Peter Varga: Babičkina čerešňová štrúdľa

Tiež ste ako malí zvedavo sledovali vašu babičku, keď sa profesionálne a bez zaváhania zvŕtala v kuchyni a pre celú rodinu vypekala voňavé a neuveriteľne chutné dobroty? Pamätáte si, ako sa múka prášila po celej kuchynskej linke a vaša babička mala úsmev na tvári a tešila sa, ako všetkým urobí radosť?
Sú to krásne spomienky a skvelý Peter Varga, šéfkuchár hviezd, ich má ešte krajšie. Pretože najmä vďaka svojej babičke privoňal k vareniu aj pečeniu a objavil lásku k tomuto umeniu. Svoju babičku sledoval a pomáhal jej v kuchyni skutočne odmala, pretože už ako 4 ročného ho naučila pripraviť rovno ťahanú štrúdľu! A pretože má Peter (opäť aj vďaka svojej babičke) dobré srdce, práve tento skvelý a rokmi overený recept od svojej babičky sa rozhodol nenechať len pre seba.
"Najlepšia štrúdľa! Podľa tohto receptu sa vydarí na 100 %!", hovorí Peter a vy si to môžete hneď overiť. Recept na ťahanú štrúdľu, ktorý sa v ich rodine traduje skutočne dlhé roky, a Peter má k nemu priam citový vzťah, prezradil a podelil sa s ním práve na našom blogu. Ďakujeme, skutočne si to vážime!
Na babičkinu čerešňovú ťahanú štrúdľu budeme potrebovať:
Cesto
- 250 g hladká múka
- 7 PL oleja
- 1/2 ČL soľ
- 1/2 PL ocot
- 125 ml vlažná voda
Plnka
- 1 kg čerešní (cca 700 g odkôstkovaných čerešní)
- 500 g mletý mak
- 250 g práškový cukor
- strúhanka
- hrozienka
- olej na pomazanie
Špeciálna, veľmi dôležitá ingrediencia na záver
- 1 PL profikuchárskej lásky :)
Postup:
Cesto miesime, kým sa nebude odliepať od misky a necháme ho 2 h odležať zakryté utierkou pri izbovej teplote. Po 2 hodinách bude cesto krásne mäkučké. Na (okrúhly) stôl rozprestrieme čistú plachtu alebo obrus, mierne poprášime polohrubou múkou, do stredu položíme cesto a jemne ho rozvaľkáme.
A môžeme začať ťahať! Ako na to? Nemusíte sa toho báť, Peter to zvládol ako 4 ročný! Cesto najskôr rukami roztiahneme, potom ho naolejovanými rukami podoberieme hánkami a ťaháme od seba. Natiahnuté cesto položíme na plachtu a pokračujeme stále dookola, až ho roztiahneme celé. Správne natiahnuté cesto má byť priesvitné a tenučké. Ak sa vám roztrhne, nezúfajte, jednoducho ho spojte s cestom, ktové vám zostane z boku.
Roztiahnuté cesto pokvapkáme rastlinným olejom. Posypeme strúhankou, naukladáme odkôstkované čerešne a rovnomerne posypeme makom zmiešaným s cukrom. Môžete doplniť aj hrozienka.
Štrúdľu stáčame pomocou obrusu. Stačí uchopiť koniec obrusu, podvihnúť ho a štrúdľa sa sama krásne stočí do jedného šúľku.
Štrúdľu položíme na olejom vymastený plech, potrieme ju olejom (vďaka čomu zostane chrumkavá) a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 35 - 40 minút do zlatista. Na záver posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Peter Varga pochádza z dedinky Tureň pri Senci. K vareniu privoňal vďaka svojej babičke, ktorá ho už ako 4 ročného naučila pripraviť nie jednoduché jedlo, rovno ťahanú štrúdľu. :) Za kuchára sa vyučil v Nových Zámkoch. Pôsobil vo Vajnoroch, neskôr v bratislavskej reštaurácii Erato, či v hotelovej reštaurácii hotela Marrols. Po skvelej práci prišla prvá ponuka do zahraničia - otvoriť 2 talianske reštaurácie v Írskom Dubline. S úspechmi rástla chuť a láska k vareniu, preto Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli The Gibson v Dubline. Tu pôsobil 15 rokov ako šéfkuchár. Ako hovorí, zahraničie ho naučilo vážiť si kolegov, klientov a všetkých ľudí okolo seba. V zahraničí varil aj pre tím speváčky Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera, Simply Red, Andrea Bocelli, či pre futbalistov FC Liverpool. V roku 2019 sa vrátil opäť späť na Slovensko.
Peter vydal knihu receptov "In the Hands of a Chef". Kniha vznikla ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá v ňom ako prvá objavila talent kuchára a naučila ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Peter má skutočne veľmi dobré srdce, a to dokazuje aj tým, že celý výťažok z predaja tejto knihy venuje nevyliečiteľne chorým detičkám. Peter je aj súčasťou relácie The First Date pre írsku televíziu RTE. Od jeho návratu ho môžete vidieť variť aj na slovenských televíziách. My sa veľmi tešíme, že sa Petrovi tak darí a držíme mu palce aj do budúcna!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu, Keith Owens
Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.