Čo potrebuje správny kuchár?

Chcete sa vo svojej kuchyni cítiť ako u šéfkuchára v profesionálnej reštaurácii? Bez týchto pomôcok to nepôjde!
Síce ste si na prípravu nedeľného obeda zaobstarali zdravé kvalitné suroviny, ale ani tá najlepšia gazdinka (či správny chlap v domácnosti) nepripraví chutné jedlo pre svoju rodinu či známych bez základných kuchynských nástrojov a pomôcok. Bez nich nenavarí, nenapečie alebo iným spôsobom nepripraví pokrm ani profesionál!
Zavrite oči a predstavte si šéfkuchára... Stavíme sa s Vami, že vo Vašej predstave má na hlave vysokú bielu kuchársku čiapku, oblečenú má kuchársku zásteru a v ruke drží drevenú varechu. Možno má na hrudi pripnutý aj „řád vařečky zlaté“. Ale skutočnosť je iná. To nie je všetko, čo potrebuje správny kuchár pri svojej práci.
Takže čo presne nesmie správnemu kuchárovi chýbať?
Začnime oblečením. Šéfkuchár pracujúci v špičkovej reštaurácii alebo známom hoteli a neupravený? To jednoducho nejde! Vhodné kuchárske oblečenie a obuv je základ. V ňom kuchár nie len profesionálne vyzerá, ale zároveň sa cíti pohodlne a bezpečne počas celej náročnej pracovnej smeny.
Správny kuchár potrebuje kvalitnú protišmykovú kuchársku obuv, pohodlné kuchárske nohavice, vhodnú kuchársku zásteru, čiapku, príp. aj šatku okolo krku. Skvelým pomocníkom je aj kuchársky rondon z kvalitného materiálu, známy aj ako kuchárska blúza alebo košeľa. Profesionálnosť kuchára podčiarknu výšivky na rondone či zástere, napr. meno, funkcia či logo prevádzky, v ktorej pracuje.
Najdôležitejší je kvalitný nôž
Teraz už šéfkuchár dobre vyzerá. Musí však aj variť :) Vareška z rozprávok je určite tiež dôležitá, avšak v jeho výbave nesmie chýbať najmä kvalitná sada kuchárskych nožov. Čo v takejto sade nesmie chýbať?
Základom je klasický kuchársky nôž kvalitnej značky (odporúčame veľké nožiarske spoločnosti vyrábajúce nože napríklad IVO Cutelarias z Portugalska, či Wusthof v nemeckom Soligene), ktorý môže mať rôznu dĺžku čepele. Rozoznáte ho podľa toho, že má tvar rybacej hlavy. Ďalšie dôležité druhy nožov, bez ktorých to jednoducho v profesionálnej kuchyni nejde, je filetovací nôž na prípravu rýb, nôž na rezanie chleba, špikovací a vykosťovací nôž. Ďalej by ste nemali zabudnúť na nôž na lúpanie ovocia či zeleniny a sekáč na delenie kostí. Šéfkuchári používajú na uľahčenie práce aj elektrické nože a iné špeciálne pomôcky (napríklad "slicer" nože na krájanie ovocia alebo celosvetovo známe japonské santoku nože).
Dôležitá je kvalita! Ak raz okúsite prácu s profesionálnym nožom, všetky staré nepraktické "kolíky" pôjdu rovno do koša! :) Nezabúdajte sa o svoje nože dobre starať, pravidelne ich brúsiť a neumývať ich v umývačke riadu. Prečítajte si viac o tom, ako sa správne starať o kvalitné kuchynské nože, ale aj ako správne nabrúsiť a naostriť profesionálny kuchársky nôž.
Samozrejme profesionálnemu kuchárovi okrem nožov a oblečenia nesmie vo výbave chýbať ani kvalitná brúska na nabrúsenie nožov, vidlička na mäso a obracačka. Ak toto všetko máte vo svojej kuchyni, môžete začať pripravovať profesionálne jedlá aj doma. Samozrejme nezabudnite na hrnce, panvice, misky, krájacie dosky a ostatné základné potreby do kuchyne. Bez nich to ide len veľmi ťažko. A aj bez tej varešky :)