• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Jozef Hucman: Kuracie srdiečka na smotane s haluškami

Perkelt patrí k stavebným kameňom maďarskej kuchyne a vychádza z neho množstvo iných skvelých jedál. Či už sa jedná o guláš, alebo iné mäsko na šťave, varenie v slovenských domácnostiach často začína prípravou perkeltu. Poďme si ho uvariť aj my. A keďže je práve ten srdiečkový valentínsky čas, vnesme do neho istú symboliku a spravme ho zo SRDIEČOK. Aké romantické! :)

Budeme potrebovať: 

  • 1 kg kuracích srdiečok 
  • 2 PL masti 
  • 2 veľké cibule 
  • 1 kopcovitú PL mletej červenej papriky 
  • 1 PL soli (17 g) 
  • 4 bobkové listy 
  • 5-6 kusov nového korenia 
  • 10 kúskov čierneho korenia 
  • 250 g smotana na šľahanie 
  • 2 kopcovité PL hladkej múky

Ako na to?

Na masti opražíme najemno pokrájanú cibuľu. Často čítam, že "do sklovita". Ak chceme cibuľku do sklovita, choďme za sklenárom. Cibuľa nám vydá chuť, až keď sa sfarbí do žlto-hneda. Takže chvíľu počkáme a pridáme mletú červenú papriku. Dôkladne zamiešame a hneď pridáme srdiečka. Táto fáza je dosť dôležitá, tak ju treba poctivo "odmiešať". Po pridaní srdiečok sa tieto hneď zatiahnu a stvrdnú. Teraz je dôležité dôkladne, ale nie divoko miešať. Cibuľka je poriadne upražená a srdiečka ju ako mlynské kamene rozdrvia na kašu a úplne sa stratí. Bežne počujete, že sa "rozvarila", ale ona sa rozpražila. Veď je to PERKELT, a to slovo je z maďarského PÖRKÖLT, čo znamená PRAŽENÝ. Po 5 minútach dôkladného miešania podlejeme vývarom, alebo vriacou vodou tak, aby srdiečka trčali tak maximálne pol centimetra. Ak podlievame vriacou vodou, pridáme soľ. Ak podlievame vývarom, solíme opatrne. Na miernom ohni varíme tak 20-25 minút a zahustíme smotanou, v ktorej sme vymiešali hladkú múku.

Príloha je voliteľná. Moja mamina to čítať nebude, tak sa priznám, že ja by som si k tomu dal najradšej ryžu, ale všeobecnej obľube sa skôr tešia jednoduché halušky (375 g hrubej múky, 280 ml studenej vody), alebo nejaké duté cestoviny, či dokonca knedľa.

Dobrú chuť!

Recept pripravil Jožko Hucman.

Jožko pochádza z Nitrianskeho kraja, ale žije už roky v Banskej Bystrici. Nebolo mu dopriate stať sa profesionálnym kuchárom, aj keď po tom túžil od detstva. Rodičia totiž neverili, že by ho mohla táto profesia uživiť :) Tak sa z neho stal IT-čkár, ktorého silným koníčkom je varenie. V rámci gastronómie rád objavuje nové chute a zoznamuje sa z tradíciami iných národov. Zúčastňuje sa rôznych gastro akcií a súťaží, na ktorých s potešením varí. Inšpiruje sa a učí od profi kuchárov a tiež si sám pestuje plodiny, ktoré používa pri varení (napríklad silné chilli). Jedlo rád nechá pripiecť, vznikne tak chuť, ktorá sa nedá ničím nahradiť. :)

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív J. H.

Kategórie článku

Prečítajte si aj

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info