Zdenka Havettová: 3 jednoduché recepty na lahodné "zimné" polievky

Polievky nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a najmä stimulujú naše trávenie. Ťažko nájsť iný príklad jedla, ktoré by malo také široké spektrum pozitívnych účinkov na náš organizmus, ako práve polievky. Preto nie sú len doplnkom hlavného chodu, ale môžeme im dať prívlastok kráľovské jedlo. V zime ich pokojne môžeme variť dlhšie - vhodné sú strukovinové polievky s koreňovou zeleninou a kvalitné mäsové vývary. V lete naopak preferujeme sezónnu zeleninu a doba varenia sa výrazne skracuje. Dlho varené polievky by mali do jedálnička zaradiť najmä ľudia, ktorým býva často zima a majú studené nohy a ruky. "Dajte si aspoň raz denne výdatnú lahodnú polievku!", radí Zdenka Havettová, expertka, lektorka a poradkyňa v oblasti zdravej výživy. A pripája nám aj tieto jednoduché recepty práve na "zimné" polievky, ktoré je vhodné konzumovať najmä v chladnom zimnom období.
Foto: Jakub Lupták, kuboluptak.sk
Mrkvová polievka so zázvorom
- 1 kg mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- asi 1 cm zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 1 lyžička mletej rasce, soľ, korenie, kurkuma, 1 lyžica oleja
Postup: Do väčšieho hrnca dáme olej. Opekáme na ňom cibuľu a cesnak dovtedy, kým zmäknú. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, soľ, korenie a kurkumu. Zľahka opekáme, aby mrkva nasiakla chuť. Zalejeme vývarom alebo vodou (množstvo vody volíme s ohľadom na to, koľko chceme porcií). Varíme, pokým nie je mrkva mäkká. Zázvor očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Primiešame do polievky. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkej konzistencie. V prípade, že by sa nám polievka zdala príliš hustá, prilejeme trochu vody a ešte chvíľu prehrejeme.
Lahodná fazuľová polievka
- 250 g veľkej fazuľe
- 3 väčšie mrkvy
- 2 petržleny
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- malý paradajkový pretlak
- ovsené vločky jemné (na zahustenie)
- mletá červená paprika, mletá červená paprika údená, mleté čierne korenie, majorán, soľ, kurkuma, olej, voda
Postup: Fazuľu namočíme na 24 hodín do vody, vodu počas namáčania vymieňame. Varíme ju s bobkovým listom. Keď je fazuľa na 80 percent uvarená, pridáme soľ a povaríme ešte 5 min. Vodu zlejeme a vymeníme za novú. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen. Počas varenia si nakrájame na jemno cibuľu, orestujeme na oleji do sklovita, pridáme malý paradajkový pretlak, soľ, mletú červenú a údenú papriku.
TIP: Polievku zahustíme tak, že si odoberiete do malej misky časť uvarenej zeleniny a fazuľe (keď je už polievka takmer hotová), rozmixujeme a vrátime do hrnca. Takto sa nám polievka mierne zahustí.
Pridáme všetky ostatné koreniny a opraženú cibuľu s pretlakom. Ak pridáme jemné ovsené vločky, polievka sa nám ešte viac zahustí (nebudete ich tam vôbec cítiť), pretože napučia. Polievka tým získa veľmi hustú konzistenciu a viac nás zasýti. Majorán pridáme tesne pred dovarením.
Hovädzí vývar podľa Zdenky
- hovädzie mäso
- koreňová zelenina
- soľ
Postup je naozaj veľmi jednoduchý. V istom zmysle slova priam liečivý :)
Kvalitné hovädzie mäso (dobre umyté) varíme 6-7 hodín, prípadne aj dlhšie. Pridáme domácu zeleninu, max. 3 druhy (napríklad mrkva, petržlen a zeler). Varíme cca ďalšiu hodinu. Pred dovarením pridáme morskú soľ.
Ďakujeme Zdenke za recepty a želáme dobrú chuť!
Zdenka Havettová, poradca pre výživu, lektor, Ide o tvoje zdravie
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: kuboluptak.sk, archív Z. H., istockphoto.com