Profikuchar.sk

Nasýť svoj kulinársky inštinkt.

+421 2 800 12 333
(Po - Pia: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
+421 2 800 12 333(Po - Pia: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Prihlásenie
    Vitajte späť

    Prihláste sa

    Zabudnuté heslo
    Prihlásením súhlasíte so spracováním osobných údajov
    Ešte nemáte účet?

    Registrujte se a získajte výhody

    • vernostná zľava za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíš svoje predošlé objednávky
    • jednoducho opäť nakúpiš ten istý produkt
    • zapamätané dodacie a fakturačné údaje
    Registrovať sa
  • Registrácia
    • Vitajte späť

      Prihláste sa

      Zabudnuté heslo
      Prihlásením súhlasíte so spracováním osobných údajov
      Ešte nemáte účet?

      Registrujte se a získajte výhody

      • vernostná zľava za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíš svoje predošlé objednávky
      • jednoducho opäť nakúpiš ten istý produkt
      • zapamätané dodacie a fakturačné údaje
      Registrovať sa
0
0,00 € s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNY

Nezmeníme to, keď máme toľko užitočného tovaru?
Nakúp ešte za 100,00 € a v rámci SR máš dopravu zdarma.
0,00 €
/ 100,00 €
Nakúp ešte za 100,00 € a v rámci SR máš dopravu zdarma.
MENU
Katalóg produktov
  • TOP30 bestsellerov
  • Tipy na darčeky
    • Darčeky pre profíkov
    • Darčekové poukazy
    • Darčeky pre manžela aj brata
    • Darčeky pre manželku aj sestru
    • Darčeky pre dedka, starkého
    • Darčeky pre babku, starkú
    • Darčeky pre deti
  • %AKCIA -%
    • Akciové nože a príslušenstvo
    • Oblečenie a iné potreby pre kuchárov / čašníkov
  • Kuchárske oblečenie
    • Kuchárske rondony
      • Mikrovlákno
      • 100 % bavlna
      • Polybavlna
      • Vzdušné cool vent rondony
      • Dámske rondony
      • Unisex
      • Farebné rondony
      • Rondony na objednávku
    • Kuchárske nohavice
    • Kuchárska obuv
      • Kuchárske čiapky
        • Nízke kuchárske čiapky
        • Vysoké kuchárske čiapky
      • Kuchárske zástery
        • Vysoké zástery ku krku
        • Nízke zástery do pása
      • Kuchárske tričká a polokošele
        • Kuchárske tričká
        • Kuchárske polokošele
      • Kuchárske sety
      • Gombíky na rondony
      • Kuchárske rukavice, RÚŠKA
      • Nadrozmerné veľkosti
      • Ponožky
      • Pracovné plášte
      • Pre deti
      • Šatky okolo krku
    • Čašnícke oblečenie
      • Čašnícke a barmanské buksy
      • Čašnícke nohavice
      • Čašnícka obuv
      • Čašnícka blúzka - dámska
      • Čašnícka košeľa, rondon - pánska
      • Čašnícke polokošele
      • Čašnícka sukňa
      • Čašnícka vesta, kravata
      • Čašnícke / barmanské zástery
      • Chyžné
      • Mikiny
      • Utierky, príručníky
      • Welness, zmrzlina - Oblečenie, obuv
        • Pre zmrzlinárov
        • Wellness oblečenie a obuv
    • Zdravotnícke oblečenie
      • Zdravotnícke nohavice
      • Zdravotnícke košele
      • Zdravotnícka obuv
    • Oblečenie pre mäsiarov
      • Košele/Tričká pre mäsiarov
      • Nohavice pre mäsiarov
      • Zástery pre mäsiarov
      • Obuv pre mäsiarov
      • Čiapky pre mäsiarov
      • Rukavice pre mäsiarov
    • Brúsenie nožov
      • Brúsky na nože
      • Brúsne kamene
      • Elektrické brúsky na nože
      • Ocieľky
    • Kuchynské nože
      • Sady nožov
        • Sady mäsiarskych nožov
        • Sady steakových nožov
        • Sady univerzálnych nožov
        • Sady nožov na zeleninu
        • Tranžírovacie sady
      • Bloky s nožmi
      • Nože podľa určenia
        • Kuchárske nože
        • Damaškové nože
        • Santoku nože (japonské), Nakiri
        • Cukrárske nože
        • Dekoračné nože
        • Filetovacie nože
        • Lúpacie nože
        • Mäsiarske nože
        • Nože na lososa
        • Nože na paradajky
        • Nože na syr
        • Nože na zeleninu
        • Sekáče na mäso
        • Slicer (nárezové) nože
        • Steakové nože
        • Špikovacie nože
        • Univerzálny nôž
        • Vidličky na mäso
        • Vykosťovacie nože
        • Zúbkované nože (na chlieb)
        • HACCP nože
      • Krájacie kolísky
      • Kuchárske kufríky s nožmi
      • Kuchynské nožnice, manikúry, vreckové nože
        • vreckové nožíky
        • nožničky
        • Manikúra
      • Obracačky a pomocníci
        • Obracačky
        • Paličky na mäso
        • Pomocníci do kuchyne
        • Pilky na kosti
      • Púzdra, brašne
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s nožmi
        • Skladovanie nožov
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na zemiaky, zeleninu a ovocie
        • Rezuvzdorné rukavice
    • Nože svetových značiek
      • Nože IVO Cutelarias
        • IVO Blademaster
        • Brúsky na nože - IVO Cutelarias
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO Europrofessional
        • IVO SUPREME
        • IVO BUTCHERCUT
        • IVO Cork
        • IVO Cuisimaster
        • IVO DUOPRIME
        • IVO Titanium EVO
        • IVO Premier
        • IVO SOLO
        • IVO ViRTU BLACK
        • IVO ViRTU GOLD
        • Ocieľky IVO Cutelarias
        • Rezuvzdorné rukavice - IVO Cutelarias
      • Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelová Rada
        • Príslušenstvo
        • Limitovaná ponuka
      • Victorinox
        • Nože Victorinox
        • Victorinox škrabky
      • Berndorf
      • Giesser Messer
        • Nože Giesser Messer
      • Nože Opinel
      • Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Fruit Carving
      • Carvingové sady
      • Literatúra
      • Nože na carving a pomôcky
    • Gastro zariadenie
      • Čistiace prostriedky
      • Pizza a pekáreň
        • Lopaty na pizzu
        • Krájače na pizzu
        • Pizza tašky
        • Pizza pece
        • Kefy na pizza pec
        • Plechy a sitá
        • Podnosy a lopatky
        • Pekárenské príslušenstvo
        • Šľahačka
        • Torty a zákusky
        • Zdobenie
      • Bar a káva
        • Barové príslušenstvo
        • Čokoláda
        • Drtiče a výrobníky ľadu
        • Chladiace stoly na nápoje
        • Mixéry a frapovače
        • Mlynčeky a nádoby na ľad
        • Mlynčeky na kávu
        • Nalievatka a odmerky
        • Odšťavovače
        • Oplach na poháre
        • Chladiace stoly a nápoje
        • Kávovary
        • Príslušenstvo do kaviarní
      • Catering
        • Cateringový nábytok
        • Ohrievače
        • Chafingy
        • Kotlíky na polievky
        • Ohrevné lampy
        • Perkolátory
        • Príbor na servírovanie
        • Termoboxy
        • Termoporty
        • Termoizolačné nádoby
        • Termosky Gastro
        • Variče na víno
      • Dezinfekcia a sterilizácia
      • Chladené a ohrevné vitríny
        • Stojace chladné vitríny
        • Stojace chladené vitríny
        • Stolové chladené vitríny
        • Stolové ohrevné vitríny
        • Vitríny na víno EKO
      • Chladiaci program
        • Barové chladenie
        • Biele chladničky a mrazničky EKO
        • Chladiace a mraziace boxy
        • Chladiace saladety EKO
        • Chladiace stoly EKO
        • Nerezové chladničky a mrazničky EKO
        • Nerezové chladničky a mrazničky PROFI
        • Príslušenstvo k chladiacej technike
        • Profesionálne chladiace stoly
        • Profesionálne mraziace stoly
        • Presklené chladničky
        • Pizza-stoly a vitríny
        • Šokery
      • Konvektomaty a pece
        • Konvektomaty podľa značky
        • Doplnky ku konvektomatom
        • Teplovzdušné a statické rúry
        • Mikrovlnné rúry
      • Kuchynský riad
        • Forma na teriny
        • GN nádoby
        • Hrnce a Rajnice
        • Misy a Odmerky
        • Nádoby na cestoviny
        • Nádoby na skladovanie
        • Panvice a Pekáče
        • Rošty z nerezu
        • Vedrá
      • Kuchynské náradie
        • Dávkovače na omáčky
        • Dosky na krájanie profi
        • Kuchynské náradie monoblock
        • Haluškovač
        • Kliešte
        • Korenie
        • Lieviky
        • Lopatky
        • Naberačky
        • Odkvapkávače a cedníky
        • Otvárače na konzervy
        • Pasírovače a krájače
        • Pinzety
        • Príslušenstvo na hranolky
        • Príslušenstvo na ryby
        • Sitá
        • Stojany
        • Strúhadlá
        • Sušička na šaláty
        • Šumovačky
        • Špachtle
      • Nerezový nábytok
        • Krytované stoly
        • Modulárny výdaj
        • Nástenné police a skrinky
        • Odsávače pár
        • Ohrevné stoly
        • Pracovné moduly
        • Pracovné stoly
        • Pracovné stoly so zásuvkami
        • Regále a skrine
        • Umývacie stoly
      • Príprava potravín
        • Príprava potravín HÄLLDE
        • Krájače zeleniny
        • Kutre
        • Miesiče cesta
        • Mlynčeky na mäso
        • Nárezové stroje
        • Príslušenstvo k robotom
        • Tyčové ručné mixéry
        • Univerzálne roboty
        • Válkače cesta
      • Skladovanie a hygiena
        • Kontrolné váhy
        • Lapače hmyzu
        • Odpadové koše a popolníky
        • Skladové regále
        • Teplomery
        • Transportné vozíky
      • Stolové zariadenia
        • Grily na kurence
        • Grilovacie platne
        • Gastro pekáče
        • Holdomat
        • Hot-dog
        • Hygienické balenie
        • Indukčné variče
        • Kontaktné grily
        • Nože na kebab
        • Palacinkovače a waflovače
        • Piecka na trdelník
        • Ryžovary
        • Salamandre a toastre
        • Sous Vide program
        • Stolové fritézy
        • Stolové fritézy PROFI
        • Stolové variče
        • Stroje na kebab
        • Vodný kúpel
      • Stolový inventár
        • Džbániky
        • Informačné a popisovacie tabule
        • Košíky na pečivo
        • Miniatúry na servírovanie
        • Podnosy
        • Porcelán
        • Príbory
        • Rôzne
        • Servírovacie tácky
        • Stojany, lišty a dávkovače
        • Stolové doplnky
        • Vitríny a kryty
      • Umývací program
        • Príslušenstvo odpadu
        • Leštičky a sušičky
        • Stoly k umývačkám
        • Umývacie batérie a sprchy
        • Umývacie koše
        • Umývačky ARISTARCO
        • Umývačky STALGAST
        • Zmäkčovače vody
      • Vákuovačky
        • Vákuovacie sáčky
        • Vákuovacie stroje
      • Varná technológia
        • BERTO´s 700
        • BERTO´s 900
        • Fritézy Elframo
        • Stalgast 700
        • Varná rada EKO
        • Varné stoličky
      • Zabíjačkové potreby
      • Zmrzlinárske príslušenstvo
        • Držiak na kornútky
        • Nádoby na zmrzlinu
        • Oblečenie
        • Porciovačky zmrzliny
        • Stroje na zmrzlinu
        • Tvorítka na zmrzlinu
        • Zmrzlinové pulty
    • Grilovanie
      • Aromatická štiepka na údenie
      • Čistenie grilu
        • Odstraňovače sazí
      • Grily
        • Elektrické grily
        • Keramické grily
        • Kempingové variče a grily
        • Obaly na gril
        • Prenosné grily
        • Záhradné grily na uhlie
        • Zahradné plynové grily
      • Grilovacie náradie
        • Grilovacie sady
        • Príprava a konzumácia
        • Samostatné kusy
      • Grilovacie príslušenstvo
        • Dosky ku grilom
        • Grilovacie ihly a ražne
      • Kotlíky
      • Lampy, pochodne, oleje
      • Plynové variče
      • Prenosné ohnisko
        • Poklop na ohnisko
        • Drôtený kryt na ohnisko
      • Prípravky proti hmyzu
      • Regulátory
      • Rošty
        • Grilovacie rošty
        • Rošty do krbu
        • Rošty do ohniska
        • Rošty obracacie
        • Rošty na gril
      • Uhlie, brikety, podpaľače, zápalky
        • Bambusové pochodne
        • Drevené uhlie a Grilovacie brikety
        • Knôty
        • Podpalovače a zápalky
      • Zásobníky na drevo
    • Káva
      • Lavazza
    • Kuchárske knihy
    • Pre domácnosť
      • Zdravie
      • Ryža a ryžové produkty
      • Na nápoje
        • Fľaše, vinotéka, bar, doplnky
        • Príprava čaju a kávy, kanvice
        • Poháre
        • Zdravé fľaše
      • Organizácia a upratovanie domácnosti
        • Organizéry
        • Na kuchynskej linke
        • Umývanie riadu a upratovanie
        • Závesné systémy
      • Osviežovače
        • Vonné difuzéry
      • Pečenie
        • Formy na pečenie a plechy
        • Náradie a pomôcky na pečenie
        • Odmerky, váhy a teplomery
        • Vykrajovače, formičky
        • Zapekacie misy
      • Príprava a spracovanie potravín
        • Dosky na krájanie
        • KitchenAid
        • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
        • Kuchynské náradie a pomôcky
        • Nože, nožnice, bloky na nože
      • Skladovanie a balenie potravín
        • Balenie potravín
        • Dózy a misky
        • Obedáre a termotašky
        • Závaranie
        • Zásobníky
      • Stolovanie
        • Fondue
        • Koreničky a mlynčeky na korenie
        • Prestieranie a servírovanie
        • pre gril
        • Príbor
        • Taniere, hrnčeky, misky a misy
      • Varenie
        • Hrnce Tescoma
        • Panvice Tescoma
        • Riad do mikrovlnnej rúry
        • Sady hrncov Tescoma
        • Tlakové hrnce Tescoma
      • Varenie pre deti
        • Detské stolovanie
        • Varenie a pečenie s deťmi
    • Reštauračné, hotelové doplnky
      • Informačné tabule
      • Jedálne lístky, dosky na účtenky
      • Nástenné tabule
      • Ponukové tabule
      • Popisovače
      • Popolníky
      • Stolové popisovacie tabule
    • Gravírovanie
    • Referencie
    • Blog
    • Výšivky
    • Showroom v Bratislave
    • Veľkoobchod
    • Kontakt
    • Referencie
    • Blog
    • Výšivky
    • Showroom v Bratislave
    • Veľkoobchod
    • Kontakt
    BlogČlánkySlovenský šéfkuchár Tomáš Chilý: „Byť kuchárom nie je práca, ale diagnóza“
    Články
    4. 4. 2018
    8 min. čítania

    Slovenský šéfkuchár Tomáš Chilý: „Byť kuchárom nie je práca, ale diagnóza“

    Exkluzívny rozhovor o práci v zahraničí a láske k vareniu so slovenským šéfkuchárom Tomášom Chilým
    Autor článku Janka Snopková
    Slovenský šéfkuchár Tomáš Chilý: „Byť kuchárom nie je práca, ale diagnóza“
    Exkluzívny rozhovor o práci v zahraničí a láske k vareniu so slovenským šéfkuchárom Tomášom Chilým
    Autor článku Janka Snopková

    Nože IVO Cutelarias

    Exkluzívny rozhovor o práci v zahraničí a láske k vareniu so slovenským šéfkuchárom Tomášom Chilým

    Precestovali ste kus sveta a získali množstvo skúseností. Nás by zaujímalo, kedy a kde Vaša láska k vareniu začala.

    Pochádzam z Krásna nad Kysucou, menšieho mesta blízko Žiliny. Už v detskom veku ma bavilo „motať sa“ v kuchyni, a tak bola moja voľba jasná. Absolvoval som SOŠ Obchodu a služieb v Čadci (pozn. pripravuje absolventov na prácu v hotelierstve, gastronómii a cestovnom ruchu).

    Aké boli Vaše prvé pracovné skúsenosti?

    Gastronómii som sa začal venovať už na škole, keď som počas odborného výcviku pracoval v reštaurácii Gazdovský šenk. V 15 rokoch som začal pracovať aj mimo praxe a cez víkendy. Nejaký čas po škole som ostal v Krásne nad Kysucou, kde sme otvorili (dnes už žiaľ neexistujúcu) pizzeriu Fontána.

    Vieme, že pracujete pre hotely v sieti Kempinski. Ako k tomu prišlo?

    Po nejakom čase v Krásne nad Kysucou nastal čas na zmenu. Vďaka členstvu v Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov som sa dozvedel o práci v hoteli Kempinski v Tatrách (v tom čase tam pôsobil Peter Pikovský). Bez veľkých očakávaní som išiel na pohovor a na moje prekvapenie ma prijali. Tak som sa presťahoval do Tatier.

    Presunúť sa z malého mesta do centra slovenského cestovného ruchu a veľkého hotela asi nebolo ľahké...

    Začiatky neboli jednoduché, ale kolegovia ma podporovali a aj vďaka ich pomoci som všetko zvládol. Spolupracoval som napríklad s Jožkom Brezom, Gabim Kocákom (ktorému ďakujem za to, že výrazne obohatil moje kuchárske umenie), Tomášom Tejbusom, Peťom Pikovským a mnohými ďalšími šikovnými ľuďmi (ospravedlňujem sa všetkým, ktorých som nevymenoval). Samozrejme, práca v hoteli bola iná ako tá, ktorú som poznal dovtedy.

    Grand Hotel Kempinski Vysoké Tatry

    Potom prišlo sťahovanie do zahraničia...

    V hoteli Kempinski sa mi podarilo spolupracovať s ľuďmi zo zahraničia, čo sa neskôr ukázalo ako zlomový moment v mojej kariére. Tu by som rád spomenul Ciarana Ganthly, írskeho šéfkuchára, s ktorým som sa zoznámil a ktorý ma povzbudzoval, aby som skúsil prácu v zahraničí. On zohral pri mojom rozhodnutí dôležitú rolu a ja som požiadal v rámci siete o transfer. Prišiel vcelku rýchlo a ja som sa presťahoval do Bahrajnu do Grand and Ixir Kempinski Hotel v Maname (dnes už tento hotel nie je v sieti Kempinski). Strávil som tu dva roky.

    Hovoríte dva roky, takže prišiel ďalší presun?

    Áno, tentokrát do Qataru, ktorý je susedným územím v rámci Middle East (pozn. Middle East označuje územie v okolí východného Stredomoria a Perzského zálivu). Hotel v Qatari sa pri mojom príchode práve otváral, čo bola pre mňa veľmi zaujímavá a poučná skúsenosť. Spolupracoval som aj s Mattiasom Rockom, ktorý bol minulý rok ocenený Michelinskou hviezdou. V Quatari som bol dva roky zodpovedný za hlavnú hotelovú reštauráciu.

    Hotel Kempinski v Qatare

    Momentálne pracujete v Číne. Prezradíte nám, ako ste sa tam dostali?

    Vďaka sieti Kempinski, ktorá takéto presuny svojim zamestnancom umožňuje. Po 18 mesiacoch v hoteli môžete požiadať o transfer. Ja osobne si myslím, že 2-3 roky na jednom mieste sú ideálne. Po 2,5 roku v Katare ma začala lákať Ázia. Našťastie práve hľadali zahraničného kuchára v Číne. Dostať sa do Číny je komplikované – vláda obmedzuje počet víz a uprednostňuje uchádzačov na vyšších a špecializovaných pozíciách. Vybavovanie víz trvalo viac ako 5 mesiacov a potom som nastúpil do Kempinski Hotel v meste Yinchuan v Číne na pozíciu Chef de cuisine.

    Kuchárska obuv

    Čo presne máte v hoteli na starosti?

    Zodpovedám za medzinárodnú kuchyňu v hoteli a 6 reštauráciách, pričom mám na starosti 75 zamestnancov. Každé nové menu musíme so šéfkuchárom Kevinom Little najprv vymyslieť, potom ho musím ukázať ostatným a v úvodnej fáze ich stále kontrolovať. Keď tento proces v jednej reštaurácii končí, v ďalšej začína, takže som za posledných 10 mesiacov menil 6 menu pre 3 reštaurácie.

    Zaujímavosťou je, že riešenie problémov má v Číne presný postup – Sous chef každej reštaurácie najprv reportuje mne, až ja šéfkuchárovi. V prípade sťažností to ide opačným smerom – šéfkuchár sťažnosť tlmočí mne a ja ju musím posunúť a riešiť ďalej.

    V čom vidíte najväčší rozdiel pri práci v kuchyni na Slovensku a v zahraničí?

    V zahraničí je náročné zvládnuť hlavne komunikáciu. V kuchyni býva viacero národností, pričom každá má svoj špecifický spôsob dorozumievania sa. Inak musíte komunikovať s ľuďmi z Arabských krajín a inak z Indie. Všetci komunikujeme v angličtine, ktorá nie je nikoho rodným jazykom a občas prichádza k nedorozumeniam, keď si ľudia vysvetlia veci inak, ako boli myslené.

    V Číne takmer nikto neovláda angličtinu, takže musím používať pri komunikácii tlmočníka. A ak žiadneho nenájdem, fungujem cez Google Translator :) V kuchyni mám asi 8 ľudí, ktorí zvládnu jednoduchú komunikáciu, no zvyšok dokáže ledva odpovedať na pozdrav.

    Na Slovensku všetci rozprávame jedným jazykom a veci si vieme (aspoň v kuchyni) povedať zvyčajne priamo.

    Takže najväčším problémom je komunikácia?

    Nie len tá. Občas veci komplikuje aj to, že Slovensko je malá krajina. Musíme sa preto o to viac snažiť, ak chceme dokázať, že sme na rovnakej (ak nie lepšej) úrovni, ako napr. Francúzi či iní.

    A potom sú tu hostia – napríklad pri Araboch je určujúce, či prišli z najbohatších arabských krajín alebo menších. Asi najproblematickejší sú hostia zo Saudskej Arábie (hoci samozrejme, aj tu sa nájdu výnimky).

    Ak hovorím o hosťoch, prekvapením bolo, že tzv. „celebrity“ sú zvyčajne najmenej problematické. 99 % z nich ma presvedčilo, že sú to obyčajní ľudia, ktorí nemajú prehnané požiadavky a bavia sa s Vami celkom normálne.

    Na čo bolo pre Vás najťažšie si v zahraničí zvyknúť?

    Paradoxne na to, že už nie som na Slovensku. V zahraničí pochopíte, že Slovensko naozaj nie je až taká zlá krajina na život, ako si to často myslíme. V mnohých iných krajinách sa žije oveľa horšie. V zahraničí ste cudzinec a domáci sa na vás tak pozerajú. Pre mňa osobne bolo na začiatku veľmi náročné to, že som vedel len veľmi málo anglicky. V zahraničí som nikoho nepoznal a veci, ktoré som nedokázal vysvetliť, som preto jednoducho musel zvládnuť sám.

    Šťastím bolo, že som začínal v Bahrajne, ktorý sa prezýva Las Vegas Blízkeho Východu, vďaka čomu je krajina veľmi otvorená a v podstate nevnímate, že žijete v moslimskej krajine. V Číne je pre mňa stále ťažké zvyknúť si, že ľudia nerozprávajú anglicky. Avšak musíme si priznať, že na Slovensku by to v menších mestách asi tiež nevyzeralo inak...

    V Číne v kuchyni

    Ako prebiehajú pohovory na prácu, sú iné než tie na Slovensku?

    Nedá sa to zovšeobecniť – každý hotel a aj každý pohovor je špecifický a veľa závisí od pozície, na ktorú sa hlásite. Základné pravidlo prvého pohovoru v zahraničí je nepýtať sa na peniaze. Toto je na Slovensku problém – peniaze sú zvyčajne prvou otázkou uchádzača. :)

    Moje prvé pohovory boli skôr informatívne – chceli spoznať moju úroveň angličtiny a dôvody, pre ktoré chcem odísť zo Slovenska. V Katare sa šéfkuchár snažil zistiť, na čo sa špecializujem a kde ma využije. Na Slovensku sa učíme variť všetko, no v zahraničí som pracoval s chalanmi, z ktorých jeden robil indickú, druhý ázijskú kuchyňu. Keď mali urobiť iné, ani sa nepohli. Trvalo 6 mesiacov, kým som ich zmenil. :)

    Pohovor v Číne som robil na manažérsku pozíciu, a tak bol viac špecifický. Pýtali sa ako vychádzam s inými národnosťami (aj si to overovali) a prečo chcem ísť do Yinchuanu. Tu som nevedel odpovedať, lebo zmluvu mi poslali oni. :D Chceli vedieť, čo varím najradšej, ako kontrolujem využívanie surovín, či ovládam PC a podobne. Upozorňovali ma tiež na odlišnosť života v Číne - tam ak na ľudí nezapôsobíte, nebudú vás počúvať. Raz som zažil aj pohovor, ktorý mal 5 kôl a postupne so mnou hovoril zástupca, šéfkuchár, personálny riaditeľ aj generálny riaditeľ.

    Takže pohovory sú ústne? Neskúšajú vás aj prakticky – niečo navariť a naservírovať?

    Na Slovensku sú to hlavne praktické pohovory, no v zahraničí je viac ústnych. Zvyčajne sa doplnia fotkami jedál, ktoré kuchár uvaril, alebo na ktorých spolupracoval – podľa nich posudzujú zručnosti. Vyzerá to ako hazard, no zvyčajne to funguje. Samozrejme, ak idete na pozíciu Executive chef, tam sú aj praktické skúšky. Treba si uvedomiť, že kuchársky svet je malý a o človeku si v ňom viete veľa zistiť – vždy sa nájde niekto, kto už s vami pracoval. Napríklad s terajším šéfkuchárom som sa prvýkrát stretol v Číne, no postupom času sme zistili, že máme asi 5-6 spoločných známych (u ktorých si ma overoval). Častým javom tiež je, že pri zmene miesta berie šéfkuchár svojho zástupcu so sebou. Na takom vzťahu sa ale pracuje postupne.

    Dáte nám na záver nejakú praktickú radu pre začínajúcich kuchárov a reštaurácie?

    Aby robili to, čo ich baví. Aby si uvedomili, čomu chcú obetovať čas a energiu a zbytočne ju nestrácali s vecami, ktoré robiť nechcú. Táto práca zaberie veľa času, no človek má možnosť stále spoznávať nové veci – nových ľudí, miesta aj chute. Nie je to práca na 8 hodín 5 dní v týždni a niekedy nie je ani dobre platená. Najmä začínajúci kuchári by si mali uvedomiť, že sa platí za skúsenosti a zručnosť a nemali by očakávať veľké peniaze hneď po nástupe. Keď vidíme slávnych kuchárov v TV, alebo čítame ich knihy, máme dojem, že je to jednoduché. Treba si však uvedomiť, že väčšina z nich strávila veľa času v kuchyni, kde robili iba za stravu, v lepšom prípade za ubytovanie. Stáže v top reštauráciách sa zvyčajne neplatia, no začínajúci kuchár získa skúsenosti, ktoré bude môcť speňažiť neskôr. Najlepšou radou, ktorú môžem dať, je ostať skromný, pokorný, tvrdo pracovať a svoju prácu milovať. Peniaze určite prídu. Veď predsa byť kuchárom nie je práca, ale diagnóza :)

    Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

      Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

      Foto: archív T. Ch.


    Páčil sa vám článok?

    Zdieľajte ho s priateľmi
    Zdieľat
    Autor článku Janka Snopková Ďalšie články autora
    Janka je špecialistka na marketing. Rada vyhľadáva aktuálne témy. Pri písaní spolupracuje s profi kuchármi, ktorí sú skúsení, záleží im na ich profesii, majú čo povedať a sú zároveň aj našimi spokojnými zákazníkmi. Je známa svojimi otázkami na telo, z ktorých sa odborníkom parí z hlavy, ale výsledok stojí za to. Veď posúďte sami.
    ×

    Prečítajte si aj

    • Vie, čo chutí Jennifer Lopez, Beyoncé aj R.E.M. – šéfkuchár Peter Varga
      Články
      10. 3. 2019
      5 min. čítania

      Vie, čo chutí Jennifer Lopez, Beyoncé aj R.E.M. – šéfkuchár Peter Varga

      Talentovaný Slovák Peter Varga už 15 rokov žije v írskom Dubline, kde pôsobí ako šéfkuchár prestížneho hotela The Gibson. Varil pre desiatky celebrít, okrem iných pre Beyoncé, Justina Biebera, Jennifer Lopez, Lady Gaga. Účinkuje v televíznej šou First Dates. Vydal vlastnú knihu receptov, ktorej predajom pomáha ťažko chorým deťom. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s Petrom.

    • Tomáš Chilý: Recepty na základné karí pasty - červená, zelená a žltá karí pasta
      Prílohy a omáčky
      11. 11. 2019
      4 min. čítania

      Tomáš Chilý: Recepty na základné karí pasty - červená, zelená a žltá karí pasta

      Karí pasta je zmes tradičného korenia, byliniek a chilli s netradičnou orientálnou chuťou. Môžete si zaobstarať aj hotové predpripravené karí pasty, ale domáce je cennejšie. Originálne recepty prináša Tomáš Chilý, ale v recepte mierne prispôsobil množstvo chilli. Karí pastu podľa tradičného receptu by u nás totiž vydržal len málokto. :)

    • ​Šéfkuchár P. Varga: Hygienik má riešiť kvalitu surovín, nie pokutovať za gramáž
      Články
      8. 4. 2019
      5 min. čítania

      ​Šéfkuchár P. Varga: Hygienik má riešiť kvalitu surovín, nie pokutovať za gramáž

      Môže mať šéfkuchár radosť z hygienickej kontroly, pretože sa veľa naučí a posunie sa vpred? Môže. Nie, nie je to utópia. Je to opakovaná skúsenosť slovenského šéfkuchára pôsobiaceho v Dubline. Peter Varga v rozhovore prezrádza, aké sú rozdiely medzi kontrolami na Slovensku a v Írsku.

    • Gastronomické trendy v cateringu na rok 2018
      Články
      2. 5. 2018
      3 min. čítania

      Gastronomické trendy v cateringu na rok 2018

      Rovnako ako móda, aj gastronómia patrí k oblastiam života, ktoré stále napredujú a vyvíjajú sa. Rok 2018 opäť priniesol množstvo noviniek. O nich aj o tom, kam smeruje svetový catering, nám porozprával Rastislav Krcho.

    Recepty
    Recepty (86)
    Novinky
    Novinky (6)
    Články
    Články (85)

    Rokmi preverení výrobcovia a dodávatelia

    Zobraziť všetkých výrobcov
    Kegel Kariban Dick Giblor´s Cook King

    To najlepšie do Vašej pošty

    Novinky, recepty, tipy a rady priamo na Váš e-mail

    O spoločnosti

    • Výšivky
    • Referencie
    • Výrobcovia
    • O nás
    • Blog
    • Kontakt
    • Kariéra u nás

    O nákupe

    • Obchodné podmienky
    • Ochrana osobných údajov
    • Doprava a platba
    • Výmena tovaru / Reklamácia
    • Showroom
    • Podmienky propagačnej súťaže na Facebooku
    • Vernostný systém

    Kontakty

    Máte otázky?

    Tímea Vám poradí

    +421 2 800 12 333
    (Po - Pia: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
    profikuchar@profikuchar.sk

    Showroom v Bratislave

    Zobraziť na mape
    Adresa showroomu
    Kostlivého 19
    821 03 Bratislava
    Otváracia doba
    Po - Pia: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
    • Vzdelávajte se a sledujte nás na Facebooku
    • Krásne produkty si priamo hovoria o zdieľanie na Instagrame
    • O novinkách píšeme na Twitteri
    • Produkty Vám predstavujeme na Youtube

    Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.sk Všetky práva vyhradené

    eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

    ×
    Nože
    Hrnce

    Získajte 5€ zľavu

    na Váš prvý nákup

    Zadajte Váš email a získate zľavový kód
    Zľava platí pri nákupe nad 50€