Len 20-ročný mladík vydal a ilustroval vlastného gastrosprievodcu
Na vydanie knihy si zarobil počas brigády v zahraničí.
Študent hotelovej akadémie v Piešťanoch Andrej Šulka vytvoril šikovného sprievodcu svetom
gastronómie. Iba 20-ročný mladík si dokonca knihu aj sám ilustroval. Publikácia At The
Beginning otvára dvere do sveta kuchyne, vína, baru a baristiky.
Na vydanie si našetril sám
Andrej sa rozhodol knihu napísať po tom, ako na nič podobné nikde nenatrafil. „Vždy som hľadal v kníhkupectvách knihu, ktorá by ponúkala stručné základy z každej oblasti, teda z kuchyne, somelierstva, baristiky a barmanstva. Moje hľadanie bolo ale neúspešné, tak som sa rozhodol, že si ju napíšem sám,“ smeje sa študent.
Do vydania dokonca investoval vlastné
peniaze zarobené počas letnej brigády na Korzike. Priznal však, že už sa začína črtať aj
spolupráca s vydavateľstvom.
Začalo sa to zápiskami z brigád
Celkom na začiatku pritom nebola túžba vydať knihu. „Pôvodne to boli iba moje poznámky, ktoré som získaval počas rôznych pracovných príležitosti na Slovensku, ale aj v zahraničí. Asi pred rokom som sa rozhodol, že k tým poznámkam dokreslím ilustrácie a zrazu sa z toho začala formovať kniha,“ hovorí Andrej a jedných dychom dodáva, že na to všetko nebol len sám.
Okolo knihy sa sformovala partia nadšencov, ktorí pomáhali s gramatikou, štylistikou,
informáciami a nápadmi na vylepšenia. "Spomeniem Martina Korčáka a Luboša Precnera, pretože si to zaslúžia."
Čo všetko sa v knihe dozviete?
Pod anglickým názvom At The Beginning (v preklade Na začiatku) sa skrýva kniha v slovenčine s mnohými ilustráciami, vďaka ktorým si podľa Andreja čitateľ lepšie zapamätá obsah.
Publikácia je určená najmä pre začiatočníkov v gastronómii a laikov – dozvedia sa
napríklad o rôznych spôsoboch krájania, typoch nožov, o bylinkách a koreninách, ale aj to,
ako sa vyrába víno či káva a aký servis k nim patrí. „Snažil som sa to urobiť tak, aby si tam
každý niečo zaujímavé našiel,“ dodáva rodák z Považskej Bystrice.
Knihu nekrstil len tak hocikto
Krstnými rodičmi At The Beginning sa počas slávnostného otvorenia podujatia Gastro
Vianoce 2019 v Piešťanoch stali exministerka školstva Martina Lubyová, župan Trnavského
samosprávneho kraja Jozef Viskupič, moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová a herec Juraj
Bača, ktorí zastupovali aj Nadáciu Kvapka nádeje. „Tejto nadácii sme aj venovali časť z profitu
predaja našej knihy. Krstilo sa príznačne – kávou,“ prezradil študent Hotelovej akadémie
Ľudovíta Wintera.
Kniha bude čoskoro v predaji na našom eshope. Andrejovi držíme palce!
O Andrejovi Šulkovi
Mladý autor a vydavateľ sa gastronómii začal venovať ako 15-ročný, keď si našiel prvú brigádu ako čašník. Odvtedy si popri štúdiu na hotelovke vyskúšal rôzne pozície v kuchyni, ale aj prácu za barom a absolvoval aj niekoľko kurzov zameraných na víno a bar. Miluje cestovanie – 3 letá strávil v zahraničí na Sardínii, Korzike a na juhu Francúzska. Okrem toho rád spoznáva nové kuchyne a tradície, užíva si adrenalín v práci, ale venuje sa aj športu, kamarátom a rodine. Inšpirujú ho osobnosti ako Gabo Kocák, Ľuboš Rácz, Erik Lorincz, Gordon Ramsay, Roman Paulus i Maroš Petrikovič.
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: archív A. Š.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.