SLOW FOOD – ako zachrániť zdravou stravou celú planétu

Slow Food je presným opakom Fast Food-u, je návratom k prirodzenosti a tradíciám. Jeho hlavnou myšlienkou je zastaviť sa a vychutnať si naozajstnú chuť jedla. Slow Food gastronómia zahŕňa zdravé stravovanie, lokálne potraviny, ekológiu a dokonalú prípravu.
Dozviete sa:
- Prečo bolo založené hnutie Slow Food
- Aké sú zásady tohto hnutia
- Ako sa vyrábajú potraviny pri Slow Food-e
Čo je to Slow Food?
Smer vznikol v Taliansku a za jeho zakladateľa je možné považovať gastronóma a novinára Carla Petrini. Ten bol silným odporcom Fast Food-ov a práve z tohto dôvodu založil organizáciu Agricola, ktorá sa neskôr zmenila na medzinárodné hnutie Slow Food.
Hlavným cieľom hnutia je vážiť si kultúru gastronómie, vychutnávať miestne produkty a chrániť ich pred ohrozením vyplývajúcim z vysokej spotreby dovezených potravín a nárastu Fast Food-ov.
3 zásady
Hnutie sa drží troch jednoduchých zásad:
1. Dobré:
jedlo má byť dobré, čerstvé a chutné. Má potešiť všetky zmysly a využívať sa v ňom majú sezónne potraviny, ktoré sú súčasťou miestnej kultúry.
2. Čisté:
pri výrobe a spotrebe potravín nesmie dochádzať k znečisťovaniu životného prostredia. Myslí sa pritom nie len na zdravie konzumenta, ale aj na blahobyt zvierat.
3. Férové:
potraviny sa majú dať kúpiť za férové ceny, teda by mali priniesť primerané finančné ohodnotenie pre drobnochovateľa, obchodníka aj vhodnú cenu pre spotrebiteľa. Slow Food kladie dôraz nielen na kvalitu „Eko“ a „Bio“, ale zaujíma sa aj o trvalú udržateľnosť, ktorá zahŕňa prírodu, zvieratá, aj miestnu ekonomiku.
Detailný pohľad na Slow Food
Potraviny sa pri Slow Food-e vyrábajú tradičným remeselným spôsobom šetriacim životné prostredie. Pri pestovaní sa netoleruje využívanie GMO, syntetických hnojív ani pesticídov. Pôda sa obrába trvalo, plody sa zberajú zrelé. Na farmách majú zvieratá voľný výbeh, svetlé a vzdušné maštale, pri ich chove sa nepoužívajú hormóny ani podporné antibiotiká a uprednostňujú sa pojazdné bitúnky.
Výrobky Slow Food neobsahujú žiadne umelé prídavné látky ako stužovadlá, éčka, zvýrazňovače chuti, arómy, stabilizátory a podobne. Napríklad:
- CHLIEB obsahuje len múku, kvások, soľ, korenie a vodu; žiadne priemyselne predpripravené zmesy na pečenie.
- SYRY sú vyrobené zo surového mlieka bez umelého predlžovania trvanlivosti, aróm a antibiotík.
- MÄSO – pri ňom sú absolútnym tabu ingrediencie ako glutamán, laktóza, dextróza, alebo rýchlosoľ.
- VÍNO vyrábajú vinári z vlastného hrozna a pri kvasení používajú jeho vlastnú mikroflóru, nie selektované kvasinky.
Aktuálne je pod jeho ochranou vyše 1000 produktov z viac ako 50 krajín a počet organizácií podporujúcich Slow Food stále rastie. Na Slovensku patrí k tomuto trendu napríklad hnutie Cittaslow, ktoré sa snaží o záchranu tradičných jedál aj priame prepájanie producentov potravín a spotrebiteľov.
Jednoducho - všetkými pravidlami sa Slow Food snaží dosiahnuť to, aby aj nasledujúce generácie mohli konzumovať zdravé, chutné a kvalitné potraviny.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: istockphoto.com