• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Juraj Smatana: Lososový tatarák s avokádovou penou

Juraj Smatana pracuje ako Executive Chef v korzickej reštaurácii Focu di Legna. Aktuálne sa preto v práci zameriava na korzickú stredomorskú kuchyňu. Tento recept je ako vystrihnutý z prímorského dovolenkového receptáru. :) 

Máte radi tatarák? Vyskúšajte aj lososový, štýlovo servírovaný v avokádovej šupke. Áno, dobre čítate. :) Postup pod obrázkom.

Na Korzike je to veľmi populárne jedlo, ktoré sa objavuje v ponuke reštaurácií pripravené nie len z lososa, ale napríklad aj z Tartare Dourade (pražma kráľovská), tuniaka alebo Espadon (žralok). Namiesto physalis sa môžu použiť maliny alebo gaštany.

Lososový tatarákpr

Budeme potrebovať (5 porcií):

Tatarák

  • 500 g losos
  • 2 ks limetka
  • 1 ks citrón
  • 10 ks Physalis
  • 50 g pažítka
  • soľ, korenie

Avokádová pena

  • 1 ks avokádo
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g ricotta
  • 1 ks limetka
  • soľ, korenie

Postup:

Tatarák: Lososa nakrájame na drobné kocky. Vykrojíme dužinu z limetky a spolu s physalis tiež pokrájame na malé kocky. Všetko spolu premiešame, pridáme posekanú pažítku, šťavu z citróna, soľ a korenie podľa chuti. Necháme odležať v chladničke aspoň hodinu.

Pena: Do mixéra vložíme vnútro z mäkšieho avokáda, cesnak (bez stredového hlúbika, pretože je ťažký na trávanie pri spracovaní za surova), ricottu a rozmixujeme na celistvú hmotu. Pridáme soľ a korenie podľa chuti a metličkou jemne vmiešame šťavu z limetky. Odložíme do chladničky vychladnúť. Na tanieri servírujeme pomocou vrecka.

Tip: Šupku z avokáda nevyhadzujte. Vypražte ju vo fritéze alebo na panvici v oleji z oboch strán. Po vychladnutí môžete tatarák servírovať v takto upravenej šupke a samozrejme ju aj skonzumovať. Je to lahôdka. :) Tatarák môžete servírovať aj klasicky, pri vytváraní pekných tvarov si pomôžte formičkou.

Dobrú chuť!

Recept pripravil Juraj Smatana:

Juraj Smatana

Juraj pochádza z Topoľčian, kde aj vyštudoval SOU obchodu a služieb. Od detstva pomáhal svoju otcovi - mäsiarovi pri práci. Rozhodnutie venovať sa v živote gastronómii bolo jednoduché aj vďaka otcovej rade pri výbere povolania: "Jesť sa bude stále." :) V rámci gastronómie ho najviac baví rôznorodosť surovín a kombinácie, aké sa dajú s nimi vykúzliť na tanieri. "Nie je nič krajšie, ako niekomu vyčariť úsmev na tvári bez slov." Kuchárskym vzorom je pre neho každý kuchár, ktorý pracuje od srdca a poctivo.

Pôsobil v reštauráciách v Topoľčanoch, neskôr pri Banskej Bystrici v reštaurácii Il Porto v Harmanci. Práve tu spoznal ľudí, ktorí pracovali na Korzike, a tak sa dostal k šanci okúsiť prácu v zahraničí, ktorú aj využil. Na Korzike aj aktuálne pôsobí, pretože dostal neodolateľnú ponuku pracovať ako Executive Chef pre podnik, ktorý na Korzike založil Slovák Vladimír Vaník - Focu Di Legna. Spoločnými silami chcú túto reštauráciu posunúť o level vyššie, dokonca by veľmi radi získali michelinskú hviezdu. Držíme palce!

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív J. S.

Grilovanie

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Kategórie článku

Prečítajte si aj

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info