Slávna päťka na tele kuchára – ktoré kusy odevu v kuchyni nesmú chýbať?
Kuchárske oblečenie musí byť bezpečné a funkčné, no zároveň odrážať eleganciu a štýl kuchyne
Náročné, horúce, tvrdé, ale zároveň elegantné s dôrazom na detail – také je kuchárske remeslo. A presne tomuto popisu musí zodpovedať aj oblečenie, ktoré každého profi kuchára musí chrániť a zároveň reprezentovať. Rovnako ako pri iných druhoch oblečenia, aj toto podlieha módnym trendom, prezrádza veľa o osobnosti svojho nositeľa a hrdosti na jeho prácu. Ktoré kúsky nesmú v kuchárskej výbave chýbať a aké kritériá musia spĺňať?
Špičkový šéfkuchár Peter Varga, foto: Keith Owen
1. Kuchársky rondon
Rondon, teda kuchársky vrchný odev, je druhou kožou svojho pána. Musí ho chrániť pred mnohými nástrahami kuchyne, ale aj schladiť pri rozpálených panviciach.
Veľmi dôležitý je preto materiál. K najpopulárnejším patrí stále bavlna, hoci ju pre krčivosť a nutné žehlenie pomaly vytláčajú modernejšie materiály. Stále obľúbenejšie je mikrovlákno, ktoré je ľahké, vzdušné a netreba ho žehliť. Okrem toho môže byť vodeodolné a skvelou vychytávkou je aj sieťovina na chrbte, ktorá zaručí extra priedušnosť. K novinkám patrí eukalyptové vlákno tencel, ktoré príjemne chladí a poradí si aj s potom a zápachom.
Čo sa týka vizuálu, dnes už je skutočne obrovský výber farieb, strihov a spôsobov zapínania, z ktorých si vyberá buď samotný kuchár alebo kuchárka, prípadne reštaurácia, ktorá si zvolí svoju farebnosť a rondony - podobne ako rovnošaty - dopĺňa výšivkou s logom.
2. Kuchárske nohavice
Hoci mnohí kuchári by si najradšej do práce obliekli šortky, dobre vedia, že to nie je práve bezpečná alternatíva. Výrobcovia kuchárskych nohavíc preto dbajú na to, aby boli skutočne z pohodlného, vzdušného a savého materiálu. Na trhu sa už dajú nájsť rôzne povrchové úpravy, ktoré odpudzujú vodu a oleje.
Zvyčajne bývajú pohodlného, širšieho strihu s gumičkou v páse, aby dobre sadli na každú postavu. Mnoho kuchárov práve cez nohavice ukazuje svoj štýl a siaha po rôznych, často vtipných motívoch.
3. Kuchárska zástera
Môže byť vysoká až ku krku alebo aj nízka do pása, každopádne dotvára celkový outfit kuchárov a je pevnou súčasťou dizajnu živej kuchyne.
Zástera slúži ako obranný štít, väčšinou ide o najšpinavšiu časť oblečenia. Musí byť veľmi odolná a vyrobená tak, aby zvládla mnohonásobné pranie pri vysokých teplotách.
Často sa práve na nej vyníma vyšité logo reštaurácie či hotela, ale aj imidžové doplnky v podobe kožených praciek, vreciek rôznych veľkostí alebo cvokov. Celkový štýl môže doplniť napríklad aj spôsob uviazania zástery, aktuálnym hitom je viazanie vysokej zástery na chrbte do kríža.
4. Kuchárska čiapka
Z praktického hľadiska čiapka saje pot, aby sa kuchárovi z čela nedostával na tvár a zároveň drží vlasy, aby nespadli do polievky. Úplnou klasikou sú vysoké čiapky, ktoré majú svoju dlhoročnú tradíciu a používajú sa dodnes. Často sú zladené so zásterou a rondonom a dotvárajú celkový imidž kuchára.
Na výber sú štýlové kuchárske baretky, šiltovky, šatky so zaväzovaním vzadu, ale aj nízke cool vent čiapky s odvetrávacou sieťkou.
Na niektorých kuchároch ešte aj dnes nájdete tradičné kuchárske šatky okolo krku, ktoré s čiapkou ladia.
5. Kuchárska obuv
Kvalitná obuv musí byť alfou a omegou pre každého profíka v kuchyni. Keďže ide o pracovné prostredie plné nástrah – od mokrej podlahy cez horúce kvapky oleja až po padajúce náčinie, musia byť topánky kuchára v prvom rade bezpečné.
Taktiež treba myslieť na to, aby sa v nich nohy nepotili a aby šetrili kosti a kĺby. Skrátka, mali by predlžovať pracovnú životnosť nielen sebe, ale aj svojmu majiteľovi :). Práve preto sa treba obzerať po profesionálnej certifikovanej obuvi, ktorá spĺňa tie najnáročnejšie (aj hygienikmi schválené) kritériá.
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: Keith Owen, Giblors
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.