Tipy expertky na výživu: Zdravý jedálniček v kocke

Chcete žiť zdravšie, no neviete, ako začať? S týmito pravidlami nič nepokazíte a urobíte veľa pre svoje telo.
Zdravá strava, správna životospráva, kilá, kalórie... slová, ktoré na nás každoročne po prejedených sviatkoch skáču pomaly aj zo skrine. Zorientovať sa v množstvách diét, zaručených rád a odporúčaní nie je najľahšie, a tak sa naše snahy o zdravší život rozplynú najneskôr s jarným snehom. Skúsme si však pripomenúť, že úbytok na váhe nie je jediným benefitom zdravšieho spôsobu života. Cítiť sa fit, menej únavy, lepší výkon... to už je celkom slušná motivácia. Ak si navyše uvedomíme, že drvivá väčšina chorôb pramení zo stravy, možno by sme mohli začať práve tu. Prečítajte si jednoduché tipy lektorky a poradkyne pre výživu Zdenky Havettovej, ktoré vám pomôžu vykročiť tou správnou nohou.
1. Dbajte na lokálnosť a sezónnosť
Pri výbere potravín by sme sa mali zamerať na čerstvosť a kvalitu a uprednostniť ju pred kvantitou a cenou. To môžeme dosiahnuť aj tým, že budeme preferovať potraviny, ktoré sú prirodzené v našich zemepisných šírkach a jedlo si čo najčastejšie pripravíme doma zo surovín, ktoré sú dostupné v sezóne.
2. Zabudnite na priemyselne spracované potraviny
Aj tie zdanlivo zdravé potraviny z obchodu sú často plné nevhodných „éčok“ a nezdravých tukov so zvýšeným obsahom soli alebo pridaného cukru.
3. Nejedzte často ani veľa
Preťažovanie častým jedením alebo veľkým množstvom potravy naraz je veľmi nezdravé. Najdôležitejšie je rozdeliť si množstvo a čas podávaného jedla v súlade s denným programom. Ak chcete jesť skutočne vyvážene, najlepšie je vyhľadať špecialistu, pretože množstvá a zložky výživy je najlepšie personalizovať vzhľadom na individuálne potreby každého človeka.
Ideálny jedálniček
Raňajky
Ideálne od 7.00 do 9.00. Vhodné sú napríklad raňajkové kaše so sezónnym ovocím a orechmi, môžeme si ich však pripraviť aj na slano.
Kaša na sladko: do ešte horúcej kaše zamiešame ovocie nášho pásma, dochutíme škoricou a makom alebo orechmi.
Kaša na slano: do ešte horúcej kaše zamiešame najemno nastrúhanú cviklu, kaleráb prípadne inú zeleninu a ochutíme kvalitnou sójovou omáčkou a semienkami – ľanovými, sezamovými alebo tekvicovými. Teplé raňajky naštartujú naše trávenie.
Obed
Ideálne od 11.30 do 13.00. Dôležitá je najmä správna kombinácia potravín. Vhodná je napríklad kombinácia obilnín (pšeno, pohánka, ryža natural, amarant, špalda) so strukovinami (šošovica, hrach, všetky druhy fazule, cícer) a zeleninou. Pokiaľ máte na tanieri mäso, najvhodnejšia príloha je opäť zelenina. Aj v tomto prípade prihliadame na sezónnosť. V zime väčšiu časť bude tvoriť kvasená zelenina a v lete surová v kombinácii s tepelne spracovanou. Takýmito kombináciami potravín nezaťažíte trávenie a nebudete sa cítiť preplnení ani unavení.
Večera
Okolo 18:00. Vhodné sú ľahké jedlá, napríklad polievka, o ktorej sa hovorí ako o kráľovskom jedle. Vedeli to už naše babičky, ktoré najmä v zime pripravovali dlho varené polievky. Vyskúšajte skvelú hráškovú polievku alebo jednoduchú polievku z červenej šošovice a mrkvy, ktoré sú ľahké a výživné zároveň.
Zlatá rada na záver
Žiadne „zaručené“ diéty, tabletky, či iné urýchľováky nepomôžu. Platí staré známe pravidlo, že popri správnom nastavení jedálnička netreba nezabúdať na správny pitný režim a pohybovú aktivitu, pretože to neodmysliteľne patrí k zdravému životnému štýlu.
Ďakujeme Zdenke za rozhovor :)
Zdenka Havettová, poradca pre výživu, lektor, Ide o tvoje zdravie
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Súhlasíte so Zdenkou? Aký je podľa vás ideálny jedálniček? Napíšte nám do komentára.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: archív Z. H., istockphoto.com