B. Michalčík: Domáce farebné žemle na hamburger

Čierna, červená, ružová alebo zelená žemľa? Prečo nie. :) Hamburgery sú populárne sami o sebe, ale ak namiesto obyčajnej žemle nájdu vaši blízki alebo hostia na tanieri farebnú žemličku, bude z toho chutná a tiež zaujímavá a štýlová delikatesa.
Braňo Michalčík nám prezradil, ako upiecť takéto parádne farebné hamburgerové žemle, preto ak chcete prekvapiť a zaujať vašich blízkych na najbližšej grilovačke niečím novým a výnimočným, uložte si tento recept, alebo... Hneď si ich aj vyskúšajte pripraviť! :)
Na farebné hamburgerové žemle (15 ks) budeme potrebovať:
- 1 kg hladká múka extra špeciál
- 2 lyžičky soli
- 100 g cukru
- 1 kocka droždia (alebo 16 g sušené droždie)
- 2 vajíčka (z toho jedno na potretie)
- 50 g rozpusteného masla
- 450 g smotanového jogurtu
Ak chcete pripraviť štýlové farebné žemle, pridajte aj:
- 20 g cviklový, špenátový, tekvicový prach, alebo kurkumu; sépiové farbivo, príp. rozdrvené aktívne uhlie (na čierne žemle)
- 4 lyžice vody
- Na posypanie sézam - zvoľte čierny alebo biely, kontrastne podľa farby žemle
Postup:
Zmiešame droždie a cukor a spravíme kašičku, ktorú necháme na teplom mieste nakysnúť cca 30 minút. Potom pridáme ostatné suroviny a vymiesime ručne alebo kuchynským strojom hladké cesto. Prikryjeme fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na 15 rovnakých častí, opäť premiesime a spracujeme na bochníky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme 60 minút kysnúť. Potom fóliu odstránime, potrieme vajíčkom, posypeme sézamom (čiernym alebo bielym - kontrastne podľa farby žemle) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 15 minút do zlatista.
A ako pripraviť farebné ingrediencie?
Postup je jednoduchý. Zvolenú surovinu vysušíte a následne rozmixujete na prach. Alebo ešte jednoduchšie, kúpite v tzv. bio obchodoch.
Čierne žemle vykúzlite pomocou sépiového farbiva, ktoré zoženiete aj v supermarkete (pozor, žemlu potom trochu cítiť "rybacinou") alebo použite čierne uhlie - áno, to z lekárne. :)
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.