Mačanka, bryndza aj džatky – náš tím predviedol na Kulinárskej olympiáde v Stuttgarte slovenskú klasiku

Predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov Peter Krištof v rozhovore prezrádza detaily z reprezentovania Slovenska na veľkej svetovej súťaži.
Pred pár dňami sa z nemeckého Stuttgartu vrátila nadšená partia profíkov slovenskej kulinárskej scény. Prešovsko-košický tím na čele so skúseným kapitánom a predsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov Petrom Krištofom reprezentoval 18. februára Slovenskú republiku na prestížnej IKA Kulinárskej olympiáde, ktorá sa koná len raz za 4 roky.
Ako dopadli, čo varili a ako vyzerá príprava na tak náročné súťažné podujatie, v rozhovore pre Profikuchar.sk prezradil samotný kapitán, ktorý má na konte z tejto súťaže dve bronzové medaily, ale aj striebro zo Svetového Kulinárskeho pohára v Luxembursku.
Ako vôbec prišlo k myšlienke, že pôjdete na olympiádu? Ako ste skladali tím?
S kolegami z Prešovského klubu kuchárov a cukrárov sme sa v novembri 2018 boli pozrieť na Svetovom kulinárskom pohári v Luxembursku, čo je veľmi podobná súťaž. Pri obede mi napadlo – čo tak si to ísť odskúšať do Stuttgartu? A chalani na to, že poďme do toho. Po návrate domov sme to začali plánovať a oslovovať ďalších členov. Okrem kolegov z PKKC pribudol ešte jeden člen Košického klubu kuchárov a cukrárov.
Ako vyzerá príprava na tak prestížnu súťaž?
Celá naša príprava trvala rok. Najskôr sme 3 mesiace skladali a vymýšľali jedálny lístok. Zároveň sme si museli rozplánovať rozpočet na cestu a ubytovanie, osloviť sponzorov, začať trénovať. Takáto výprava je nesmierne finančne náročná. Nebolo to vôbec jednoduché, náklady na vstupné suroviny jedného menu nesmeli prekročiť 5 eur. Podmienkou bolo uvariť 120 porcií 6-chodového menu za 5 hodín.
Tím tvoria kuchári Milan Poloha, Peter Krištof, Goran Marjanovič, Marián Pšak, Marek Madzik, manažér Marek Broda a dvaja asistenti Šimon Madzik a Slavomír Sabol.
Čo sa teda dostalo do vášho menu?
Náš jedálny lístok vyzeral takto:
- Šalát - Zelerovo jablkový šalát s jogurtovým dipom.
- Teplý finger food - Mačanka - Kyslá hubová polievka s hubovou espumou.
- Studený finger food - Tradičný kukuričný koláč s bryndzou.
- Prvé hlavné jedlo - Sous-Vide kuracie prsia plnené špenátom, maslová zelenina, syrovo krupová štrúdľa, smotanovo kuracia omáčka.
- Druhé hlavné jedlo - Pomaly pečený teľací roštenec na zelenine, fazuľové pyré, pražená kapusta, džatky - zemiakové guľky, mrkva na masle , mäsový fond.
- Dezert - Staroslovanský jablčník so žĺtkovou penou s tokajským vínom, karamel.
V kategórii Community Catering Teams ste súťažili v konkurencii ďalších 27 tímov z celého sveta. Akí boli vaši súperi?
Na takomto podujatí je konkurencia skutočne veľká. Treba si uvedomiť, že všetci títo kuchári naozaj vedia variť, ale pozrime sa aj na druhú stránku veci – ako sú podporovaní či už materiálne, výbavou aj finančne. My sa v tom s nimi absolútne nemôžeme porovnávať.
Ako vám to šlo priamo na súťaži oproti tréningom? Vyšlo všetko podľa vašich predstáv?
Všetko, čo sme si naplánovali, vyšlo presne na minútu.
Zo Stuttgartu ste si na Slovensko napokon priviezli diplom. Spokojnosť s výsledkom?
Neviem, či sa to dá tak povedať, že sme spokojní s výsledkom, ale určite sme spokojní s tým, čo sme dosiahli a urobili pri reprezentovaní Slovenska. Všetci sme do toho skutočne dali všetko.
![]() |
V aký výsledok ste dúfali?
Očakávali sme, že si siahneme na medailu.
Ktoré tímy vo vašej kategórii uspeli na prvých priečkach?
Prví skončili Dáni, druhé bolo Fínsko a tretie Švajčiarsko.
Aká bola porota? Necítili ste v nejakých momentoch rozhodovania krivdu?
Do mysle porotcov nevidíme, ale myslím si, že rozhodovali presne podľa stanovených pravidiel. Porotcovia sledujú úplne všetko – ako sa pohybujete, či sa potíte, či ste v strese, akú máte hygienu aj ako pracujete so surovinami a s odpadom. Dokonca vám prezrú odpadkové koše aj odvážia odpadkový kôš s plastom – za to všetko sa boduje. Kedykoľvek prídu do kuchyne, teplomerom zmerajú teplotu mäsa v chladničke alebo teplotu surovín vo výdajných pultoch. Je to úžasná skúsenosť a hoci sme odchádzali trošku sklamaní, nakoniec sme boli nadšení z toho, čo sme zažili a videli. Každému kuchárovi prajem, aby si to vyskúšal.
Pôjdete do toho zas?
To je ťažká otázka. Nikto z nás nevie, čo bude o 4 roky. Ale ak sa nájdu mladí kuchári, ktorí to budú chcieť vyskúšať, určite im radi poradíme a pomôžeme.
Ďakujeme za rozhovor a držíme palce!
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: archív P. K.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.