• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Janko Michna: Kačacie prsia s kapustovými pirohami a zemiakovou lokšou

Pripravte si skvelú lahôdku úplne jednoducho. Šťavnaté kačacie prsia sú úžasne doplnené tradičnými, a pritom zaujímavými prílohami. Kapusta, pirohy a lokša trošku inak a vynikajúco. :) Skúste to a pochutnajte si.

Na kačacie prsia s kapustovými pirohami a zemiakovou lokšou budeme potrebovať:

  • Prsia: 400 g kačacie prsia, soľ, korenie, kačacia masť
  • Červená kapusta: 500 g červená kapusta, 5 dcl červené víno, 200 g cibuľa, šťava z pomaranča, 3 PL kačacia masť, bobkový list, čierne korenie, rasca, 50 g trstinový cukor, soľ, ocot
  • Pirohy: 300 g uvarené zemiaky, 150 g polohrubá múka,1 vajce, soľ
  • Lokše: 1 kg uvarené zemiaky, 300 g polohrubá múka, soľ

Postup: 

Prsia: 

Kačacie prsia umyjeme pod studenou vodou a osušíme. Jemne ich na vrchu kože narežeme, potom osolíme a okoreníme z vrchnej strany. Na rozpálenú panvicu dáme trochu kačacej masti, keď sa roztopí pridáme kačacie prsia - kožou nadol. Pečieme 3 - 4 min. (kým nie je koža zlatistá). Prevrátime na druhu stranu (v žiadnom prípade nepicháme do kačacích prs vidličkou). Osolíme a okoreníme aj z druhej strany. Pečieme 1,5 minúty. Takto opečené z oboch strán ich dáme na 6 minút do vyhriatej rúry na 180 °C.

Kapusta: 

Hlávkovú červenú kapustu očistíme, odstránime hlúb a nasekáme. Na kačacej masti orestujeme nakrájanú cibuľu, bobkový list, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a šťavou z pomaranča. Privedieme do varu, pridáme kapustu, soľ a dusíme do mäkka. Ochutíme cukrom, soľou a octom.

Pirohy: 

Zemiaky si uvaríme v šupke, ešte teplé ošúpeme a pretlačíme. Pridáme vajce, soľ a podľa potreby prisýpame múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a vykrajujeme štvorce. Pirohy plníme vychladnutou dusenou kapustou. Uvaríme v osolenej vode.

Lokše: 

Uvarené zemiaky ošúpeme a popučíme. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Vytvarujeme do tvaru šúľku, ktorý pokrájame na menšie kusy. Každý jeden diel vyvaľkáme do tvaru kruhu. Popicháme vidličkou a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám môže na panvici ostať trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Potrieme kačacou masťou.

Dobrú chuť!

Tento recept pripravil Janko Michna.

Janko Michna bol hrdý rodák z Banskej Bystrice, kde pôsobil aj žil. Už ako chlapca ho zaujímalo dianie v kuchyni a všetko, čo k tomu patrí. A prečo sa rozhodol stať kuchárom? Na to nevedel úplne presne odpovedať, ale bol si istý, že to tak malo byť a je to správne. Varenie bolo pre neho láskou, prácou a aj hobby. Venoval mu nie len svoj pracovný, ale aj väčšinu súkromného času.

Ak platí, že skúsenosti robia majstra, Janko medzi majstrov skutočne patril. Počas viac ako 20 rokov praxe prešiel v oblasti gastronómie takmer všetkým – pracoval v reštauráciách aj hoteloch, malých aj veľkých kuchyniach, na Slovensku aj v zahraničí (2 roky pôsobil v Nemecku). Spomenieme pozíciu šéfkuchára v Hoteli Národný dom, Executive Chef v Hoteli Palace Sliač, či reštauráciu Angels restaurant and bar (počas jeho pôsobenia v tejto reštaurácii bola vyhlásená za jednu z 10 najlepších na Slovensku). Učaroval mu aj koncept Klubovňa.

Okrem jeho poslednej pozície šéfkuchára v reštaurácii Steak House v Banskej Bystrici, bol od roku 2012 aj zakladateľom a predsedom Banskobystrického zväzu kuchárov a cukrárov, od roku 2015 usporiadateľom a zakladateľom úspešnej gastronomickej súťaže Bankobystrický Gastro Cup (čím si splnil svoj veľký sen) a akreditovaným hodnotiacim komisárom pre národné kuchárske súťaže. Za kopec skvele odvedenej práce získal v roku 2017 rád prezidenta SZKC a medailu Jána Babilona.

Janko nás v mladom veku náhle opustil v lete 2018. Česť jeho pamiatke!

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto autor: kuboluptak.sk

Banskobystrický Gastro Cup 2019 bol venovaný Jankovi Michnovi, ktorý už jeho 5. ročník, žiaľ, nestihol zorganizovať. Bol zakladateľom a usporiadateľom tejto gastronomickej súťaže, čím si splnil svoj veľký sen. Je skvelé, že jeho myšlienka pokračuje ďalej a s podtitulom Memoriál Jána Michnu sme pred pár dňami boli svedkom skvelých kuchárskych výkonov súťažiaciach.

Približne v tomto čase pred rokom sme s Jankom pripravili a pofotili niekoľko skvelých receptov, ktoré sme nestihli zverejniť pred jeho náhlym a smutným odchodom v lete 2018. Tento recept je posledný, ktorý nám Janko stihol spracovať a bola by veľká škoda, keby jeho kuchárske nadanie zostalo založené v šuflíku. Pri príležitosti ukončenia 5. ročníka podujatia, o vznik ktorého sa zaslúžil práve on, sme sa ho rozhodli zverejniť.

Česť Jankovej pamiatke, sláva jeho kuchárskemu umeniu!

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info