• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

M. Kolník: Grilovaný losos so sépiovými špagetami, waldorf šalátom a špargľovou omáčkou

A do tretice ďalší tip na valentínsky chod - vyvážený, plný chutí a ľahko stráviteľný. Aby sa do vás zmestil aj dezert. :) Recept od Martina Kolníka, v ktorom sa objavujú aj (nie také bežné) sépiové špagety. Už ste ich niekedy jedli?

Na grilovaného lososa s citrónom, sépiovými špagetami s cherry paradajkami, waldorf šalátom a omáčkou z bielej špargle budeme potrebovať (1 porcia):

  • 200 g losos
  • 1 dcl biele vino
  • citrón
  • 100 g špagety sépiové
  • 5 ks cherry paradajka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g zeler
  • 20 g jablko
  • 20 g stopkový zeler (sedano)
  • 2 PL majonéza
  • 0,80 dcl mlieko
  • 10 g pažítka
  • 2 dcl smotana na varenie (ideálne 26 %)
  • 70 g biela špargľa
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 20 g maslo
  • Soľ, korenie, olivový olej

Postup:

Losos s citrónom:

Lososa zbavíme šupín a narežeme pozdĺž tromi rezmi (viď foto). Položíme na rozpálenú panvicu kožou dole. Opečieme z každej strany cca 3 minúty (pred otočením na druhú stranu pridáme polovicu citróna pokrájaného na mesiačiky)  a podlejeme bielym vínom. Pridáme soľ, korenie a necháme pod pokrievkou odstáť.

Panvice

Špagety:

Špagety uvaríme v osolenej vode skoro do mäkka (al dente). Precedíme a necháme odkvapkať. Na panvicu na olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak a opečieme do hneda. Pridáme cherry paradajky, zľahka opečieme a pridáme špagety. Spolu premiešame a dochutíme soľou a korením.

Waldorf šalát (podľa Martina):

Jablko, zeler a stopkový zeler nasekáme na drobno. V miske premiešame spolu s majonézou, mliekom, soľom, korením a trochou cesnaku. Pridáme nasekanú pažitku a necháme odstáť.

Špargľová máčka:

Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme očistenú nakrájanú bielu špargľu, chvíľku spolu podusíme na bielom víne. Keď je špargľa mäkká, rozmixujeme a pridáme smotanu na varenie. Nakoniec pridáme maslo na zjemnenie.

Servírovanie:

Dozdobiť môžeme čerstvými bylinkami a baby mrkvou opečenou na masle.

Dobrú chuť!

Recept pre vás pripravil Martin Kolník. Ďakujeme.

Martin Kolník

Martin je mladý šikovný profikuchár, ktorý pochádza z menšieho mesta pri Piešťanoch, z Vrbového a momentálne pôsobí v Bratislave. Má vyštudovaný odbor kuchár. Venoval sa oblasti cateringu a do roku 2019 bol šéfkuchárom v reštaurácií Kontajner na riviére. Popri tom aj pomáhal v kuchyniach začínajúcich podnikov v Bratislave, čo robí dodnes. Nechce stáť na mieste, ale kulinársky samého seba zdokonaľovať, preto neustále sleduje nové receptúry a postupy. Aktuálne sa venuje rozvíjaniu vlastných dvoch projektov, originálnemu streetfoodovému konceptu Chlieb vo vajci inak a kuchárskemu poradenstvu, ktorým chce svoje hodnotné skúsenosti z mnohých kuchýň posunúť ďalej iným. Jeho vzorom je slovenský šéfkuchár Peter Varga: "Je to dobrý človek a výborný kuchár, jeho práce sú dokonalé. Som s ním v kontakte a mám ho veľmi rád ako človeka." Martin, držíme palce! :)

Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved

Foto: autor receptu

Wusthof víťaz dTestu

Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Kategórie článku

Prečítajte si aj

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info