B. Michalčík: Teplý zemiakový šalát

V zime, keď vonku prituhne, musíte telo zahriať zvnútra konzumovaním správnych potravín. Automaticky siahame po teplých sýtejších jedlách, ktoré nás zohrejú a izolujú od chladu. Vyberáme si teplé, varené či pečené, mierne mastné a korenené jedlá. V zime je vhodné konzumovať kapustovú a koreňovú zeleninu, tekvicu, zemiaky, cibuľu, strukoviny, mliečne výrobky, mäso, kvalitné tuky, orechy, obilniny. Braňo to vie, preto pre nás pripravil recept na teplý zemiakový šalát, ktorý je na toto zimné obdobie ako stvorený. Zahreje, ozdraví, poteší. :)
Na 4 porcie šalátu budeme potrebovať:
- 800 g zemiaky
- 400 g tekvica hokkaidó
- 250 g cherry paradajky
- 400 g zelené fazuľkové lusky čerstvé, príp. mrazené
- 1 stredné veľká červená cibuľa
- 24 ks sušené datle
- 24 tenkých plátkov prerastenej slaniny
- 100 g čerstvá rukola
Dresing:
- 2 PL med
- 2 ks pomaranč
- 4 PL kremžká horčica
- olivový olej, soľ, štipka mletej škorice
Postup:
Zemiaky prekrojíme na polovicu, rozložíme rovnomerne na teflónový plech rezom hore a osolíme. Sušené datle obalíme v slanine a naukladáme pomedzi zemiaky. Krásne sa nám prepoja chute počas pečenia. Pečieme na 160 °C 20 minút dozlatista.
Medzitým si pripravíme zálievku. Odštavené pomaranče (2 kolieska si necháme na záverečné dekorovanie) dáme do misky, metličkou zašľaháme po lyžiciach horčicu, med, škoricu a soľ, vymiešame úplne do hladka a pomaličky za stáleho sľahania lejeme olivový olej, kým nám dresing pekne nezhustne.
Na suchej rozpálenej panvici pečieme cherry paradajky (musia ostať celé, preto použijeme čo najmenšie), kým nám nezačnú karamelizovať a nespravia sa tmavo hnedé škvrny na šupke. Odložíme ich bokom.
Z plechu zlejeme masť zo slaniny, opečieme na nej očistené hokkaidó nakrájané na parmentier (stredne veľké kocky), zelenú fazuľku nakrájanú na menšie cca 4 cm kúsky a červenú cibuľu nakrájanú na plátky. Nerestujeme dlho, aby zelenina zostala krásne chrumkavá. Pred koncom pridáme zemiaky a paradajky a zľahka premiešame.
Servírovanie: Na tanieri rozložíme lístky rukoly, uložíme šalát, prejeme ho dresingom, poukladáme datle v slaninke a ozdobíme zvyšnou rukolou a čerstvým pomarančom. Môžeme pridať semená granátového jablka.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.