• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Úspech kuchyne je ukrytý najmä v kvalitnom a správnom noži. Ktorý typ noža a kedy použiť?

Len máloktorý nástroj je v kuchyni používaný častejšie než kuchynský nôž. Japonskí šéfkuchári dokonca veria, že vo chvíli, keď začnú variť, vojde ich duša do ich nožov. Bez ohľadu na to, čo si o japonskej duši myslíte :), budete zrejme súhlasiť s tým, že kvalitný nôž je pri varení nevyhnutnosťou. Uľahčuje život, premieňa drinu na potešenie a z varenia robí umenie. Ak stále používate vo svojej kuchyni ten starý tupý nepraktický kolík na všetko :), zbavte sa ho! Zaobstarajte si kvalitu a správny typ noža a vaše varenie bude povýšené na nový level!

    S kvalitným kuchynským vybavením pripravíte jedlá rýchlejšie, s menšou námahou a krajším vzhľadom. V kuchyni sa skrátka oplatí investovať do kvality. Pri voľbe  noža je kvalita dôležitým, nemala by byť však jediným kritériom – dôležitý je aj jeho tvar. Príprava jedla je umenie a rovnako ako pri tvorbe umeleckého diela potrebujete rôzne nástroje, tak aj pri tvorbe kuchárskeho umenia potrebujete rôzne nože. Na trhu ich je v ponuke obrovské množstvo. Aby sme vám pomohli zorientovať sa a rozhodnúť, ktoré budú tie pravé pre vašu kuchyňu, prinášame prehľad základných typov:

    Kuchárske nože
    Kuchársky nôž (alebo aj nôž šéfkuchára) je najuniverzálnejším nožom a základom každej domácej aj profesionálnej kuchyne. Nájdete ho vo veľkostiach čepele od 15 do 26,5 cm. Šéfkuchársky nôž má širokú čepeľ so symetrickými stranami, ktoré sa zužujú k špičke. Dokonale vyvážený nôž, ktorý je všestranným kuchynským pomocníkom. Je univerzálny na použitie pre krájanie na kocôčky, sekanie, rezanie aj drobné mletie mäsa, rýb, ovocia a zeleniny. Vďaka širokej čepeli ľahko premiestnite nakrájané potraviny rovno do hrnca či panvice, široká čepeľ tiež poslúži na tvarovanie a lisovanie potravín. Chrbát čepele môžete použiť na rezanie cez malé kosti a otváranie kôrovcov. Základňu čepele zase na prerezávanie a sekanie silou.

    Santoku (Nakiri) nože
    Názov Santoku pochádza z japončiny a znamená tri cnosti (San = tri, Toku = cnosti). Tento názov je veľmi trefný, pretože popisuje vhodnosť noža Santoku na sekanie, rezanie a krájanie na kocôčky. Vďaka tomuto japonskému nožu narežete zeleninu na papierovo tenké plátky v priebehu niekoľkých sekúnd. Jeho čepeľ je dlhá 13 až 20 cm, zvyčajne má rovnú hranu. Horná časť noža plynulo prechádza do rukoväte. Nakiri nože sú dokonale vyvážené a práca s nimi vytvára pocit harmónie. Vďaka širokej čepeli jednoducho premiestnite nakrájanú zeleninu rovno do hrnca či panvice.

    Nože na zeleninu
    Nôž na zeleninu sa vyznačuje krátkou rovnou úzkou čepeľou. Jeho rovné ostrie umožňuje presnú kontrolu pri dekorovaní, lúpaní aj krájaní na kocky. Špeciálne tvarovanie čepele pri niektorých modeloch vytvára pri krájaní pod plátkom vzduchové bubliny, ktoré umožňujú jednoduché rezanie aj najtenších kúskov bez prilepovania. Je štandardným vybavením každej kuchyne. Je zvlášť vhodný na krájanie cibule, cesnaku a ďalšej zeleniny.

    Filetovacie nože
    Filetovací nôž je neoceniteľnou pomôckou pri filetovaní rýb. Vďaka jeho dlhej, úzkej a ohybnej čepeli dosiahnete perfektný výsledok jednoducho a za krátky čas (oveľa kratší ako zvyčajne!). Je vyrábaný s rovnou alebo zahnutou čepeľou, s pevným alebo flexibilným povrchom čepele. Všetky filetovacie nože majú ale jedno spoločné: ich čepele sú veľmi tenké a pružné, čo umožňuje najmä kontrolované a presné rezy.

    Slicer (nárezové) nože
    Alebo nože na šunku. Podobne ako filetovací, má aj nárezový nôž dlhú a úzku čepeľ, avšak zdvihnutú pri špičke. Je výborným pomocníkom pri krájaní tenkých plátkov mäsa. Slúži na krájanie a porciovanie pečeného stehna, šunky alebo hydiny (surové či varené) v požadovaných porciách. Jeho špicatý hrot je ideálny na rezanie pozdĺž dosky a umožňuje vytvárať presné a tenké plátky. Tip od profikuchára: skvelým pomocníkom k tomuto nožu je vidlička na mäso. S touto dvojicou sa porciuje mäso jedna radosť.

    Lúpacie a šúpacie nože
    Lúpací nôž sa využíva najmä pri spracovaní ovocia a zeleniny. Vďaka jeho krátkej, malej čepeli s jemným zaoblením ľahko očistíte akúkoľvek zeleninu či ovocie. Je však tiež vynikajúcou pomôckou pri tvorbe dekorácií, takže ho určite oceníte pri ozdobnom servírovaní alebo studených bufetoch. Špeciálny tvar ostria umožňuje jednoduché a rýchle lúpanie ovocia a zeleniny, ako sú jablká a zemiaky. Tip od profikuchára: veľmi vhodný tiež na ozdobné vyrezanie halloweenskej tekvice :)

    Zúbkované nože (nože na chlieb)

    Zúbkovaný nôž je nevyhnutný pomocník na krájanie čerstvého pečiva a koláčov. Je charakteristický zúbkovaným ostrím a dlhšou čepeľou. Vďaka nemu prekrojíte čerstvé pečivo a chlieb jednoducho bez zmliaždenia, pričom rezy budú mať rovné línie. Vyrába sa s čepeľou dlhou od 20 do 26 cm. Tip od profikuchára: čím dlhšia čepeľ, tým lepšie :)

    Kuchárske sekáče

    Kvalitný kuchársky sekáč je nevyhnutnosťou pri spracovávaní väčších kusov mäsa. Tento nôž má dlhšiu, širokú čepeľ a vyššiu váhu, vďaka čomu ľahko naporcujete aj mäso s kosťou. Najobľúbenejší je nôž s čepeľou 16cm, no v ponuke nájdete modely s dĺžkou až do 20cm. Ideálny je nie len do profesionálnej kuchyne, ale aj do domácnosti, napr. pri domácich zabíjačkách.

    Vykosťovacie nože

    Na rozdiel od kuchárskeho sekáča, s ktorými urobíte „hrubú“ prácu, vykosťovací nôž vám umožní opracovávať mäso presnejšie a jemnejšie. Slúži najmä na oddelenie mäsa od kostí. Vďaka jeho zakrivenému ostriu je veľmi obľúbený v mäsiarstvach. Uplatní sa však aj v domácnosti, napr. pri zabíjačkách alebo nedeľnom obede pre celú rodinu :). Dĺžka čepele sa pohybuje v rozmedzí od 10 cm do 21 cm.

    Nože na syr

    Nôž na syr má špeciálny tvar čepele, ktorý zabraňuje prilepovaniu syra pri krájaní a jeho ostrá čepeľ umožňuje presné porcovanie. Mnoho nožov na syr je vybavených aj vidlicovou špičkou pre pohodlnejšie servírovanie. Môžu mať aj tvar kolísky.

    Cukrárske nože

    Cukrársky nôž má zvyčajne dlhú čepeľ a vrúbkované ostrie. Jeho vrúbkovanie je jemnejšie, než vrúbkovanie noža na chlieb. Krájanie zákuskov, či torty je vďaka nemu až prekvapivo jednoduché a odkrojené kusy presné a hladké.

    Dekoračné nože

    Dekoračný nôž je primárne určený na dekoratívne krájanie surovej či varenej zeleniny alebo masla. Po odkrojení ostáva na potravinách vrúbkovaný vzor.

    Nože na lososa

    Lososový nôž je výborným pomocníkom na krájanie extra tenkých a jemných plátkov. Niektoré modely pri krájaní vytvárajú pod plátkom vzduchové bubliny a zabraňujú tak jeho prilepeniu na ostrie noža. Vyznačujú sa veľmi dlhou a úzkou čepeľou, až do 32 cm.

    Nože na paradajky a údeniny

    Nôž na paradajky a aj nôž na údeniny má vrúbkované ostrie, ale je menší ako nôž na chlieb. Nakrájate s ním aj tie najzrelšie paradajky na tenučké plátky bez pomliaždenia. Je ideálny do profesionálnej kuchyne pre studené bufety. Využijete ho aj pri krájaní baklažánu alebo mäkkého ovocia s pevnou kôrou (napr. ananás, slivky, broskyne), rovnako ako rožkov a tvrdých klobás.

    Čínske kuchárske nože

    Čínsky kuchársky nôž má tvar sekáčika, ale nie je vhodný na sekanie kostí. Je určený na jemné krájanie a sekanie bylín a zeleniny. Patria k ázijským nožom, ktoré sú v kulinárskom svete pojmom. Ázijské nože sú konštruované na jednoduché krájanie potravín na tenké plátky a rezance, rovnako ako na bežné krájanie zeleniny a mäsa. Sú veľmi žiadané pre svoje vynikajúce rezné vlastnosti a exotický dizajn, preto nesmú chýbať v žiadnej zostave kuchynských nožov.

    Ktorý si mám teda vybrať?

    Tých typov je neúrekom, však? Ak ste profesionálny kuchár, alebo beriete prácu v kuchyni naozaj vážne, odporúčame vám zaobstarať si väčšinu z týchto nožov. Veľmi vám to uľahčí prípravu jedál a vyčarí úsmev na tvári pri každom reze. A ak ste kuchár začiatočník a podarilo sa nám presvedčiť vás, aby ste ten svoj starý tupý kolík, ktorý ste doteraz používali na krájanie všetkého, zahodili, na začiatok si zaobstarajte aspoň tieto 3 základné typy nožov:

    Kuchársky nôž

    Nôž na zeleninu

    Nôž na chlieb

    Následne, keď zistíte, ako sa vám v kuchyni s kvalitnými nožmi skvele pracuje, pokračujte s nákupom ďalších typov. Odporúčame zakúpiť  Santoku nôžnôž na šunkunôž na paradajky, či lúpací nôž.

    Našu širokú ponuku nožov nájdete TU.

    Na záver ešte jeden pekný obrázok kuchárskeho noža a možností jeho širokého využitia :)

    Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

    Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

    Zdroj: profikuchar.sk, wusthof.com

    Obrázky zdroj: wusthof.com, istockphoto.com

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info