Martin Kolník: Bao žemľa s guacamole a dipom z pečeného cesnaku

Môže vám pripomínať známu obloženú žemľu hamburger alebo zložené mexické tacos. Je to však ázijská bao žemľa, ktorá má pôvod v Taiwane. Výnimočná je svojou mäkkosťou a nasladlou chuťou. Môže sa podávať na raňajky, ako hlavné jedlo i ako dezert. Postupom výroby sa podobá na naše slovenské parené buchty alebo knedle, pretože základ tvorí kysnuté cesto pripravované na pare. Bao žemľa je však servírovaná na slano - plnená napríklad trhaným bravčovým mäsom, zeleninou, bylinkami alebo rybami. Variácií je neúrekom naprieč celou Áziou (a postupne aj inými kontinentami, kde sa stala obľúbenou). Servírovanie je takisto výnimočné. Podáva sa na tanieri alebo do ruky tak, že jednotlivé náplne uložíme na jeden kus bao žemle a zatvoríme. Vznikne niečo ako pootvorený "zobáčik", či "ústa". Praktickejšie ako hamburger, ktorý tvoria dve žemle a vnútorná náplň môže "vypadnúť". :)
Jednu variáciu na bao žemle v slovenských podmienkach pre nás pripravil aj Martin Kolník. Guacamole, slaninka, paprika a dip z pečeného cesnaku v bao žemličke je skvelá kombinácia, ktorú sa oplatí vyskúšať. :)
Budeme potrebovať:
Bao žemľa
- 300 g hladká múka
- 125 g detská krupica
- 5 pl kryštálový cukor
- 21 g droždie
- 180 ml voda
- 60 g bravčová masť
- plus slanina a červená paprika (do hotovej žemle)
Guacamole
- 2 ks avokádo
- 3 ks cherry paradajka
- 1/2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 citrón
- 1 PL olivový olej
- 50 g oštiepok
- soľ, korenie
Dip z pečeného cesnaku
- 1 hlava cesnaku
- 300 ml majonéza
- soľ, korenie
Postup:
Bao žemle: Suché suroviny vymiesime v mixéri s nadstavcom, postupne pridávame horúcu vodu a droždie a vypracujeme jemné cesto. Uložíme ho do vymastenej nádoby, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca hodinu. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, vykrojíme 8 cm kruhy, potrieme ich roztopenou bravčovou masťou, z jednej strany preložíme a necháme pod utierkou na pomúčenom plechu kysnúť ďalších 30 minút. Potom dáme žemle naparovať na 10 minút ako knedle a ihneď podávame. Ak ich necháme vychladnúť a chceme použiť neskôr, pred podávaním žemle opätovne zohrejeme v parnom hrnci cca 2 minúty.
Guacamole: Avokádo očistíme a rozmixujeme spolu s paradajkami, cibuľou, cesnakom, štavou z citróna a olivovým olejom. Do rozmixovanej zmesi pridáme nastrúhaný oštiepok a dochutíme soľou a korením.
Dip z pečeného cesnaku: Hlávku cesnaku zrežeme z vrchu a dáme piecť do tmava na 200 stupňov. Po upečení odstránime šupky a rozmixujeme ho s majonézou. Dochutíme soľou a korením.
Servírovanie:
Vnútornú stranu žemličky potrieme dipom z cesnaku. Potom doplníme guacamole, vložíme 2 plátky opečenej slaniny, a zavrieme. Dozdobíme nakrájanou červenou paprikou, cibuľou a podávame.
Dobrú chuť!
Recept pre vás pripravil Martin Kolník. Ďakujeme.
Martin je mladý šikovný profikuchár, ktorý pochádza z menšieho mesta pri Piešťanoch, z Vrbového a momentálne pôsobí v Bratislave. Má vyštudovaný odbor kuchár. Venoval sa oblasti cateringu a do roku 2019 bol šéfkuchárom v reštaurácií Kontajner na riviére. Popri tom aj pomáhal v kuchyniach začínajúcich podnikov v Bratislave, čo robí dodnes. Nechce stáť na mieste, ale kulinársky samého seba zdokonaľovať, preto neustále sleduje nové receptúry a postupy. Aktuálne sa venuje rozvíjaniu vlastných dvoch projektov, originálnemu streetfoodovému konceptu Chlieb vo vajci inak a kuchárskemu poradenstvu, ktorým chce svoje hodnotné skúsenosti z mnohých kuchýň posunúť ďalej iným. Jeho vzorom je slovenský šéfkuchár Peter Varga: "Je to dobrý človek a výborný kuchár, jeho práce sú dokonalé. Som s ním v kontakte a mám ho veľmi rád ako človeka." Martin, držíme palce! :)
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: autor receptu
Ak sa vám recept páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.