Využi medvedí cesnak vo svojom kulináriu - ako pochúťku aj medicínu

S jarou prichádza do tvojich kulinárií veľmi obľúbená a zdraviu prospešná bylina – medvedí cesnak . Prinesie ti nové chuťové prekvapenia, pôžitky, či zmyslové naplnenie. Má neodolateľnú výraznú vôňu a korenistú chuť. Môžeš jej využitie zaradiť do poriadnej kulinárskej zveriny, aj vďaka jej liečivým účinkom, ktoré sú známe už tisícky rokov.
Medvedí cesnak známy pod názvom Allium ursinum je ingrediencia, ktorú môžeš použiť do množstva receptov, vďaka čomu v tebe prebudí nekonečnú tvorivosť, fantáziu a voľnosť, aby sa v tebe prejavilo kulinárske zviera naplno. Podľa starej legendy to bolo prvé jedlo medveďov po prebudení zo zimného spánku, preto dostal názov – medvedí cesnak.
Kedy a kde nazbierať medvedí cesnak?
Nájdeš ho prevažne v listnatých a lužných lesoch, prípadne v blízkosti vody (brehy potokov) s dostatočným množstvom listnatých stromov v okolí. Je to 10-45 cm vysoká bylina s podzemnou cibuľou. V Bratislave ho môžeš nájsť napríklad na Železnej studničke, či v okolí petržalského Draždiaka. Listy sú zelenkavé, dlhé a lesklé, majú typickú cesnakovú vôňu . Pozor! Jeho sezóna je naozaj krátka, trvá približne len 2 mesiace v roku, preto ak chceš z neho vytvárať kulinárske špeciality, netreba to odkladať. Ak zbieranie nie je tvojou silnou stránkou, stačí zájsť na trh a tam určite nasýtiš svoj kulinársky inštinkt.
Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?
Už v minulosti jeden švajčiarsky kňaz, známy liečiteľ a vyznávač alternatívnej medicíny Johann KÜNZLE hovoril: „Žiadna bylina na svete nemá taký účinok na vyčistenie žalúdka, čriev a krvi ako medvedí cesnak.“ Významnou vlastnosťou medvedieho cesnaku je eliminácia zhlukovania trombocytov, čo pozitívne vplýva na krvnú zrážanlivosť. Medvedí cesnak v tebe podnieti vášeň a nadšenie z prípravy jedla, aj vďaka jeho využitiu na detoxikáciu organizmu, či blahodarným omladzujúcim účinkom, čomu sa určite poteší nejedna žena :-) Najúčinnejšie látky obsahujú listy, ktoré sa zbierajú ešte pred rozkvitnutím a najlepšie je ich konzumovať čerstvo nazbierané.
Čo pripraviť z medvedieho cesnaku?
Fascinujúca energia a tvorivosť, charakteristická pre kulinársky svet, vie naozaj prekonať všetky očakávania a preto je jeho využitie naozaj pestré. Môžeš ho doplniť do čerstvých šalátov, ale aj do pečených či varených jedál.
Nadrobno nasekané listy sú skvelou pochúťkou napríklad na maslovom chlebíku. Prípadne chutné pesto, či pridanie medvedieho cesnaku do omáčok, mletého mäsa, cestovín, ryže, dokáže z obyčajného jedla vytvoriť hotový kulinársky zážitok. Stačí byť len v tvorení jedál skutočne voľný a dosýta naplníš svoje kulinárske túžby.
Kde vo svojom kulináriu uskladniť medvedí cesnak?
Milovníci, či profi kuchári, ktorí pripravujú rôzne pochúťky z medvedieho cesnaku, Vám jednoznačne odpovedia, že najlepšie ho je použiť čerstvý, pretože vtedy má najväčší obsah liečivých látok . Takže šup, kúpiť / nazbierať a smelo do vytvárania kulinárskych zážitkov! :-)
Ak si ho však chcete uskladniť na neskôr, môžete ho skladovať mrazený (zamraziť čo najskôr po natrhaní) alebo ho uložiť do octového, či olejového nálevu. Pozor na to, že sušením sa v ňom redukuje obsah silíc a podobných účinných látok, teda stráca svoje liečivé účinky.
Ak ho chcete vo svojom kulináriu uchovať čo najdlhšie v čerstvom stave, natrhajte listy aj so stonkami a tie následne čo najskôr vložte doma do pohára s vodou a uložte do chladničky.
Kulinárska prírodná domáca lekárnička
Medvedí cesnak je silné antiseptikum. Ničí mikróby, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi. Pomáha taktiež pri trávení. Črevá aj žalúdok sa ti poďakujú, ak budeš počas sezóny vytvárať rôzne kulinárske špeciality a na dennej báze ich konzumovať. Pozitívne účinky má aj na pečeň a žlčník.
Zhrňme si účinky medvedieho cesnaku:
- Detoxikačná schopnosť
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Pomáha pri zápche / plynatosti / chronických hnačkách
- Posilňuje imunitu
- Pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest (astma, zápal priedušiek)
- Potláča migrenózne stavy, takže ak ťa často bolieva hlava, odporúčame medvedí cesnak zaradiť do jedálnička
- Silná korenistá chuť medvedieho cesnaku môže pomôcť aj pri vypudení hlíst z tela
Medvedí cesnak ti neuškodí, práve naopak! Jeho zaradenie do tvojich kulinárií ti zaručí len pozitívne účinky. Nech je jeho varenie a príprava tvoja pasia!
Copyright © 2023 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Neváhajte článok zdieľať so svojimi priateľmi!