B. Michalčík: Domáca talianska ciabatta

Francúzi majú bagety a Taliani zase ciabattu. Chrumkavá na povrchu, nadýchaná vo vnútri. A neskutočne lahodná. Taká je pravá talianska ciabatta. Pripravte si ju doma a pridajte do nej olivy alebo sušené paradajky. Neodoláte. :) Recept na túto delikatesu je od Braňa Michalčíka.
Na domácu taliansku ciabattu (4 ks) budeme potrebovať:
- 0,5 kg polohrubá múka
- 0,5 kg hladká múka
- 1 kocka droždia (alebo 16 g sušené droždie)
- 1 dcl olivového oleja extra panenského, prípadne môžeme použiť aj ochutený olej (bazalka, cesnak, a pod.)
- 600 ml vlažnej prevarenej vody
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžičky soli
- podľa chuti olivy v celku nakrájané pozdĺžne na polovicu, alebo sušené paradajky, či cibuľka opražená do zlatista na oleji a vychladená
Postup:
Zmiešame droždie a cukor a vymiešame do peny, ktorú necháme na teplom mieste nakysnúť cca 40 minút. Potom pridáme ostatné suroviny vrátane olív alebo paradajok a pod. a vymiesime ručne alebo kuchynským strojom hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké častí a spracujeme na bochníky. Prikryjeme fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
Potom jemne rukami rozvaľkáme do tvaru knedle na dĺžku plechu, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a 6 krát pretočíme okolo vlastnej osi do špirály. Prikryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť. Potom fóliu odstránime a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 20 - 25 minút. Prvých 15 minút striekame na ciabatty vodu rozprašovačom každých 5 minút (rýchlo zatvoriť rúru), aby mala krásnu chrumkavú kôrku.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.