Expertka na výživu radí: Ako sa stravovať na jar?

Ak budete rešpektovať prírodu a siahať po surovinách, ktoré nám ponúka, telo sa vám odvďačí.
Keďže obchody sú celoročne plné všetkého, na čo si len pomyslíme, pomaly sme začali zabúdať, kde žijeme a čo je pre naše telo prirodzené. Striedanie ročných období a kolobeh prírody nás dokáže mnohému naučiť, ak budeme chvíľku pozorní a začneme vnímať, čo sa okolo nás deje. Špecifikám stravovania v rôznych ročných obdobiach sa venuje aj výživová špecialistka Zdenka Havettová, ktorá odporúča priblížiť sa v strave k tomu, čo v aktuálnej sezóne rastie.
Čo prináša na naše taniere jar, čoho by sme mali ubrať a čo naopak, pridať do nášho jedálnička?
Zelenú má zelená
Príroda sa začína prebúdzať, kvitnú prvé kvety, na stromoch badať malé výhonky. Všetko klíči a rastie. „Jar symbolizuje začiatok – zrod niečoho nového. Okrem iného sa k tomuto ročnému obdobiu pripisujú orgány pečeň a žlčník, zelená farba a kyslá chuť,“ vysvetľuje odborníčka. Ako ďalej dodáva, po odpočinkovej zimnej fáze je čas sa prebudiť a uviesť naše telo do chodu aj pomocou potravín.
Tak, ako meníme počas roka šatník, rovnako by to malo byť aj v stravovaní. „V zime prirodzene preferujeme viac mäsa, tukov, dlho varených strukovinových polievok a pečených jedál, ktoré nás príjemne zahrejú. V jarnom období postupne uberáme tuk, a tým automaticky znížime aj konzumáciu mäsa. Najviac sa nám to spája so 40-dňovým pôstom, ktorý má veľmi dlhú históriu a svoje opodstatnenie,“ hovorí Havettová, ktorá v týchto dňoch odporúča v kuchyni používať medvedí cesnak, žihľavu, púpavu, sedmokrásku, skorocel a valeriánu. Zvýšime podiel zelenej a listovej zeleniny a doplníme aj klíčky z mungo fazuliek, červenej šošovice, sóje, ďalej pridáme petržlenovú vňať, žeruchu a pažítku.
Čím zásobiť špajzu na jar?
Podľa Zdenky Havettovej by sme z obilnín mali preferovať kuskus, bulgur, krúpy, jačmeň a ovos, ryžu guľatú nahradiť za dlhozrnnú. V tomto období sa dajú veľmi dobre využiť aj ďalšie základné potraviny ako pšeno, pohánka, raž, šošovica, hrach a fazuľa.
Kyslú chuť docielime pridaním krátko kvasenej zeleniny – pickles alebo kyslej kapusty. V jedálničku by mala mať čoraz väčšie zastúpenie zelenina ako reďkovka, kaleráb, pór, čínska kapusta, cesnak, špargľa, listový šalát, fenikel, špenát a baklažán.
Ako jedlá upravovať?
S pribúdajúcimi lúčmi slnka zeleninu stále kratšie tepelne upravujeme. Oveľa viac naparujeme a blanšírujeme. „Vo všeobecnosti sa snažíme jedlá viac odľahčiť,“ doplnila výživová expertka, ktorá má na jari najradšej pribúdajúcu paletu možností v kuchyni. „Ale každé ročné obdobie má svoje čaro. Veľmi sa teším na každé jedno z nich, pretože prináša so sebou vždy niečo špecifické,“ dodala Zdenka Havettová.
Jarné recepty z dielne Zdenky Havettovej
Rizoto s medvedím cesnakom
Ingrediencie: hrnček bielej ryže, hrnček zeleného hrášku, dve väčšie hrste vlašských alebo iných orechov, jeden väčší zväzok medvedieho cesnaku, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, plátok zázvoru, soľ, čierne korenie, mletá rasca, kurkuma, olivový olej.
Postup: Ryžu uvaríme podľa návodu. Na olivovom oleji speníme všetky koreniny a následne pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Osolíme a krátko restujeme. K cibuľke pridáme hrášok a krátko podusíme. K zmäknutému hrášku pridáme vlašské orechy a uvarenú ryžu. Zľahka premiešame, ale už nevaríme. Úplne na záver do rizota primiešame na jemno nakrájaný medvedí cesnak.
Špenátové palacinky
Ingrediencie: hrnček špaldovej alebo celozrnnej múky, hrnček a pol vody, soľ, 3 PL olivového oleja, 3 – 4 hrste čerstvého špenátu.
Postup: Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme (môžeme použiť aj tyčový mixér). Cesto na palacinky necháme odstáť aspoň 30 minút, ak sa vám zdá príliš husté, pridáme vodu. Ak máte pocit, že je cesto veľmi riedke, pridajte múku podľa potreby a opäť rozmixujte. Panvicu potrieme olivovým olejom, ak je rozohriata, pridáme primerané množstvo cesta a opečieme z každej strany. Ak má vaša panvica kvalitný povrch, nie je nutné pridávať ďalší olej.
TIP: Palacinku môžete ochutiť napríklad kozím syrom, rukolou a pestom z medvedieho cesnaku.
Dobrú chuť!
Zdenka Havettová, poradca pre výživu, lektor, Ide o tvoje zdravie
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: archív Z. H., istockphoto.com
Ak sa vám článok páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.