• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Branislav Michalčík: Fazuľový čoko brownies (bezlepkový)

Pripravte si s nami úžasný dezert v zdravšej verzii. Tento recept na brownies vás prekvapí použitím fazule namiesto múky, preto je bezlepkový. Okrem toho sú tu použité ďalšie zdravšie suroviny, ako kokosový tuk a kokosový cukor. Zostáva však lahodným koláčikom brownie, čiže je sladký, zvonku chrumkavý, zvnútra vláčny. A samozrejme, poriadne čokoládový :)

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 600 g sterilizovaná fazuľa tmavá (alebo uvariť sušenú fazuľu domäkka) 
  • 6 celých vajec
  • 200 g kokosový tuk 
  • 200 g kokosový cukor (môžeme nahradiť trstinovým cukrom)
  • 4 kopcovité lyžičky belgického kakaa 
  • 2 kávové lyžičky škorice 
  • 1 sáčok prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 1 dcl minerálky 
  • maslo na vymastenie, orechy alebo ovsené vločky na vysypanie plechu

POSTUP:
Fazuľu premyjeme, rozmixujeme alebo pomelieme dohladka. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme rozmixovanú fazuľu, rozpustený tuk, ostatné sypké zmesi a dolejeme minerálku. Ručným šľahačom premiešame na hladkú zmes. Kovovú alebo silikónovú tortovú formu (alebo menší plech) vymastíme kokosovým tukom alebo maslom (Braňo odporúča maslo, koláč má potom jemnejšiu chuť). Vysypeme mletými orechmi alebo rozmixovanými ovsenými vločkami. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C 40 minút.

TIP od šéfkuchára: Do cesta môžete pridať ovocie podľa sezóny (čerstvé maliny, čerešne, hrušky, ... v zime kandizované / sušené ovocie) alebo rôzne druhy orieškov podľa chuti. Hotový koláč môžete servírovať s ovocím alebo karamelom.

Počet porcií: 12 - 16 ks

Dobrú chuť!

Recept pripravil Branislav Michalčík:

Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR pre firmu Bidfood.

V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť.

Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, na ktorých pracuje, ale zatiaľ nám ich neprezradí :) Sme zvedaví a držíme Braňovi palce!

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív B. M.
.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info