5 dôvodov, pre ktoré dobrí kuchári investujú do kvalitnej obuvi
Ku kuchárovi nepatrí len rondon, nôž a varecha, k základnej výbave patria aj topánky. Ako vybrať správnu kuchársku obuv?
Hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať, kuchyňa v hoteli či reštaurácii je skutočne nebezpečné miesto. Poriadne to tam vrie a treba si dávať pozor, aby vám niekto nebodol nôž do... nohy. Áno, aj to sa môže stať, samozrejme nie úmyselne. Skúsení kuchári vedia, že kvalitná obuv je dôležitou investíciou, ktorá svojho nositeľa chráni a pomáha mu k lepším výkonom. Profesionálna certifikovaná obuv nie je len výmysel a my vám povieme 5 hlavných dôvodov, prečo je to tak.
Čo všetko je v hre?
Ak ste začínajúci kuchár, nemusíte sa hneď obzerať, akú obuv nosia šéfkuchári, hoci, inšpirácia nie je na škodu. Obuv musí spĺňať predovšetkým prísne kritériá svojho nositeľa. Začnite teda od seba a pozrite sa na to, v akom prostredí a na aký účel budete kuchárske topánky potrebovať.
Na trhu môžeme nájsť obuv z najrozličnejších materiálov so špecifickými vlastnosťami. Líšia sa napríklad typom podošvy, vnútornej vložky, vystužením na päte či špičke, výškou, ale aj dizajnom. Prihliadať treba na pohodlie, funkčnosť a hlavne bezpečnosť. Zabudnite na obyčajné tenisky či dreváky, ktoré sa skôr hodia na pláž ako do kuchyne. Tie vás pred nebezpečnými nástrahami kuchyne neochránia.
5 dôvodov, prečo sa oplatí investovať do dobrej kuchárskej obuvi
Na toto myslite pri výbere obuvi do kuchyne.
1. Chráni pred šmykom
Podlaha je často mokrá alebo mastná, a teda klzká. Pošmyknutie môže skončiť skutočne veľmi škaredo, či už zlomeninou, narazením, udretím alebo v horšom prípade popáleninami, ak kuchár práve drží hrniec s horúcou polievkou. Podlahu tiež treba umývať (šúrovať) a nohy v nevhodnej obuvi sa ľahko zamočia.
2. Funguje ako štít
Kuchári často krájajú a ich nože musia byť kvalitné a poriadne nabrúsené, aby sa im s nimi dobre pracovalo. Ak náhodou ostrý nôž spadne na zem, kvalitná obuv nohu ochráni pred nebezpečným porezaním. Rovnako je noha „v suchu“ aj pri poliatí horúcou tekutinou.
3. Šetrí kosti a kĺby
Práca v kuchyni je veľmi náročná aj preto, že kuchár stojí na nohách celú zmenu. A tie spolu s chrbtom, kĺbmi a kolenami trpia. Takáto bolesť je veľmi nepríjemná a dokáže znechutiť a odradiť aj toho najlepšieho kuchára. Dobré topánky dokážu nástup bolestí či vyčerpania výrazne oddialiť, dokonca liečiť od už existujúcich bolestí.
4. Nohy sa v nich nezapotia
Kuchyňa je horúca a kuchár sa v nej potí, jeho nohy pri tom nie sú výnimkou. Obuv musí byť preto priedušná, aby sa mu dobre pracovalo.
5. Páčia sa aj hygienikom
Hygienická kontrola v reštaurácii si môže vypýtať na kontrolu certifikát (ISO), či je vaša topánka vhodná pre potravinárske a stravovacie prevádzky.
Aká by teda mala byť profi kuchárska obuv?
Aby splnila vyššie spomenutých 5 základných kritérií, skontrolujte si, či spĺňa tieto požiadavky:
- Má protišmykovú podrážku (1)
- Je vyrobená z kvalitných, pevných, odolných (aj tepelne odolných), ale priedušných materiálov (1, 4)
- S ochranou pred vniknutím tekutín - nepremokavé (1)
- Kvalitného strihu, aby zakryla celú nohu, chránila klenbu a chodidlo (2)
- S vystužením na špičke - so zosilnenou oceľovou alebo karbónovou špicou (2)
- Ultra ľahká, pohodlná, ergonomická, pružná, s vyvýšenou pätou (3)
- Možnosť vložiť alebo vymeniť stielku za anatomickú stielku (pri existujúcich zdravotných problémoch s nohou, chrbticou a pod.) (3)
- Dá sa jednoducho a hygienicky vyčistiť (1, 4)
- Je vyrobená z hygienických antibakteriálnych materiálov (4)
- Je certifikovaná (5)
- Nezanecháva stopy na podlahe – ocení majiteľ reštaurácie a aj vy, aby ste to nemuseli umývať :)
Pár tipov na záver
- Myslite na to, že hoci vám možno vyhovuje viac voľná päta, pri šúrovaní vám do topánky natečie voda.
- Zistite si, čo je a čo nie je dovolené na vašom pracovisku. Napríklad, v niektorých reštauráciách, školách alebo krajinách je nutné mať v kuchyni plnú obuv so šnurovaním (nie dreváky).
- Keď už svojim nohám doprajete kvalitnú obuv, nezabúdajte na čo a pre aké prostredie je určená. Odolné topánky vydržia namiesto mesiacov roky, no tiež nie sú nezničiteľné. Mnohí kuchári ich zničia príliš agresívnymi čistiacimi prostriedkami alebo ich využívaním mimo kuchyne na fajčiarskej prestávke alebo pri práci v exteriéri. V takýchto prípadoch vaša reklamácia nemusí byť uznaná, pretože sa nejedná o výrobnú vadu, ale o nesprávne používanie výrobku.
- Nezabúdajte na správnu starostlivosť! Vaša starostlivosť o obuv sa vám pri náročnej práci mnohonásobne vráti. :)
- Širokú ponuku kvalitnej profesionálnej obuvi do kuchyne za dobrú cenu a skladom nájdete aj v našej ponuke tu.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: suecos.com
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi. Nech sa aj oni dozvedia všetko o profesionálnej kuchárskej obuvi.