• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

​FLAMBOVANIE – oheň, ktorý dodá jedlám punc exkluzivity

Podobne ako gratinovanie, aj flambovanie (z fr. flamber – horieť) sa používa ako konečná úprava hotových pokrmov. Spočíva v ich poliatí alkoholom, ktorý zapálime. Výsledný pokrm bude mať menšie množstvo tukov a vďaka skaramelizovanému cukru v alkohole aj jemne sladkú pečenú arómu. Avšak medzi nami - tým najväčším tajomstvom výnimočnosti flambovania je vizuálny efekt :) 

Prinášame vám presný postup, dôležité zásady a super tipy na flambovanie.

Ako na to?

Postup je nasledovný. Panvicu s hotovým jedlom premiestnite z horiacej platničky sporáka a jedlo polejte alkoholom (max. 3 dcl). Ak flambujete dezerty, alkohol prihrejte asi na 50 °C teplotu, potrite ním pokrm a presuňte naspäť na panvicu. Zapáľte uvoľnené výpary dlhým kuchynským zapaľovačom. Po zapálení panvicu zodvihnite a jemne ňou krúžte. Plameň sa začne pohybovať dookola. 

Veľkosť plameňa môžete regulovať jemným potriasaním aj množstvom omáčky. Viac potriasania a menej omáčky = väčší plameň. Za 15 - 40 sekúnd by sa všetok alkohol mal vypariť a tým aj oheň zhasnúť. Na prípadné úplné zahasenie použite pokrievku.

Flambovať môžete bifteky, ryby, dezerty, palacinky, zmrzlinu či ovocie.

Hlavne sa nepopáliť

Zásady, ktoré je potrebné dodržiavať pre ten najlepší flambovací zážitok a chuť:

  • Všetko si pripravte vopred – počas flambovania už na to nebudete mať čas.
  • Flambujte zásadne horúce, alebo teplé jedlá – studené by nevzbĺkli.
  • Na poliatie pokrmov používajte najlepšie 40%-tný alkohol (vodka, rum, koňak, brandy, whisky, ovocné likéry...).
  • Typ alkoholu prispôsobte typu flambovaného jedla (pre dezerty rum alebo likér, pre mäso napríklad whisky)
  • Neflambujte príliš výrazné pokrmy – ich aróma by prekryla vôňu alkoholu.
  • Alkohol nalievajte pomocou naberačky alebo pohára (nie z fľaše!) a nepreháňajte to s ním - ak ho dáte priveľa, jedlo zhorkne.
  • Zapaľujú sa len výpary, nie samotný alkohol.
  • Myslite na bezpečnosť! Na flambovanie používajte hlbšiu nerezovú panvicu s dlhšou rúčkou. Alkohol nalievajte na nie príliš horúcu panvicu (pred flambovaním odstráňte panvicu z ohňa).

Tip na záver, s ktorým zažiarite :)

Ak si chcete vychutnať flambovaný pokrm s krásne chrumkavou kôrkou, no proces opísaný vyššie je pre vás náročný, vyskúšajte flambovaciu pištoľ. Jej použitie je dokonale jednoduché a oceníte ho všade tam, kde je potrebné udržať oheň čo najmenší - pri cukrárskych výrobkoch, gratinovaní syra, opekaní zeleniny alebo dotvorení lahodnej chrumkavej kôrky na steakoch.

Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved

Autor: profikuchar.sk

Obrázky zdroj: istockphoto.com

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info