Milan Junior Zimnýkoval: Pečené jahňa s knedličkami

Milan Zimnýkoval, alias Junior, je okrem iného aj kuchár nadšenec. Pod vedením šéfkuchára Mareka Orta pripravil skvelé veľkonočné menu, nechajte sa inšpirovať. Bude to pečené mliečne jahňa so sladkou grilovanou šalotkou, bylinkovými knedličkami, mladým špenátom a zelerovým pyré.
Budeme potrebovať:
Na pečené jahňa:
- Polovička slovenského jahniatka
- Cibuľa žltá 300g
- Mrkva 300g
- Zeler 300g
- Bobkový list 3x
- Rozmarín 20g
- Farmárske maslo 125g
- Soľ
Bylinkové krehké knedličky:
Krémové zelerové pyré:
- Toastový chlieb 400g
- Vajcia voľný výbeh 2x
- Čerstvá petržlenová vňať 25g
- Mlieko polotučné 50ml
- Maslo farmárske 50g
- Soľ
- Muškátový oriešok
Lahodná cesnaková omáčka:
- Cibuľa žltá 300g
- Zeler 1200g
- Cesnak 20g
- Mlieko plnotučné 1L
- Maslo 100g
- Soľ
- Muškátový oriešok
- Cesnak 100g
- Smotana na šlahanie 500ml
- Soľ
SOUS VIDE chrumkavá šalotka:
- Šalotka banánová 400g
- Rozmarín 10g
- Soľ
- Maslo farmárske 25g
Postup:
Pečené mliečne jahňa:
Jahňaciu polovičku si rozštvrtíme, vložíme do pekáča, nasolíme.
Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, čerstvý rozmarín, bobkový list a farmárske maslo.
Podlejeme vodou, prikryjeme alobalom a pečieme na 200 C zhruba 3 hodiny.
Počas pečenia mäsko aspoň jeden krát otočíme a prípadne podlejeme trochou vody.
Bylinkové krehké knedličky:
Toastový chlieb si nakrájame na kocočky a necháme vysušiť.
Vysušené pečivo pokvapkáme mliekom, rozpusteným maslom a snehom z vyšľahaných bielok.
Pridáme žĺtka, nakrájanú petržlenovú vňaťku, zamiešame, dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Tvarujeme knedličky, ktoré varíme na pare cca 8 minút podľa veľkosti.
Krémové zelerové pyré :
Na oleji si orestujeme nakrájanú cibuľku a zeler.
Pridáme očistený cesnak a zalejeme mliekom.
Varíme do mäkka.
Rozmixujeme spolu s maslom a dochutíme opäť soľou a muškátovým orieškom.
Lahodná cesnaková omáčka:
Cesnak očistíme a vložíme do vody, uvaríme do mäkka.
Zredukujeme smotanu, do ktorej vložíme uvarený cesnak, rozmixujeme a osolíme.
SOUS VIDE chrumkavá šalotka:
Šalotku očistíme a prepolíme, osolíme a vložíme do sáčku.
Pridáme maslo a čerstvý rozmarín.
Sáčok zavakujeme vákuovacím strojom a vložíme ho do 80 C vody na 1 hodinu.
Pred servírovaním šalotku opečieme na masle.
Servírujeme spolu s čerstvým baby špenátom a prajeme dobrú chuť!Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.