B. Michalčík: Rebarborový koláč s jahodami

Jahody a rebarbora, to je niečo, čo vyvoláva spomienky na prázdniny u starých rodičov. Mnohí z nás si bez týchto plodov nevieme predstaviť leto na záhrade. Táto kombinácia je obľúbená predovšetkým ako lahodný džem, ktorý nám pripomína leto počas celého roka. Šéfkuchár Branislav Michalčík sa však s nami podelil o recept na osviežujúci rebarborový koláč s jahodami, pokrytý ľahučkou prikrývkou bielkového snehu. Ten výborne zachutí ako dezert k ľadovej káve počas horúceho letného popoludnia, či pohostenie pre hostí počas gardenparty a vždy, keď sa vám zažiada sladká pochúťka zo sezónneho ovocia. Okrem toho, že koláčik nielen skvele vyzerá, ale aj chutí, je rebarbora plná antioxidantov a bohatá na vitamín K. To je o dôvod naviac, prečo ho vyskúšať.
Na túto rebarborovo-jahodovú pochúťku budeme potrebovať:
Cesto:
- 300 g masla
- 200 g práškového cukru
- 1 ks vanilkový lusk
- 370 g polohrubej múky
- 2 ks kypriaceho prášku
- 6 vajec
- 1 čl soli
- Papier na pečenie
Plnka:
- 0,5 kg rebarbory
- 0,5 kg jahôd
- 100 g bielej čokolády
- 3 PL cukru
Vrchná vrstva:
- 6 bielok
- Štipka soli
- 350 g cukru
Postup:
Maslo s cukrom vymiešame ručne alebo v kuchynskom robote. Pridáme doň semienka vanilky, ktoré špičkou noža opatrne vyberieme z vanilkového lusku. Všetko spolu vymiešame do hladkej peny, do ktorej po jednom pridávame žĺtka, až kým nevznikne hladká hmota. Následne do nej vmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom. Medzitým z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do pripravenej hmoty. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Jahody rozkrojíme na polovicu, ak sú veľké, pokrájame ich na štvrťky.
Rebarboru starostlivo očistíme škrabkou, nakrájame na 2 cm kúsky a posypeme cukrom. Takto ju necháme 15-20 minút odstáť, aby z nej cukor vytiahol všetku trpkosť a horkosť.
Odstátu rebarboru a jahody poukladáme rovnomerne na pripravené cesto a pridáme k nim bielu čokoládu rozlámanú na kocky. Takto pripravený koláč necháme piecť 35 minút pri 180 stupňovej teplote.
Medzitým si pripravíme bielkovú pokrývku. Bielka so soľou vyšľaháme do polotuha a postupne do nich pridávame cukor, až kým nezískame tuhý sneh. Po 35 minútach vyberieme koláč z rúrh a rovnomerne naň navrstvíme pripravený bielkový sneh. Necháme 15 minút dopiecť.
Po vychladnutí koláčik narežeme a podávame ozdobený ovocím.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.