M. Kolník: Grilovaný pstruh so zeleninovými variáciami a limetkovou omáčkou

Martin Kolník v recepte, ktorý pre nás pripravil, použil na grilovanie filet zo pstruha, ktorého je aktuálne ľahké zohnať. Je totiž sezóna rýb a pstruh má vrchol sezóny v apríli. S pridaním ľahko dostupnej koreňovej zeleniny, vhodnej na každé ročné obdobie, vytvoríme sladkastú chuť, ktorú zjemníme sviežou limetkovou omáčkou. Kombinácia pre skutočných pôžitkárov a milovníkov varenia. Skvelý, chuťovo vyvážený a ľahký pokrm, ktorým môžete prekvapiť napríklad aj svoju polovičku na blížiaci sa deň zaľúbených.
- Počet porcií: 10
- Náročnosť: nízka
- Čas prípravy: cca 1 hodina
Budeme potrebovať:
- 1500 g pstruh filet
- 400 g mrkva
- 150 g petržlen
- 150 g zeler
- 0,8 dcl smotana 26 %
- 10 g tymián
- 150 g maslo
- 0,3 dcl mlieko
- 0,1 dcl olivový olej
- 1 ks limetka
- 20 g kôpor
- soľ, korenie, 1 strúčik cesnaku
Postup:
Ryba: Filet pstruha narežeme priečne po celej dĺžke, ryba vďaka tomu bude rýchlejšie prepečená a nebude suchá zvnútra. Na panvicu/gril si dáme olej a necháme rozohriať. Rybu položíme kožou na panvicu, aby nám po obrátení nasiakla do mäsa všetku šťavu, čo vylúči. Grilujeme cca 3 minúty z každej strany, koža musí byť zlatistá a chrumkavá.
Zeleninové variácie: Pojem zeleninové variácie znamená prípravu zeleniny na viac spôsobov. Tentoraz to bude pyré z pečenej mrkvy a zelenina brunoise na masle s tymiánom.
Na pyré z pečenej mrkvy budeme potrebovať 250 g mrkvy, 0,2 dcl smotany, 80 g masla a soľ. Mrkvu načistíme a nakrájame na kolieska, dáme na plech, prelejeme olivovým olejom, posolíme a dáme piecť. Pečieme na 180 stupňoch 15 minút. Mrkva musí chytiť jemne tmavú farbu. Po upečení dáme mrkvu do mixéra, pridáme prevarenú smotanu s maslom a mixujeme do hladka.
Zelenina brunoise na masle s tymiánom je trochu obtiažnejšia na prípravu. Zelenina (mrkva, petržlen, zeler) musí byť nakrájaná na 3x3 mm a každá kocka by mala mať rovnakú veľkosť. Je to kvôli tomu, aby bola urobená rovnomerne. Pripravíme si do hrnca vodu, ktorú privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú zeleninu. Varíme cca 5 minút nakoľko ju nechceme rozvariť, ale len potrebujeme, aby zmäkla. Zeleninu po uvarení dáme na rozpálenú panvicu s maslom (20 g masla) a tymiánom. Opražíme cca 2 až 3 minúty a dochutíme.
Limetková omáčka: Smotanu na šlahanie (0,6 dcl) vymiešame s limetkou za studena v hrnčeku. Za studena kvôli tomu, aby sa omáčka nezrazila. Po vymiešaní dáme hrnček na mierny plameň a prevaríme. Po odstavení zo sporáka pridáme maslo a premiešame.
Kôprový olej: Olej si urobíme úplne jednoduchým spôsobom. Do malej nádobky nalejeme olivový olej, pridáme kôpor a strúčik cesnaku. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme soľ, korenie. Olej necháme prekvapkať cez jemné sítko.
Servírovanie: Pri servírovaní jedla sa inšpirácii medze nekladú, Martin zvýraznil omáčku pridaním bylinkového oleja. Vytvorí to peknú mozajku.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Martin Kolník.
Martin je mladý šikovný profikuchár, ktorý pochádza z menšieho mesta pri Piešťanoch, z Vrbového a momentálne pôsobí v Bratislave. Má vyštudovaný odbor kuchár. Venoval sa oblasti cateringu a do roku 2019 bol šéfkuchárom v reštaurácií Kontajner na riviére. Popri tom aj pomáhal v kuchyniach začínajúcich podnikov v Bratislave, čo robí dodnes. Nechce stáť na mieste, ale kulinársky samého seba zdokonaľovať, preto neustále sleduje nové receptúry a postupy. Aktuálne sa venuje rozvíjaniu vlastných dvoch projektov, originálnemu streetfoodovému konceptu Chlieb vo vajci inak a kuchárskemu poradenstvu, ktorým chce svoje hodnotné skúsenosti z mnohých kuchýň posunúť ďalej iným. Jeho vzorom je slovenský šéfkuchár Peter Varga: "Je to dobrý človek a výborný kuchár, jeho práce sú dokonalé. Som s ním v kontakte a mám ho veľmi rád ako človeka." Martin, držíme palce! :)
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.