Desatoro začínajúceho kuchára

Prinášame vám desať praktických tipov, ktoré vám pomôžu na ceste za snom stať sa špičkovým šéfkuchárom.
Každý veľký šéfkuchár raz nejako začínal. Za úžasnými pokrmami, vyváženými chuťami a tisíckami spokojných hostí sú roky potu, driny, neutíchajúcej snahy zlepšovať sa a prekonávať samého seba. Ak aj vy patríte k tým, ktorí sa vydali na profesionálnu kuchársku dráhu, pripravili sme pre vás desať rád, ktoré sú alfou a omegou pre každého úspešného šéfkuchára.
1. Začínajte od začiatku
Nepokúšajte sa bežať skôr, ako sa naučíte chodiť. Na toto si spomeňte vždy, keď sa rozhodnete experimentovať ešte predtým, než sa naučíte poriadne variť. Ako všade, aj v kuchárskom remesle platí, že správne naučené základy sú opornými piliermi vašej budúcnosti. Trénujte sebavedomé používanie noža a ďalších kuchynských nástrojov. Opakujte a zlepšujte svoj čas na prípravu jedla. Zoznámte sa s profesionálnymi kulinárskymi výrazmi a zaraďte ich do svojho slovníka.
2. Študujte umenie krájať
Batonnet, carré, julienne, brunoise, chiffonade, jardiniere, payesan, macedoin... ak ste začínajúci kuchár, určite vám je jasné, že nejde o hodinu francúzštiny, ale o techniky krájania. Správny úchop noža a krájanie zeleniny či ďalších surovín tak, aby bol rez presný, rýchly a zároveň s minimom odpadu, to chce skutočné majstrovstvo a vytrvalý tréning.
Dnes už mladí kuchári nie sú odkázaní len na sledovanie svojho učiteľa v kuchyni, vďaka internetu si môžu vyhľadať videá rôznych kuchárskych majstrov v akcii. Už si stačí len zaobstarať kvalitné nože a trénovať a trénovať a trénovať. Investícia do profi nožov sa vám určite vráti, navyše vám pri správnej starostlivosti vydržia roky v super kondícii.
3. Pozorne načúvajte
V kuchyni sledujte, vnímajte, nasávajte, ale najmä počúvajte, čo vám hovoria skúsenejší kuchári. Prijímajte všetky informácie, ktoré sa k vám dostanú a dovoľte, aby sa na vás nalepili.
Článok pokračuje pod reklamou
4. Nikdy nemeškajte
Ak to s kariérou v gastronómii myslíte naozaj vážne, osvojte si dochvíľnosť. Okrem toho, že prídete včas, tým jasne ukazujete aj ďalšie dôležité prednosti – zodpovednosť a dôveryhodnosť. Kolegom aj nadriadeným vysielate signál, že sa na vás môžu spoľahnúť.
5. Buďte vždy v strehu
Keď sa herec pozabudne, režisér mu pripomenie, aby za žiadnych okolností nevypadával z roly. Rajón je vaše javisko a vy musíte byť nestále v strehu. Postávaním či ťukaním do telefónu si dobré meno neurobíte. Ak sa aj na prvý pohľad zdá, že je práce málo, vždy sa nájde niečo, čo treba poriadne vyčistiť.
6. Nebojte sa klásť otázky
Nikto učený z neba nespadol. Ak je raz niekto nový, je normálne, keď sa o veci okolo zaujíma. Zabudnite na strach z toho, že sa opýtate nezmysel a budete za hlupáka. Pokojne si prineste zápisník a píšte si poznámky, informácie k receptom a fungovaniu kuchyne. Oveľa rýchlejšie sa dostanete do obrazu a zabehnete sa.
7. Neustále sa prekonávajte
Tie limity, ktoré nás najčastejšie brzdia, si stanovujeme my sami. Tešte sa z úspechov, no nezabudnite na snahu stále sa zlepšovať, dvíhať latku vyššie a prekonávať samého seba. Len neutíchajúcou prácou na sebe sa môžete dostať medzi špičku. Nebojte sa chýb. Aj tie vás posúvajú vpred, ak sa z nich poučíte.
8. Mise En Place – mantra skvelého kuchára
Mise en place [mizán plas] je francúzska kulinárska fráza, ktorá znamená „všetko na svojom mieste“. Používa sa vo význame prípravy kuchyne pred samotným varením a servírovaním. Ide teda o dokonalú organizáciu práce, všetkých spotrebičov, náčinia a surovín. Slávny americký šéfkuchár Anthony Bourdain tvrdil, že „Mise en place je náboženstvom všetkých dobrých kuchárov. Pre vás, ako pre kuchárov, je miesto v kuchyni, jeho stav a pripravenosť rozšírením vášho nervového systému.“
Venujte teda plánovaniu a organizácii osobitú pozornosť, všetko si pripravte tak, aby ste myseľ mohli zamestnať dokonalými chuťami a nie premýšľaním nad tým, kde je ktoré korenie alebo kto zabudol zapnúť rúry či konvektomaty.
9. Noste kvalitnú a čistú kuchársku obuv a oblečenie
Pri pracovnom odeve a obuvi nešetrite a stavte na kvalitu. Protišmykové topánky vás zachránia pred pádom na mokrej alebo mastnej podlahe, rondon z kvalitných materiálov vás ochráni pred popálením a ušetrí od nepríjemného prepotenia a zápachu.
Nezabudnite, že oblečením, ktoré nosíte v kuchyni, prezentujete seba, reštauráciu, ale najmä svoju prácu a postoj k nej. Príďte do práce v čistom kuchárskom rondone, nohaviciach, kuchárskej zástere, čiapke, certifikovanej obuvi a ďalších doplnkoch.
10. Myslite na seba
Hoci sa popri predchádzajúcich deviatich bodoch zdá veľmi nereálne myslieť na správny „work – life balance“, verte, že to má svoj zmysel. Popri všetkej cieľavedomosti, vytrvalosti a tvrdej práci pri ceste za svojím snom, myslite aj na seba, svoju rodinu, priateľov, pohyb, zdravé jedlo, relax, koníčky – všetko, vďaka čomu z vás bude vyrovnaný, spokojný a zdravý človek.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Zdroj: voľné prevzaté z portálu Chefbible
Foto: istockphoto.com
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Čo si myslíte vy? Čo je dôležité na ceste za snom stať sa uznávaným šéfkuchárom? Prezraďte v komentári.