B.Michalčík: Cícerové cookies bez lepku a laktózy

Vianočné cukrovinky sú už pravdepodobne zjedené, ale chuť na sladké zostala? Chceli by ste to ale teraz vyskúšať trochu inak, zdravšie, lahšie a výživejšie? :) Braňo so svojou krásnou dcérkou pripravili zdravé cícerové cookies - sušienky, ktoré potešia aj alergikov, sú totiž bez lepku a laktózy. "Tento recept je môj a je overený a vyladený tak, aby cookies boli chutné a vyvolávali závislosť," hodnotí Braňo, preto pripravte suroviny a vyskúšajte aj vy túto sladkú zdravú závislosť.
Na cícerové cookies budeme potrebovať:
- 3 plechovky cíceru v náleve 400 g, pevný podiel 265 g
- 2 vajíčka
- 3 pl arašidového masla crunchy s kúskami arašidov
- 4 pl medu alebo cukru
- 1 prášok do pečiva
- 2 vanilkové lusky
- 1 kl citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 250 g horkej čokolády min. 56 %
- Ľubovoľné sušené ovocie (hrozienka, brusnice), alebo čerstvé, napr. čučoriedky
Postup:
Cícer zlejeme cez sitko a necháme dobre odtiecť. Nasucho ho opražíme 5 minút na panvici, aby sme ho presušili a získali tak výraznejšiu arómu. Necháme vychladnúť, pridáme všetky ostatné suroviny okrem ovocia a čokolády (vanilkové lusky pozdĺžne rozrežeme a použijeme len dužinu so semienkami) a dôkladne rozmixujeme. Do zmesi primiešame nasekanú čokoládu a ovocie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tvarujeme malé guľôčky vo veľkosti ping-pongovej loptičky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, aby sa nám pri pečení nezliali dokopy. Každú guličku jemne roztlačíme. Pečieme 15-17 minút krásne do zlatista. Sušienky necháme vychladnúť na plechu a ak ich všetky hneď nezjeme, skladujeme ich v uzatvorenej dóze.
Tip: Do cesta môžete pridať rôzne semienka, či orechy alebo kokos, záleží na vašej chuti a fantázii. Pozor však na čerstvé ovocie, nepridávajte ho veľa, pretože cookies potom nebudú chrumkavé, ale mokré.
Dobrú chuť!
Recept pripravil Branislav Michalčík:
Braňo je rodák z Levoče, ktorý býva už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi. V kuchyni začal pracovať ako 15 ročný. Už ako dieťa vedel, čím chce byť - odmalička prezeral kuchárske knihy a časopisy a skúšal variť. Po skončení školy pôsobil v Taliansku v meste Piacenza. Neskôr pracoval ako šéfkuchár v Levoči, v Slovenskom Raji a v rezorte Levočská dolina. Rozhodol sa však vydať vlastnou cestou. Oslovujú ho zabehnuté reštaurácie s prosbou o pomoc, ale aj nové prevádzky, ktorým vytvára koncept. Popri tom vykonáva aj poradenskú činnosť a školenia po celej SR (otvára sa aj spolupráca v Čechách - v Olomovci), ako privat chef vytvára degustačné večere, pôsobí ako školiaci kuchár, spolupracuje s Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi, vypomáha v školkých jedálňach, kde modernizuje ponuku jedál a zaúča kuchárky novým moderným technologickým úpravám pre zjednodušenie práce v kuchyni.
V rámci gastronómie nechce stáť na jednom mieste, ale napredovať a neustále sa vzdelávať. Jeho vzorom je každý šikovný kuchár, ktorý ho motivuje a inšpiruje. Miluje čerstvé, voňavé a farebné suroviny a bylinky, fascinujú ho nové chute a odvážne kombinácie. Varenie je jeho závislosť. Voľný čas venuje svojej milovanej rodine - manželke a maličkej dcérke Noemi. Má veľa nápadov a plánov do budúcnosti, držíme Braňovi palce!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Foto: autor receptu
Ak sa vám repect páči, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.