Kuchársky rondon - najdôležitejší kúsok v šatníku kuchára

Oblečenie a obuv sú pre kuchára veľmi dôležité. Predovšetkým majú za úlohu kuchára chrániť pri práci. Výberom kvalitného kuchárskeho oblečenia a obuvi zabránite poraneniu, pošmyknutiu či popáleninám pri práci v horúcej kuchyni. Avšak to nie je všetko. Aj tu sa prejavuje móda, estetickosť a dôraz na vzhľad personálu pri práci. Profi reštauračná a hotelová kuchyňa by nemala dovoliť, aby kuchári (a najmä šéfkuchár) pracovali v nevhodnom a nevzhľadnom oblečení a obuvi.
Zvyšujúca sa úroveň gastronómie kladie veľký dôraz na výzor personálu. Na archívnych fotografiách z dôb minulých vidíme slávnych francúzskych šéfkuchárov a ich pomocníkov špičkovo oblečených v kuchárskej uniforme, zástere a vysokej čiapke žiarivo bielej farby. Táto farba reprezentuje čistotu kuchyne a precíznosť kuchára. V dnešnej dobe je na výber nespočetné množstvo farieb, vzorov, štýlov, materiálov, strihov a každý kuchár si môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje. Poďme sa tentoraz pozrieť pod klobúk najdôležitejšiemu kúsku v šatníku šefkuchára, a to kuchárskemu rondonu.
Čo je to ten kuchársky rondon?
Najdôležitejšia a najviac viditeľná súčasť kuchárskeho oblečenia je práve kuchársky rondon (alebo kuchárska blúza či košeľa). Je základným prvkom oblečenia a nutnosťou, ktorá reprezentuje kuchára, jeho prácu, umenie a celú reštauráciu. Zároveň má za úlohu aj chrániť hornú časť tela kuchára pred popálením či iným zranením.
Rondon by mal byť automatickou súčasťou oblečenia kuchára najmä na rôznych gastronomických akciách, sútažiach, gastrofestoch, podujatiach, pri servírovaní pokrmov priamo hosťom a iných reprezentatívnych účeloch.
Klasická a najpoužívanejšia farba rondonu je biela. Do popredia sa ale dostávajú aj tmavé farby, ktoré sa niektorým kuchárom javia oveľa praktickejšie. Nie je na nich totiž až tak vidno pracovné zanietenie kuchára a následné ušpinenie (okrem múky) :) Reštaurácie sa môžu rozhodnúť kuchárov zladiť do firemných farieb alebo sa kuchárom zapáčia iné farby, vzory či rôzne farebné a strihové kombinácie.
Obľúbené sú napríklad výložky a lemy na pleci, rukávoch, límci či vrecku v inej farebnej kombinácii ako samotný rondon. Možností je neúrekom.
![]() |
Materiál
Rondon by mal byť vyrobený z kvalitného priedušného materiálu. Dôležitý je výzor kuchára, ako sme už spomínali, ale kuchár sa pri práci musí aj dobre cítiť. Rondon môže byť vyrobený z týchto materiálov:
Rondony zo 100 % bavlny: Obľúbená klasika. Tieto rondony sú príjemné na nosenie a kuchára dostatočne chránia pri práci. Bavlna je však krčivá (rondon je nutné žehliť) a menej saje pot.
Rondony z polybavlny: Je to zmes bavlny a polyesteru. Najčastejší pomer je 65 % polyester, 35 % bavlna, ale používajú sa aj iné pomery. Vďaka polyesteru sú rondony savé, menej krčivé, vhodné na komerčné účely a zároveň kuchára dostatočne chránia pri práci. Nemusíte sa obávať, že rondony s obsahom polyesteru nie sú príjemné na nosenie. Vďaka najmodernejším technológiám výroby látok sú aj tieto rondony veľmi pohodlné.
Rondony z mikrovlákna: Hit súčasnosti. Tzv. microfiber, čo je veľmi jemná syntetická priadza. Obľúbený materiál súčasných kuchárov, pretože rondon vyrobený z mikrovlákna je extra ľahký, kuchár doslova necíti, že má niečo oblečené. Je nekrčivý a nie je ho potrebné žehliť. Tiež môže byť aj vodeodolný a kuchár v ňom zostáva suchý a bez zápachu počas celej náročnej smeny aj v najhorúcejšej kuchyni. Pri všetkých týchto výhodách zostáva rondon stále elegantný a vhodný na bežné nosenie aj na komerčné účely.
Kuchársky rondon z eukalyptového vlákna Tencel: Novinka na trhu. Základný materiál použitý na výrobu Tencel organických vlákien je drevo získané z rýchlo rastúcich eukalyptov, pestovaných na plantážach bez použitia pesticídov a hnojív. To zabezpečuje bezchybné odparovanie prebytočnej vlhkosti, pomáha udržiavať optimálnu telesnú teplotu a poskytuje vynikajúci komfort nosenia. Látka je mäkká a príjemná na dotyk a nestráca svoje vlastnosti ani po viacerých praniach. Pri nosení cítite chladiaci účinok a zníženie pachu. Jednoducho materiál predurčený na výrobu rondonov :)
Sieťovina: Rondon môže byť doplnený o sieťovanú látku, čo podčiarkne ľahkosť nosenia a pohodlia pri práci. Vetracia sieťovina môže byť umiestnená na celom chrbte alebo len časti, príp. aj v podpazuší. Táto priedušná látka je vyrobená tak, aby do rondonu zapadla a nebola voľným okom viditeľná (netreba si ju predstavovať ako nevkusnú dierovanú látku :). Rondon môže byť dokonca vyrobený komplet zo sieťoviny.
Namiesto sieťoviny sa na niektorých rondonoch stretneme len s priedušnými otvormi (najmä v podpazuší).
Gombíky na rondony vs. cvoky
Kuchárske rondony majú zapínanie buď na gombíky alebo na praktické cvoky, vďaka čomu sa jednoducho obliekajú.
Gombíky sú klasickým doplnkom kuchárskych rondonov. Sú uložené v jednej alebo dvoch radách, podľa čoho sú rondony označované ako jednoradové alebo dvojradové. Gombíky majú tvar ako huba (podobne ako manžetové gombíky). Viditeľná je len vrchná časť gombíka. Môžu veľmi pekne doladiť farebnosť rondonu a premeniť ho na elegantný kúsok. Sú vyrábané v rôznych farebných prevedeniach a príp. aj so vzorom (okrasným alebo zábavným). Pred praním je potrebné gombíky z rondonu odstrániť.
Kuchári poznajú skvelý trik. Ak je Váš dvojradový rondon v prednej časti špinavý, stačí ho zapnúť opačne a šibnutím čarovného prútika je rondon opäť čistý :)
Cvoky sa stávajú čoraz obľúbenejšie. Nie je potrebné ich pred praním dať z rondonu preč a potom opäť nasadiť. Zároveň rondon na cvoky pôsobí elegantne, pretože takéto zapísanie je väčšinou skryté. Popredné spoločnosti vyrábajúce kuchárske oblečenie dbajú na to, aby kuchár cvoky necítil priamo na tele. Na rondony sa preto pridáva extra látka, ktorá zabráni priamemu styku kovu s kožou.
![]() |
Vrecko
Kuchárske rondony môžu byť doplnené o vrecko – náprsné a vrecko na rukáve. Je tým zvýraznená elegancia rondonu, ale ide najmä o praktickú stránku. Kuchár si môže počas práce do vrecka uložiť potrebné maličkosti, ako zápisník, pero, degustačnú lyžicu a pod.
Krátky alebo dlhý rukáv?
Kuchársky rondon môže byť ušitý s krátkymi alebo dlhými rukávmi. Rondon s dlhými rukávmi je vhodný najmä na reprezentačné účely. Krátke rukávy sú pre väčšinu kuchárov praktickejšou voľbou pri bežnej práci v horúcej kuchyni.
![]() |
V dnešnej dobe sa už v kuchárskej móde nezabúda ani na dámy. Veď sú to najmä ony, ktoré chcú vyzerať elegantne nie len vo voľných chvíľach, ale aj v práci. Rondony sú pre ne upravené tak, aby zvýraznili ich postavu a ženskosť. Môžu byť taktiež doplnené o rôzne prvky (výšivky, zaujímavé gombíky, lemy a pod.) a byť ušité v dámskych farbách (najmä ružová, fialová).
Výšivka je úžasné dotvorenie kuchárskych rondonov, ktoré slúžia najmä na reprezantačné účely. Najobľúbenejšie sú výšivky loga prevádzky, v ktorej kuchár pracuje, mena kuchára a pracovnej pozície. Časté je aj doplnenie výšivky log rôznych organizácií, ktoré napr. sponzorujú alebo inak podporujú prácu v gastrosegmente alebo zväzov, ktoré združujú kuchárov určitej oblasti, štátu či zamerania. Bežné sú aj výšivky štátnej vlajky (napr. na golier).
Výšivku je možné umiestniť prakticky kamkoľvek. Najobľúbenejšie je umiestnenie na hrudník vľavo (v prípade pánskych rondonov) alebo vpravo (v prípade dámskych rondonov), ale fantázii sa tu medze nekladú. Vyšiť je možné aj rukávy, chrbát, golier či manžety.
Strojové vyšívanie na textil je skvelá voľba, pretože je trvácna, pranie odevu nemá vplyv na jej kvalitu, výšivky odev nepoškodia ani pri bielení, ani praním odevu pri vysokých teplotách a bez obáv ju môžete aj prežehliť.
Tak čo? Aký rondon ste si vybrali? Pozrite aj našu ponuku rondonov pre kuchárov, určite tam nájdete skvelý kúsok :)
Copyright © 2017 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: profikuchar.sk, egochef.com, chefworks.com
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.