedná sa však o varenie pod bodom varu (80-95°C), pri ktorom je voda ochutená rôznymi ingredianciami. Vďaka nižšej teplote sa v jedle zachovajú hodnotné látky a chuť. Pošírovať môžete mäso, ryby, ovocie, zeleninu a dokonca aj vajcia. Zeleninové vývary s bielym vínom sú určené najmä pre pošírovanie mäsa, cukrové sirupy pre varenie ovocia.
Pri tomto „varení“ pod bodom varu sa ani citlivé potraviny, ako napr. jemné rybacie mäso, nezačnú rozpadávať a neostanú suché či tuhé. Nálev potom môžete využiť ako omáčku na pošírované jedlo, prípadne ho odložiť na neskôr a pripraviť z neho polievku či iné omáčky.
Ako na to?
Veľké kusy potravín vkladajte do studenej vody (nálevu) a pomaly priveďte k varu. Ak by ste ich vložili do už horúcej vody, prevarila by sa ich vrchná časť a vnútorná ostala surová.
Malé a jemné kúsky vkladajte do už horúcej vody, aby sa neprevarili skôr, než voda začne vrieť. Už pri krátkej dobe varenia získate stredne uvarené chutné vnútro.
Tipy na pošírovací nálev
- rybí vývar ochutený feniklom a citrusmi (pomarančovou / limetkovou / grapefruitovou kôrou)
- hovädzí vývar (čím silnejší, tým lepší)
- červené víno ochutené aromatickými koreninami (badián, škorica, klinček)
- biele víno ochutené bylinkami (tymián a rozmarín)
Zjednodušme si to
Obľúbenou pochúťkou pripravenou týmto spôsobom sú napr. pošírované vajcia (alebo aj stratené vajíčka). Pripraviť stratené vajcia správne môže byť trochu veda, chce to cvik a na začiatku trochu trpezlivosti. :) Námaha ale stojí za to.
Postup: Do hrnca najeleme vodu a dáme variť. Voda nemôže vrieť! Správna teplota je vtedy, keď sa tvoria na spodku hrnca prvé bublinky. Nalejeme do hrnca ocot (asi pol deci), počkáme si opäť na spomínané bublinky, a lyžicou urobíme v hrnci vír rýchlym miešaním. Vopred rozklepnuté vajce (do hrnčeka alebo naberačky) čo najrýchlejšie vylejeme do víru v hrnci a na nižšom stupni varíme cca 3-4 minúty. Do hrnca dávame vajcia po jednom, nie viacero naraz.
Vajce podávame tak, že na tanieri ho nakrojíme a posolíme. Žĺtko by malo zostať tekuté a z vajca vytiecť.
Ak sa vám tento postup predsa zdá trochu zložitý, máme pre vás tip na jednoduchšiu prípravu pošírovaného vajca. :) V tomto recepte je uvedený jednoduchý postup, s ktorým sa to vždy podarí.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: istockphoto.com