• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

História carvingu

Umenie vyrezávania zeleniny a ovocia má niekoľko storočnú tradíciu. Pochádza z krajín Ďalekého Východu - Thajska, Číny a Japonska. Techniky prác jednotlivých krajín sa značne odlišujú. Príbeh vyrezávania do ovocia a zeleniny sa začal pred skoro 700 rokmi v Sukothai, hlavnom meste Thajčanov, ktorý je teraz v severnej časti centrálneho Thajska. Sukothai bolo havné mesto regiónu v 1240- 1350. Pri príprave na jeden zo svojich hlavných festivalov, Loi Kratong, jedna z kráľových služobníčiek, Nang Noppamart, sa snažila vymyslieť, ako by mohla urobiť festival krajší, aby potešila kráľa. Vzala si kvet ako predlohu na vyrezávanie a potom vyrezala aj vtáčika a nasmerovala ho hlavou ku kvetu. Loi Kratong sa ešte aj dnes oslavuje a Sukothai je jedným z najlepších miest v Thajsku na navštívenie. O vyrezávaní do ovocia a zeleniny sa tiež zmieňujú v poézií kráľa Rama II., ktorý vládol v roku 1808- 1824. Písal o kráse thajských dezertov a vyrezávaní do ovocia a zeleniny.

Po revolúcii v roku 1932 sa carving stal menej populárny. Z obavy o vymiznutie umenia carvingu, bol založený kurz na výučbu carvingu, aby sa každý v Thajsku mohol naučiť toto umenie. V súčasnej dobe sa vyučuje už od 11tich rokov od základnej školy, cez strednú až po vysokú školu, kde si ho môžu vybrať ako voliteľný predmet. Toto umenie sa teraz odovzdáva aj ľuďom v zahraničí a je praktizované po celom svete. Je obzvlášť obľúbené medzi kuchármi, ktorí ho používajú na zlepšenie prezentácie pokrmov. Všetci teraz môžu obdivovať toto úžasné umenie v hoteloch, výletných lodiach, v každej thajskej reštaurácií na svete a tiež na internete. Kompozície z ovocia, zeleniny, či syra sa dopĺňajú a robia exkluzívnejšími studené bufety na recepciách, svadbách, rodinných, či firemných oslavách, jubileách a iných udalostiach. Každý deň viac a viac ľudí objavuje s údivom krásu tohto thajského umenia vďaka fantázii Nang Noppamart.

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info