Juraj Smatana: Lososový tatarák s avokádovou penouna: Lososový tatarák s avokádovou penou

Juraj Smatana pracuje ako Executive Chef v korzickej reštaurácii Focu di Legna. Aktuálne sa preto v práci zameriava na korzickú stredomorskú kuchyňu. Tento recept je ako vystrihnutý z prímorského dovolenkového receptáru. :)
Máte radi tatarák? Vyskúšajte aj lososový, štýlovo servírovaný v avokádovej šupke. Áno, dobre čítate. :) Postup pod obrázkom.
Na Korzike je to veľmi populárne jedlo, ktoré sa objavuje v ponuke reštaurácií pripravené nie len z lososa, ale napríklad aj z Tartare Dourade (pražma kráľovská), tuniaka alebo Espadon (žralok). Namiesto physalis sa môžu použiť maliny alebo gaštany.
Budeme potrebovať (5 porcií):
Tatarák
- 500 g losos
- 2 ks limetka
- 1 ks citrón
- 10 ks Physalis
- 50 g pažítka
- soľ, korenie
Avokádová pena
- 1 ks avokádo
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g ricotta
- 1 ks limetka
- soľ, korenie
Postup:
Tatarák: Lososa nakrájame na drobné kocky. Vykrojíme dužinu z limetky a spolu s physalis tiež pokrájame na malé kocky. Všetko spolu premiešame, pridáme posekanú pažítku, šťavu z citróna, soľ a korenie podľa chuti. Necháme odležať v chladničke aspoň hodinu.
Pena: Do mixéra vložíme vnútro z mäkšieho avokáda, cesnak (bez stredového hlúbika, pretože je ťažký na trávanie pri spracovaní za surova), ricottu a rozmixujeme na celistvú hmotu. Pridáme soľ a korenie podľa chuti a metličkou jemne vmiešame šťavu z limetky. Odložíme do chladničky vychladnúť. Na tanieri servírujeme pomocou vrecka.
Tip: Šupku z avokáda nevyhadzujte. Vypražte ju vo fritéze alebo na panvici v oleji z oboch strán. Po vychladnutí môžete tatarák servírovať v takto upravenej šupke a samozrejme ju aj skonzumovať. Je to lahôdka. :) Tatarák môžete servírovať aj klasicky, pri vytváraní pekných tvarov si pomôžte formičkou.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Juraj Smatana:
Juraj pochádza z Topoľčian, kde aj vyštudoval SOU obchodu a služieb. Od detstva pomáhal svoju otcovi - mäsiarovi pri práci. Rozhodnutie venovať sa v živote gastronómii bolo jednoduché aj vďaka otcovej rade pri výbere povolania: "Jesť sa bude stále." :) V rámci gastronómie ho najviac baví rôznorodosť surovín a kombinácie, aké sa dajú s nimi vykúzliť na tanieri. "Nie je nič krajšie, ako niekomu vyčariť úsmev na tvári bez slov." Kuchárskym vzorom je pre neho každý kuchár, ktorý pracuje od srdca a poctivo.
Pôsobil v reštauráciách v Topoľčanoch, neskôr pri Banskej Bystrici v reštaurácii Il Porto v Harmanci. Práve tu spoznal ľudí, ktorí pracovali na Korzike, a tak sa dostal k šanci okúsiť prácu v zahraničí, ktorú aj využil. Na Korzike aj aktuálne pôsobí, pretože dostal neodolateľnú ponuku pracovať ako Executive Chef pre podnik, ktorý na Korzike založil Slovák Vladimír Vaník - Focu Di Legna. Spoločnými silami chcú túto reštauráciu posunúť o level vyššie, dokonca by veľmi radi získali michelinskú hviezdu. Držíme palce!
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: archív J. S.
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.