• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Banskobystrický Gastro cup 2015

Sme radi, keď sa gastronómia na Slovensku rozvíja. Preto sme vďačne podporili prvý ročník skvelého gastronomického podujatia Banskobystrický GASTRO CUP 2015! Ako partner akcie sme "vyzbrojili" všetkých súťažiacich kvalitnými kuchárskymi zásterami šitými na Slovensku. A skvelí kuchári a cukrári zase všetkých návštevníkov "odzbrojili" svojím kuchárskym umením.

Riaditeľ súťaže a predseda poroty Ján Michna dohliada na súťažiacich na súťaži Gastro Cup 2015

Gastronomické podujatie s názvom GASTRO CUP 2015 konané dňa 28.3.2015 v hoteli LUX organizované Banskobystrickým klubom kuchárov a cukrárov otvorili riaditeľ súťaže Ján Michna a prezident zväzu hotelov a reštaurácií a tiež riaditeľ hotela Lux Patrik Bočkay.

O súťaž bol vysoký záujem, čo dokazuje aj bohatá účasť súťažiacich - dokopy 36 kuchárov a cukrárov. Účasťou na súťažiach získavajú nové skúsenosti, praktiky, kontakty a najmä veľa nových poznatkov.

Súťažili v 4 kategóriách s veľmi zaujavými témami. Jahňacie mäso, špargľa a biele víno pre kuchárov seniorov, bravčová panenka, medvedí cesnak a biele víno pre kuchárov juniorov a dezert s témou sladká jar s použitím sezónnych surovín pre cukrárov.

Za 45 minút bolo potrebné vytvoriť chutný, vyvážený, profesionálne pripravený a oku lákavý pokrm, ktorý vychádza z gastronomických a kulinárskych tradícií Slovenska, avšak v modernej úprave. Túto snahu o propagáciu a populárizáciu slovenskej kuchyne kvitujeme! Súťažiaci sa s témou skvele popasovali a vytvorili nádherné a chutné výtvory.

Gastro Cup 2015, to je úžasná atmosféra, hojná účasť návštevníkov a skvelé výkony súťažiacich!


Súťažiacich hodnotila odborná porota, ktorej oku a chuťovým pohárikom nič neuniklo

Predseda poroty Ján Michna – predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov, Marek Ort – viceprezident slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a Miloš Červenka hodnotili najmä kompletnosť súťažného zadania, prezentáciu, moderný štýl, zloženie jedla, zladenie farieb a chutí, kombináciu surovín, správnu profesionálnu prípravu korešpodujúcu s dnešným moderným kulinárskym umením a servírovanie jedla.

Všetci súťažiaci dostali od nás kvalitnú kuchársku zásteru šitú na Slovensku


Ako to vlastne dopadlo?

Súťažiaci v kategórií kuchár senior a ich víťazné menu:

Zlato: Peter Bracho, El Brasero caffe & restaurant, Piešťany - Jahňací chrbát pečený v skalickom trdelníku a obalený v bryndzovo bylinkovej strúhanke, údená špargľa, špargľovo-pomarančové pyré, bryndzová pena, pomarančový segment v ružovom karameli, blanširovaná mrkvička, petržlenová holandská omáčka a jahňací jus

Striebro: Michal Antol, B. Bystrica - Jahňacia kotleta s mätovou krustou, restované zemiačky s jarnou cibuľkou a kúskami špargle

Bronz: Lucca Nucciarelli, Restaurant & Pizzeria VULCANO, Žilina - Karé z jahniatka pripravené na sous-vide spôsob v kakaovej kruste s tvarohovo baklažánovou penou, karamelizovanou mladou mrkvičkou, glazovanou špargľou s pomarančovou šťavou, vyprážaným korienkom jarnej cibuľky, omáčkou z červeného vína a orechmi

Diplom: Tatai Róbert - DS, Miko Štefan - KE, Milec Michal - ZA, Košík Michal - Hanneshof Rakúsko, Boocz Peter - BB, Kurek Ondrej - BB, Hrdý Tomáš - Brno Česká republika, Homola Matej - Vyhne

Súťažiaci v kategórií kuchár junior:

Zlato: Kubík Marcel - Vrakúň Striebro: Florián Ladislav - BA Bronz: Hríbik Richard - B.Bystrica 

Diplom: Kovalčíková Karin - ZH, Kupec Marián - BB, Šulek Tomáš - LC, Danko Pavel - ZH, Máč Štefan - RS, Antal Adrián - RS, Klibáni Daniel - BB, Štefko Dávid - BA, Heilerová Barbora - BA, Gajdoš Daniel - NR, Kopčík Juraj - Prešov

"Mladé nádeje". Spokojní výhercovia kategórie kuchár junior

Súťažiaci v kategórií cukrár senior:

Zlato: Bedeová Martina - ZV Striebro: Janišová Karin - RS Bronz: Rajtúková Erika - RS

Súťažiaci v kategórií cukrár junior:

Zlato: Žiaková Jana - ZV Striebro: Plešková Ruženka - LC

A čo o súťaži povedal víťaz kategórie kuchár senior Peter Bracho?

„Osobne rád prijímam nové výzvy a takáto súťaž je jedna z možností, ako odprezentovať svoju myšlienku na danú tému. Tá bola jasná: Jahňacie mäso a špargľa. Téma sama o sebe bola super, možnosť využitia rôznych pracovných postupov a kombinácii, ale muselo to mať niečo spoločné aj so Slovenskom. Po pár dňoch premýšľania a skúšania bol recept na svete. Len háčik na takýchto súťažiach je čas, ktorý je môj najväčší súper - limit 45 minút. Prispôsobiť recept času a dobre si rozdeliť pracovné úkony, lebo každá minúta je veľmi vzácna. Pre túto súťaž som si pripravil jahňací chrbát balený vo fáši z údenej bryndze, s medvedím cesnakom a pečený v skalickom trdeľníku, druhá časťmäsa bola pečená na masle a obalená v bryndzovo-bylinkovej strúhanke, k tomu špargľové hniezdo zo zelenej špargle plnené špargľovo-pomarančovým pyré a bryndzovou penou, ktoré bolo extra zaúdené dubovými pilinami, holandská omáčka z medvedieho cesnaku, pomarančový segment v ružovom karameli, pošírovaná mrkvička a jahňací jus. Bol to boj s časom, ale vyšlo to. Som veľmi rád, že sa mi podarilo upiecť mäso v trdeľníku a, samozrejme, že to porote chutilo, a tá ma patrične ohodnotila 1. miestom , aj keď to rozhodovanie musela mať veľmi ťažké. Veľmi si toto víťazstvo cením, aj keď víťazom je každý, ktorý sa takejto súťaže zúčastní, lebo vyhrá sám nad sebou. Samozrejme, chodím na súťaže aj preto, aby som sa stretol s dobrými kamarátmi, spoznal nových kolegov a získal skúseností . Chcel by som sa poďakovať usporiadateľom za veľmi pekne zorganizovanú akciu a dúfam, že o rok sa vidíme znova. Ďakujem!“


Ukážka víťazných servírovaní

Ján Michna vyjadruje poďakovanie spoločnosti La Lorraine ako generálnemu sponzorovi, spoločnosti MONTY COM za technológiu a technickú podporu, hotelu LUX za priestor, spoločnosti Vyberané vína za kvalitné víno, spoločnosti Profikuchar.sk za nádherné zástery a spoločnosti Mäso Lapin za obed pre súťažiacich. Taktiež ďakuje organizačnému teamu Richardovi Cisárovi, Blanke Matalovej a hlavne moderátorovi podujatia Jakubovi Bognárovi. Osobitne ďakuje všetkým súťažiacim za hojnú účasť a perfektnú (a najmä chutnú) prácu.

Všetkým výhercom blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalšie ročníky!

>> Pozrite si aj celú fotogalériu zo súťaže tu

Kategórie článku

Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info