Tomáš Chilý: Grilovaný morský ostriež s karfiolovým „cous-cous“

Tomáš Chilý má bohaté pracovné skúsenosti zo zahraničia, a preto sme veľmi radi, že sa s nami delí o recepty medzinárodných kuchýň. Toto jedlo spoznal počas svojho pôsobenia v Katare na Strednom východe. Nie je to lokálna špecialita, ale je to úžasná kombinácia. Spojenie ryby a karfiolu vás dostane. Vyskúšajte s nami :)
Na grilovaného morského ostrieža s karfiolovým "cous-cous" potrebujeme:
- 4 filety ostrieža (Sea Bass)
- 1 karfiol
- hrsť píniových orieškov
- hrsť hrozienok
- maslo
- soľ, korenie, kurkuma
- tymián
- olej
- jedlé kvety na ozdobenie
Postup:
Karfiol nastrúhame nadrobno na strúhadle na syr a uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali soľ a kurkumu, nie úplne do mäkka (cca 2 minúty bude úplne stačiť). Na panvici na rozohriatom masle orestujeme píniové oriešky, hrozienka, kurkumu a uvarený karfiol, dochutíme soľou a korením.
Filety morského ostrieža osolíme, okoreníme, opečieme na oleji na panvici z jednej strany 1 minútu, potom otočíme na druhú stranu, pridáme maslo a tymián a opečieme znova 1 minútu.
Na tanieri servírujeme karfiolový "cous-cous", naň položíme filety a dozdobíme jedlými kvetmi.
Dobrú chuť!
- Počet porcií: 2 - 4
- Čas prípravy: 15 minút
Tento recept pre nás pripravil Tomáš Chilý.
Tomáš Chilý pochádza z Krásna nad Kysucou, kde sa aj v miestnej reštaurácii začalo rodiť jeho kuchárske umenie. Keď ho neskôr osud prihral do Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách, začalo sa jeho putovanie za prácou do zahraničných kuchýň.
V rámci siete Kempinski pracoval v Bahrajne, neskôr v Qatare a aktuálne pôsobí ako Chef de Cuisine v čínskom hoteli Kempinski v meste Yinchuan. Má na starosti 75 zamestnancov, 6 reštaurácií a zodpovedá za medzinárodnú kuchyňu.
Ako sám hovorí, motať sa v kuchyni ho bavilo od detstva a neprestáva ho to baviť dodnes. Ďalšiemu cestovaniu sa nebráni a ktovie, kam do sveta ho ešte vietor zaveje. Isté ale je, že už teraz má bohaté skúsenosti a zaujímavých receptov na rozdávanie :) Začínajúcim kuchárom radí: "Zostaňte skromní, pokorní, tvrdo pracujte a svoju prácu milujte!"
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: archív T. Ch.