• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Branislav Michalčík: Tekvicové muffiny z pečenej tekvice Hokkaido

Pripravte si s nami známe koláčiky v košíku - skvelé muffiny, v jesennej verzii z hokkaido tekvice. Chutné, nadýchané, voňavé a mäkké. Jednoduchý a zdravý recept od gastrošpecialistu Braňa Michalčíka.

Na cca 30 ks tekvicových muffinov budeme potrebovať:

  • 400 g tekvicové pyré z hokkaido tekvice
  • 350 g polohrubá múka 
  • 1 ks prášok do pečiva 
  • 2 dcl olej 
  • 200 g trstinový cukor 
  • 4 ks vajcia 
  • 2 ČL sóda bikarbóna 
  • 4 lyžice cremefresh 
  • horká čokoláda
  • krém z gaštanového pyré: 250 g gaštanové pyré, 250 g mascarpone, 1 dcl smotany na šlahanie 33 %, 1 PL med, 0,8 cl dobrého koňaku
  • na dozdobenie: Physalis

Postup:

Pripravíme si tekvicové pyré. Tekvicu hokkaido vydlabeme a pokrájame na mesiačiky. Pečieme na 220 stupňov cca 15 minút, potom očistíme od šupky a rozmixujeme. 

Z bielok si vyšlaháme sneh. Žĺtka vyšlaháme s cukrom do peny, primiešame olej, cremefresh a tekvicové pyré. Zmiešame suché suroviny - múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu -  a primiešame do cesta. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielok a cesto naplníme rovnomerne do muffinových košíkov, maximálne do polovice. Do každého košíčka vtlačíme kocku čokolády a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút. 

K muffinom sa ideálne hodí krém z gaštanového pyré: Gaštanové pyré vyšlaháme s mascarpone, smotanou, medom a koňakom.

Na dozdobenie môžeme použiť zvyšnú čokoládu a napríklad Physalis.

Dobrú chuť!

Recept pripravil Branislav Michalčík:

Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR pre firmu Bidfood. 

V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť.

Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, na ktorých pracuje, ale zatiaľ nám ich neprezradí :) Sme zvedaví a držíme Braňovi palce!

Ak sa vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto: archív B. M., istockphoto.com

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info