• overené zákazníkmi
  • nakupujbezpecne.sk

Konvektomaty a šokery

Konvektomaty

Konvektomaty sú moderné zariadenia pre gastronómiu, nahrádzajúce tradičné technológie ako rúry, pece, grily, fritézy, kotle a ďalšie spotrebiče. Tepelná úprava surovín prebieha vo varnom priestore konvektomatu, kde vďaka ventilátoru rovnomerne cirkuluje horúci vzduch a v priebehu procesu je možné regulovať stupeň vlhkosti vzduchu od 0 do 100%. To umožňuje vykonávať všetky druhy úprav potravín ako je varenie, dusenie, pečenie, vyprážanie alebo grilovanie. Ďalej je možné parný konvektomat použiť na rýchle rozmrazovanie potravín, regeneráciu, zaváranie a sušenie ovocia, údenie, varenie sous-vide, na kysnutie cesta. Takto možno v konvektomate pripraviť kompletné menu od príloh cez mäso, zeleninu až po múčnik.

Šokery

Väčšina potravín obsahuje prirodzené baktérie, ktoré sa za optimálnych podmienok (teplota, vlhkosť) rozmnožujú a znamenajú tak pre spotrebiteľa riziko. Najkritickejšia teplota pre tento proces množenia baktérií je +35 až + 50°C. Šokové chladenie, tzv. blast chilling je proces, ktorý znamená rýchle zníženie teploty a to i vo vnútri pokrmu z +70°C na +3°C, čím potlačí množenie baktérií, ktoré spôsobujú kazenie jedla a predĺži sa tak doba skladovateľnosti potravín. Šokové mrazenie znamená rýchle zamrazenie potraviny na -18°C v jadre pokrmu počas 4 hodín, čím sa zabráni tvorbe makrokryštálov vody a teda výraznému zníženiu kvantitatívnych ale i kvalitatívnych strát u následného rozmrazenia alebo regenerácie potravín. Výsledkom šokového chladenia a mrazenia je potravina, ktorá je po regenerácii chuťovo a kvalitatívne ako čerstvá. V systéme správnej výrobnej praxe (HACCP) je šokové chladenie významným prvkom pre uchovanie hotových jedál.

Zobrazených 1-36 z celkovo 80 záznamov.
Profi Vision s.r.o., Seberíniho 8, Bratislava 82103, +421904095654, profikuchar@profikuchar.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info