B. Michalčík: Domáci indický chlieb NAAN

Naan je veľmi chutný tradičný indický chlieb. V Indii ho jedia takmer ku všetkému, lepšie povedané namáčajú. Má tvar placky a môžete si ho pripraviť na panvici alebo v rúre. Braňo pre nás pripravil jeho jednoduchú "easy" verziu. Preto tento easy naan zvládne doma pripraviť naozaj každý. Je to skvelá obmena namiesto pečiva, chleba alebo lokše. Použite ho ako prílohu k jedlám, ku ktorým zvyknete doplniť chlieb a jedlo nadobudne iný rozmer. :) Vyskúšajte ho k polievke, k mäsu, k šalátom, nátierkam, prívarkom, ... Dobrú chuť!
Na tradičný indický chlieb NAAN (10 ks) budeme potrebovať:
Cesto:
- 460 g hladkej múky
- 4 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 1 prášok do pečiva
- 260 ml mlieka
- 4 lyžice oleja
Prídavné suroviny:
- Olej na vymastenie
- 125 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička koriandrových semienok
- na posypanie sézam, ľan, mak alebo podľa chuti
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy a ručne alebo v kuchynským robotom vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme do misky, prikryjeme fóliou alebo vlkou utierkou a necháme 40 minút odpočívať na linke. Odbalíme, uložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 10 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme guľky. Rozvaľkáme ich na placky s priemerom max. 15 cm (alebo na tvar slzy v originál verzii).
Pečieme ich potreté olejom na panvici 3 min. z každej strany. Ak ich posypeme aj zvolenými semienkami, pečieme ich v rúre na funkcii gril na najnižšom stupni 1-2 min., aby sa nespálili semienka. Plech musí byť rozohriaty vopred v rúre cca na 10 min.
Hotový naan po upečení potrieme zmesou z rozpusteného masla, nastrúhaného alebo pretlačeného cesnaku a v mažiariku rozdrvených koriandrových semienok. Maslo rozpúšťame len do vtedy, kým sa začne "preoranžovať" mliečna bielkovina.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.