B. Michalčík: Mazané pomazánky všetkých farieb

Čerstvý mäkučký chlieb, pomazánka a čerstvá zelenina. Zbiehajú sa vám slinky? Veru aj nám. :) Lahodná nátierka dodá elegantnosť a posunie obyčajný "chlebíček" alebo jednohubku na vyšší level. Braňo pre nás pripravil 3 skvelé nátierky, vďaka ktorým nielen povýšite vaše raňajky alebo ulahodíte návšteve, ale dodáte vášmu telu aj potrebné živiny a silu.
Pomazánka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- Čerstvé lístky medvedieho cesnaku alebo pesto z medvedieho cesnaku
- 100 g feta syr
- 200 g grécky jogurt
- 50 g čierne olivy bez kôstky
- mleté biele korenie podľa chuti
Postup: Medvedí cesnak nakrájame na drobno (stonky odrežeme), pridáme syr, jogurt a korenie a vymixujeme do hladka. Na záver pridáme nakrájané olivy na menšie kúsky a zľahka premiešame.
TIP: Túto pomazánku je vďaka medvediemu cesnaku skvelé konzumovať najmä na jar, preto je vhodné podávať ju s ďalšími jarnými zázrakmi, ako klíčky, reďkovka a čerstvý šalát.
Mrkvová pomazánka na sladko
Potrebujeme:
- 2 väčšie mrkvy, cca 250 g
- pár kvapiek olivového oleja na uvoľnenie betakaroténu
- 150 g čerstvé maslo
- 5 PL med
- pár kvapiek citróna, morská soľ
Postup: Mrkvu nastrúhame na jemno, pokvapkáme olejom, posypeme soľou, premiešame a necháme trocha zmäknúť. Následne vyžmýkame, pridáme citrónovú šťavu a spojíme s povoleným maslom a medom do hladka. Podávame namiesto obľúbenej čokoládovej nátierky :)
TIP: Pridajte aj trochu nastrúhaného zázvoru, pomazánku posuniete na vyšší level.
Vegetariánska škvarková pomazánka
- 200 g údené tofu
- 1 plechovka cíceru
- 2 ks varené vajíčka
- 2 PL pretlak (alebo smoked BBQ)
- 2 PL plnotučná horčica
- 2 PL tatárska omáčka
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 2 ks kyslá uhorka
- 1 KL údená soľ
- čierne korenie podľa chuti
Postup: Cícer precedíme a nasucho orestujeme na panvici. Necháme vychladnúť a rozmixujeme s tofu, vajíčkami a ostatnými ingedienciami (okrem uhorky a cibule) do hladka. Na záver pridáme uhorku a cibuľu nakrájané na drobné kocky a zľahka premiešame.
Dobrú chuť!
Recepty pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recepty páčili, neváhajte ich zdieľať so svojimi priateľmi.