• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Janko Michna: Špenátová polievka so strateným vajíčkom

Vajíčka nemusia byť pripravené len na tvrdo, na mäkko, či ako praženica alebo volské oko. Vyšším stupňom je príprava stratených vajec, čo ale nie je až také jednoduché. Janko Michna vám preto prináša skvelý trik, ako pripraviť stratené vajcia úplne jednoducho bez toho, aby ste ich po nezdare museli vyhadzovať do koša :) Ozvláštnite špenátovú polievku práve strateným vajíčkom, hostia budú paf :)

Na špenátovú polievku so strateným vajíčkom potrebujeme:

  • 500 g čerstvý špenát
  • 300 g zemiaky
  • 3 PL maslo
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 vajcia
  • ocot na varenie stratených vajec (1 dl octu na 1 l vody)
  • na ozdobu údená schwarzwaldská šunka, čerstvý kôpor, olivový olej

Postup:

Na masle orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané zemiaky, podlejeme a varíme. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme špenát a povaríme len krátko. Polievku odstavíme, rozmixujeme, pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme cesnak. 

Stratené vajce pripravíme v osolenej vriacej vode s pridaním octu: Vajce rozbijeme do naberačky. Vodu rozkrútime v hrnci varechou a do tohto víru pomaly vlejeme vajíčko z naberačky. Varíme cca 4 minúty. Ale môžete použiť jednoduchší spôsob prípravy bez stresu :) Potravinovú fóliu si nastriháme, stred potrieme olejom a vložíme ju do šálky. Do takto pripravenej šálky rozklepneme vajíčko, fóliu podvihneme a pomocou povrázku zaviažeme. Takto vzniknuté batôžteky dáme variť do vriacej vody (bez octu). Varíme asi 4 minúty, ak varíme dlhšie, budeme mať vajce na tvrdo. 

Zelenú polievku podávame so strateným vajíčkom, plátkom udenej schwarzwaldskej šunky, čerstvým kôprom a pokvapkáme olivovým olejom. Dobrú chuť!

Tento recept pripravil Janko Michna.

Janko Michna je hrdý rodák z Banskej Bystrice, kde pôsobí aj žije. Už ako chlapca ho zaujímalo dianie v kuchyni a všetko, čo k tomu patrí. A prečo sa rozhodol stať kuchárom? Na to nevie úplne presne odpovedať, ale je si istý, že to tak malo byť a je to správne :) Varenie je pre neho láskou, prácou a aj hobby. Venuje mu nie len svoj pracovný, ale aj väčšinu súkromného času.

Ak platí, že skúsenosti robia majstra, Janko medzi majstrov skutočne patrí. Počas viac ako 20 rokov praxe prešiel v oblasti gastronómie takmer všetkým – pracoval v reštauráciách aj hoteloch, malých aj veľkých kuchyniach, na Slovensku aj v zahraničí (2 roky pôsobil v Nemecku). Spomenieme pozíciu šéfkuchára v Hoteli Národný dom, Executive Chef v Hoteli Palace Sliač, či reštauráciu Angels restaurant and bar (počas jeho pôsobenia v tejto reštaurácii bola vyhlásená za jednu z 10 najlepších na Slovensku). Učaroval mu aj koncept Klubovňa.

Okrem aktuálnej pozície šéfkuchára v reštaurácii Steak House v Banskej Bystrici je od roku 2012 aj zakladateľom a predsedom Banskobystrického zväzu kuchárov a cukrárov, od roku 2015 usporiadateľom a zakladateľom úspešnej gastronomickej súťaže Bankobystrický Gastro Cup (čím si splnil svoj veľký sen) a akreditovaným hodnotiacim komisárom pre národné kuchárske súťaže. Za kopec skvele odvedenej práce získal v roku 2017 rád prezidenta SZKC a medailu Jána Babilona.

Ak sa Vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi. Ako pripravujete stratené vajíčko vy? Podeľte sa s nami v komentároch pod receptom.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info