Je vám horúco? Dokonalé osvieženie nájdete v našich záhradách

Inšpirujte sa ochladzujúcimi tipmi a receptami z dielne výživovej špecialistky.
Ak nežijete na inej planéte, iste ste v otázkach stravovania a gastronómie zachytili veľký trend návratu k jednoduchosti, lokálnosti a sezónnosti. Aj Slováci sú už za hranicou očarenia z celoročne plných regálov najrôznejších surovín z celého sveta a čoraz častejšie siahajú v obchode po slovenskej zelenine či ovocí. Pritom nejde len o rastúcu podporu našich farmárov, ale aj o to, že je to jednoducho pre naše telo to pravé orechové.
Myslí si to aj lektorka a poradkyňa pre výživu Zdenka Havettová, podľa ktorej je kľúčom k pevnému zdraviu a vitalite prirodzené jedlo v súlade s regiónom a ročným obdobím. „V oblasti, v ktorej človek žije, rastú presne také potraviny, ktoré v danom ročnom období potrebuje,“ hovorí odborníčka.
V horúčavách pomôžu ochladzujúce potraviny
Zdenka Havettová ďalej vysvetľuje, že každá potravina určitým spôsobom vplýva na naše telo. Niektoré majú tendenciu nás ochladzovať, iné zase zohrievať. Kým v zime siahame po uskladnenej koreňovej či kvasenej zelenine, jedlá dlhšie varíme a pečieme, v lete si radšej doprajeme šalát či ľahkú polievku.
Príroda to zariadila ako vždy fantasticky a na horúce dni nám nadelila množstvo osvieženia. Prvoplánovo by nám mohli napadnúť citrusy a iné tropické ovocie, ktoré sú stvorené pre obyvateľov tropických pásiem žijúcich celoročne v horúčavách. Keďže sú plné vody, prirodzene zvnútra schladia. No aj u nás existuje množstvo potravín, ktoré sú pre Stredoeurópanov prirodzené a v lete im poskytnú potrebnú dávku sviežosti.
Čo patrí na tanier v horúce letné dni?
Teplo vyčrepáva, spôsobuje nesústredenosť a nechuť k jedlu. Počas horúcich letných dní si môžeme pomôcť práve potravinami s vysokým podielom vody, ktoré nás ochladzujú. Konzumujeme ich surové alebo sa čas prípravy jedla výrazne skracuje oproti zime. Sú to napríklad:
- melón
- bobuľové ovocie
- mäta
- uhorka
- cuketa
- baklažán
- paprika
- paradajka
- listová zelenina
Dva ochladzujúce recepty od výživovej špecialistky
Cviklovo-uhorková polievka
Potrebujeme: 4 ks cvikle, 2 vajcia uvarené na tvrdo, čerstvá uhorka, 1 l zeleninového vývaru, soľ, petržlenová vňať a kôpor.
Postup:
Cviklu umyjeme a nahrubo nakrájame. Uvaríme ju v zeleninovom vývare. Do hotového ochladeného vývaru nakrájame uhorky zbavené jadierok. Dochutíme himalájskou soľou a korením a rozmixujeme. Medzitým vajíčka uvaríme na tvrdo, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Vajíčka servírujeme do hotovej polievky, môžeme pridať aj petržlenovú vňať a kôpor.
Osviežujúci letný drink
Suroviny: voda, mäta pieporná, bobuľové ovocie
Postup:
Do džbánu s 0,5 až 1 l vody namočiť asi 1 väčšiu hrsť bobuľového ovocia a mäty na 10 – 20 minút a výluh aj s bobuľami vypiť a zjesť.
Zdenka Havettová, poradca pre výživu, lektor, Ide o tvoje zdravie
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: archív Z. H., istockphoto.com
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.