• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Tomáš Chilý: Sous-vide hovädzie líčka s fazuľou a chipsami zo sladkých zemiakov

Recept od šéfkuchára Tomáša Chilého pre čitateľov nášho blogu!

Chceli by ste variť ako šéfkuchári v najlepších zahraničných hoteloch? Nič jednoduchšie! Prinášame vám jeden recept šéfkuchára Tomáša Chilého, ktorý už roky pracuje v sieti hotelov Kempinski po celom svete. Ako sám hovorí – každá nová krajina bola pre jeho kuchyňu inšpiráciou a obohatila ju. O svoje bohatstvo sa dnes s vami podelí v prvom recepte pre náš blog.

Na sous-vide hovädzie líčka s fazuľou a chipsami zo sladkých zemiakov potrebujeme:

  • 2 kg hovädzie líčka

Marináda:

  • 600 ml vody
  • 150 ml light sójovej omáčky
  • 60 ml jablkového džúsu
  • 20 ml mirin (sladké ryžové víno)
  • 13 ml sézamového oleja
  • 20 ml hroznového oleja
  • 300 ml červeného vína
  • 250 g cukru
  • polovicu cibule
  • 1 mrkvu
  • 3 jarné cibuľky
  • Soľ, korenie

Príloha:

  • 250 g cannellini fazuľa
  • 5 kusov bobkový list
  • 10 kusov celé čierne korenie
  • 3 kusy cele nové korenie
  • Soľ
  • 100 ml smotana na varenie
  • 1 mrkva
  • 1 šalotka
  • Maslo
  • Petrzlenová vňať alebo jarná cibuľka na ozdobu
  • sladké zemiaky
  • olej na vyprážanie

Postup:

Očistíme hovädzie líčka. Marinádu pripravíme tak, že zmiešame všetky ingrediencie v hrnci a prevaríme, dochutíme soľou, korením a sójovou omáčkou. Necháme vychladnúť. Do vákuových vreciek vložíme hovädzie líčka a pridáme marinádu. Sous-vide varič nastavíme na 66 °C, vložíme vrecká do vody a varíme 12-24 hodín. Ak chceme čas skrátiť, zvýšime teplotu na variči.

Po dovarení vytiahneme líčka z vrecka. Z marinády pripravíme omáčku zredukovaním, možeme pridať víno (ak po 24 hodinách ešte niečo zostalo :), maslo a dochutíme.

Uvaríme fazuľu vo vode s bobkovým listom, celým čiernym korením a novým korením tak na 80 %. Na panvici orestujeme šalotku s mrkvou, pridáme smotanu, soľ, korenie a varíme. Keď je mrkva uvarená do polomäkka, pridáme do panvice predvarenú fazuľu a varíme, kým sa smotana nezredukuje. Pridáme maslo a dochutíme soľou a korením. 

Servírujeme s chipsami zo sladkých zemiakov. Nakrájame zemiaky na veľmi jemné pásiky a vypražíme na oleji vo fritéze. Na tanier pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo jarnú cibuľku.

Dobrú chuť!

Tento recept pripravil Tomáš Chilý

Tomáš Chilý pochádza z Krásna nad Kysucou, kde sa aj v miestnej reštaurácii začalo vytvárať jeho kuchárske umenie. Keď ho neskôr osud prihral do Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách, začalo sa jeho putovanie za prácou do zahraničných kuchýň.

V rámci siete Kempinski pracoval v Bahrajne, neskôr v Qatare a aktuálne pôsobí ako Chef de cuisine v čínskom hoteli Kempinski v meste Yinchuan. Má na starosti 75 zamestnancov, 6 reštaurácií a zodpovedá za medzinárodnú kuchyňu.

Ako sám hovorí, motať sa v kuchyni ho bavilo od detstva a neprestáva ho to baviť dodnes. Ďalšiemu cestovaniu sa nebráni a ktovie, kam do sveta ho ešte vietor zaveje. Isté ale je, že už teraz má bohaté skúsenosti a zaujímavých receptov na rozdávanie :) Začínajúcim kuchárom radí: "Zostaňte skromní, pokorní, tvrdo pracujte a svoju prácu milujte!"

Ak sa Vám recept páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

Foto zdroj: archív T.Ch.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info