Peter Varga: Bezlepková pizza

Či už sa stravujete bezlepkovo dobrovoľne, alebo zo zdravotných dôvodov, viete, že pripraviť bezlepkovú verziu tradičných receptov nie je vždy také jednoduché. Lepok totiž v preklade z latinčiny znamená lepidlo, a presne túto funkciu plní, keď sa spojí s vodou. Vďaka tomu cesto z lepkovej múky drží pohromade a dobre sa s ním pracuje. Ak ste celiatik a nechcete si odoprieť chuť pizze, Peťo má pre vás super tip na cesto na bezlepkovú pizzu.
Na bezlepkové cesto na pizzu budeme potrebovať:
- 340 g bezlepkovej múky (použijeme 240 g ryžovej múky a 100 g kukuričnej, prípadne pohánkovej)
- ½ čerstvého droždia
- 180 ml vlažnej vody
- 1 KL kryštálového cukru
- 3 PL olivového oleja
- Soľ
Postup:
Do hrnčeka dáme droždie, pridáme lyžičku cukru a vlažnú vodu. Hrnček prikryjeme utierkou a kvások necháme vykysnúť 15 minút na teplom mieste.
Kvások primiešame k bezlepkovej zmesi, pridáme olivový olej a štipku soli. Vypracujeme vláčne, hladké, nelepivé cesto a necháme ho na teplom mieste asi pol hodinu prikryté kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na rovnaké časti a vytvarujeme bochníky. Opäť ho prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 min. Potom cesto rozvaľkáme a roztlačíme prstami do tvaru pizze.
Ozdobíme pizzu podľa chuti a pečieme v rozohriatej rúre na 220 °C horný / dolný ohrev cca 7 min.
TIP: Peťo pečie pizzu na plechu bez papiera na pečenie, dokonca bez použitia oleja. Na plech nasype len hrubú alebo kukuričnú múku, to zabezpečí chrumkavosť pizze.
Všetko na prípravu najlepšej pizze nájdete v našej ponuke tu.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.