7 tipov, ako vybrať správny kuchynský nôž
Pri všetkom, čo robíte, je najdôležitejšia príprava. A to platí aj v kuchyni. Príprava jedla bude oveľa jednoduchšia a precíznejšia, ak máte tie správne pomôcky. A tou najzákladnejšou je kvalitný nôž! Najlepší šéfkuchári nám dajú za pravdu: bez profesionálneho noža sa nemôžete stať profesionálnym kuchárom! Veď tí najlepší nosia sadu svojich nožov (takmer) všade so sebou, ako ženy svoj obľúbený rúž na pery :)
Vybavujete si obrázok šéfkuchára, ktorý krája mrkvu či cibuľu na drobno neuveriteľnou rýchlosťou? Samozrejme je v tom aj prax a dobre zvládnutá technika, ale základom je správny a kvalitný nôž. Zabudnite preto na Váš (síce obľúbený, ale) starý poškodený tupý nôž, ktorý používate v kuchyni viac-menej na všetko. Zaobstarajte si kvalitné profesionálne nože renomovanej značky a rozdiel zbadáte okamžite. Práca s nimi Vám pôjde neporovnateľne jednoduchšie a kvalitnejšie.
Ale ako rozlíšiť skutočnú kvalitu?
Možno si hovoríte: "To sa ľahko povie, ale ako zistím, ktorý nôž je správny a naozaj kvalitný?" Máme pre Vás 7 základných rád, ktorými sa treba riadiť:
1. TRADÍCIA
Poobzerajte sa po známej renomovanej značke. Medzi tie najznámejšie patria nože s dlhoročnou tradíciou vyrobené v Solingene v Nemecku (napr. nože Wüsthof), vo Švajčiarsku (napr. nože Victorinox), japonské (napr. damaškové nože), portugalské nože IVO, či nože amerických značiek. Tieto nože vyžadujú väčšiu investíciu, ale pri správnej starostlivosti, zaobchádzaní a údržbe Vám môžu vydržať roky. Kvalitný nôž sa dedí :)
2. VYVÁŽENOSŤ
Všímajte si celkovú hmotnosť noža. Aj vlastná váha noža vám napomáha pri krájaní potravín.
Dôležitá je aj tzv. vyváženosť. Tie najlepšie nože sú vyvážené, čo znamená, že váha čepele a rukoväte je rovnaká. Zistíte to jednoduchým testom. Položte si na prst tú časť noža, ktorá je medzi čepeľou a rukoväťou. Nôž musí zostať v rovnovážnej polohe, teda čepeľ ani rukoväť nesmie klesnúť. Len s vyváženým nožom sa Vám bude dobre pracovať bez zbytočnej námahy.
3. HYGIENA
Skontrolujte, či spojenie rukoväte a čepele je bezškárové, čo zabezpečí hygienické používanie noža.
4. TVRDOSŤ A OSTROSŤ ČEPELE
Dôležitá je kvalitná čepeľ vyrobená z nerezovej ocele, ktorá je odolná voči korózii. Mala by mať hrúbku aspoň 3 mm a tvrdosť 50 – 60 Rockwellov (tvrdosť ocele sa udáva na stupnici od 0 do 100). Samozrejme je dôležitá aj ostrosť čepele, ktorá sa ľahko obnovuje aj pri častom používaní noža.
5. CELOKOVANÝ NÔŽ
Nezabudnite si skontrolovať, či je nôž kovaný z jedného kusu ocele, teda oceľ prechádza celou rukoväťou.
6. RUKOVÄŤ
Nôž Vám musí jednoducho sadnúť do ruky. Preto si všímajte správny ergonomický tvar rukoväte a aj jej dĺžku a materiál, z ktorého je vyrobená. Vhodná je napríklad protišmyková rukoväť, ktorá zabezpečí bezpečnú prácu.
7. TYP NOŽA
Vyberte si správny typ noža a aj správne ostrie – rovné alebo zúbkované. Výber závisí od toho, akú potravinu potrebujete nakrájať. Rovné ostrie je vhodné na ovocie, zeleninu či mäso. Zúbkované na syr, mrazené potraviny alebo chlieb a pečivo. Výberom správneho typu noža sa vám bude konkrétna surovina krájať oveľa jednoduchšie a presnejšie.
Nenechajte sa zlákať lacnými napodobeninami. Keď raz okúsite prácu s profesionálnym nožom, na svoj starý kúsok si ani nespomeniete :) Veríme, že sme vám s výberom toho správneho noža pomohli. Kvalitné profesionálne nože vhodné na prácu v kuchyni nájdete aj u nás!
Ak sa Vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Autor: profikuchar.sk
Obrázky zdroj: wusthof.com